Revisited : Heart - Dreamboat Annie (1975)

Οι αρχές ενός σπουδαίου ροκ φαινομένου που καθιέρωσε τα γυναικεία lead vocals

Οι αρχές ενός σπουδαίου ροκ φαινομένου που καθιέρωσε τα γυναικεία lead vocals

Ήταν η εποχή που ακόμα οι γυναικείες φωνές δεν είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στον hard rock ήχο, αν εξαιρέσει κανείς την τραγική φιγούρα της Janis Joplin. Σίγουρα ο prog ήχος είχε τις αναλαμπές του, κυρίως με την Annie Haslam των Renaissance, όπως και τη συγκλονιστική Jacqui McShee, των folk ηρώων Pentangle. Ήταν όμως οι αδερφές Wilson, κυρίως η Ann με την σαγηνευτική φωνή της, που έθεσε μαζί με τις Heart τα standards για τη γυναικεία παρουσία πίσω από το μικρόφωνο, ανοίγοντας το δρόμο για τις μετέπειτα ηρωίδες του χώρου όπως η Debbie Harry (Blondie), η Suzi Quatro και διάφορες άλλες. Οι Heart, το συγκρότημα των αδερφών Ann και Nancy Wilson, έχτισε ένα πολύ ισχυρό fan base με την εξαίρετη 70s δισκογραφία τους, ώστε αργότερα να μετατραπεί με τις ιδανικές κινήσεiς marketing, σε ένα μεγαθήριο παραγωγής hits που έσπαγε charts και ταμεία. Το νερό στο αυλάκι μπήκε με ένα πολύ καλό ντεμπούτο, απτή απόδειξη της εκπληκτικής χημείας μεταξύ της Ann και της Nancy.

Σε μια μακρινή εποχή από τη σημερινή, με την προκατάληψη και τα φυλετικά στερεότυπα να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, η αποστολή των δύο κοριτσιών (και αποκλειστικών συνθετριών του ντεμπούτου album) ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη. Πέρα από διάφορα προβλήματα με την εταιρεία τους, μετά από την κυκλοφορία του Dreamboat Annie, τα κορίτσια είχαν να διαχειριστούν και την αυστηρή οικογενειακή τους φύση. Ο πατέρας του ως πρώην πεζοναύτης, έπρεπε να μετακομίζει συχνά με την οικογένεια του, ωστόσο τόσο αυτός και όσο και η μητέρα των κοριτσιών Lou είχαν μουσικά ενδιαφέροντα. Η Lou ήταν πιανίστρια και τραγουδίστρια, ενώ με το τραγούδι είχε ασχοληθεί και ο πεζοναύτης πατέρας τους. Ταυτόχρονα, σε όλη της την παιδική και εφηβική ηλικία, η Ann πάλευε με την παχυσαρκία. Εκτός όμως από αυτό, είχε να διαχειριστεί και το πρόβλημα του τραυλισμού που παρέμεινε καθ' όλη την εφηβεία της. Πολλά χρόνια αργότερα, και ενώ έχει ιδρύσει τις Heart με την αδερφή της και τους τότε Boyfriends τους, θα δοκιμάσουν την τύχη τους με ένα single. Tο How Deep it Goes θα ακουστεί κείνη την περίοδο στην πατρίδα τους της British Columbia, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη επιτυχία. Το αμέσως επόμενο όμως Magic Man, που αναφέρεται στην τότε σχέση της Ann, θα δώσει στις Heart την πολυπόθητη αναγνωρισιμότητα, καθώς και το εισιτήριο για ένα πλήρες ντεμπούτο album, το οποίο και κυκλοφόρησε το 1975.

 

Με φόρα από την επιτυχία του Magic Man, οι Heart κάνουν την έξυπνη κίνηση ώστε να το κάνουν το βασικό single του album, έχοντας το μάλιστα ως εισαγωγικό τραγούδι. Κάτι που καταδεικνύει σαφώς και την κατεύθυνση του δίσκου, ενός hard rock κατά βάση δημιουργήματος που όμως είναι αρκούντως "έξυπνο" ώστε να μην υπερκαλύπτει την λεπτή αλλά ταυτόχρονα αισθαντική φωνή της Ann Wilson. Μια συνταγή η οποία δείχνει να λειτουργεί ιδιαίτερα καλά, καθώς ο δίσκος ακούγεται χωρίς να κουράζει στο παραμικρό σημείο, έχοντας τις εναλλαγές διάθεσης και κιθαριστικής νοοτροπίας, όπου και όπως ακριβώς χρειάζεται. Το συγκρότημα δε, ήταν αρκούντως τυχερό ώστε να δει και το δεύτερο single Crazy on You να αποκτά το status μεγάλης επιτυχίας για το group, όντας ένα συναυλιακό απαραίτητο μέχρι σήμερα. Η πρώτη πλευρά του δίσκου θα κλείσει με δύο πανέμορφα mid tempo τραγούδια, εκ των οποίων το δεύτερο και ομώνυμο Dreamboat Annie οδηγείται από μια μαγευτική κιθαριστική μελωδία της Nancy Wilson, μελωδία που προσομοιάζει στο Jolene της Dolly Parton, χωρίς φυσικά να έχει την αντίστοιχη κλασική στόφα ως συνολικό άκουσμα. Η δεύτερη πλευρά του βινυλίου ξεκινάει με τον ίδιο ιδανικό τρόπο, παίρνοντας το soft rock των early 70s και φέρνοντας το στη νέα εποχή, που οδηγεί κατευθείαν στις έντονες power pop διεργασίες των τελών της δεκαετίας, σε ένα είδος το οποίο οι Heart τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο. Ιδανικό μπάσιμο με τις hard rocking γραμμές του White Lightning and Wine, ενώ το How Deep it Goes, κλείνει ιδανικά το ντεμπούτο των Heart (πέρα από το reprise του Dreamboat Annie), θέτοντας αρκετά υψηλά τον πήχυ για τη συνέχεια που ακολούθησε. Το ροκ κοινό μόλις έχει γίνει μάρτυρας της μουσικής ενός συγκροτήματος που δε θυσιάζει τη μελωδία για την ταχύτητα ή τραχύτητα, ωστόσο με ένα ιδιοφυές songwriting, που δε διστάζει να ανεβάζει ταχύτητα και παραμόρφωση όπου χρειάζεται, δημιουργεί ένα εξαιρετικά συμπαγές άκουσμα που στέκεται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς για ντεμπούτο album.

Το Dreamboat Annie, πέρα από ένα πολύ καλό ντεμπούτο, ήταν και το όχημα ώστε να στηριχτεί και να απογειωθεί η καριέρα των Heart στη συνέχεια. Η τεράστια επιτυχία του Barracuda, από το "Little Queen" album του 1977, σε συνδυασμό με την εξαιρετική δισκογραφία μέχρι και το Bebe la Strange του 1980, αποτέλεσε το πλέον πρόσφορο έδαφος, για την εκτόξευση των Heart στο stardom, με επιτυχίες όπως τα What About Love, If Looks Could Kill και φυσικά τη διασκευή στο Alone των I-Ten, η οποία και αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επιτυχία τους. Τα νέα από το στρατόπεδο των Heart είναι πολλά και ποικίλα κατά καιρούς, η εμφάνιση προς τιμήν των Led Zeppelin με την απόδοση του Stairway to Heaven έχει ήδη γράψει ιστορία, ωστόσο είναι δίσκοι όπως το Dreamboat Annie που τους κάνουν ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό της δεκαετίας του 70, ένα κοινό που εκτίμησε τον πρωτόλειο rock ήχο και τίμησε όσους με τη σειρά τους το τίμησαν. Για τις αδερφές Wilson δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία για το αν και κατά το πόσο το έπραξαν.