Mάθε στο παιδί σου το Child in Time των Deep Purple και δες τις αντιδράσεις του

Το Child in Time είναι από το δίσκο "Deep Purple in Rock" ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1970.

Στις 16 Ιουνίου του 1969, οι Deep Purple μαζεύτηκαν για πρόβες στο "Hanwell Community Center", ένα σχολείο του 19ου αιώνα, το οποίο χρησιμοποιούσαν νέα συγκροτήματα, για πρόβες, νοικιάζοντας δωμάτια. Κατά τη χρονική περίοδο που οι Deep Purple έκαναν πρόβες στο "Hanwell Community Center" ένα άλλο συγκρότημα που έκανε πρόβες εκεί ήταν οι "Spice", οι οποίοι μετά από τρεις μήνες μετονομάστηκαν σε Uriah Heep. Στις 15 Ιουλίου, ο Τζον Λορντ, εντυπωσιασμένος από ένα τραγούδι του συγκροτήματος "It’s A Beautiful Day", που λεγόταν "Bombay Calling", άρχισε να αυτοσχεδιάζει, και καθώς μπήκαν και τα υπόλοιπα όργανα, βγήκε η βάση για αυτό που θα αποτελούσε το "Child in Time".

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι επηρεασμένοι από τον Ψυχρό πόλεμο αν και παρ' όλη τη μεγάλη διάρκεια του τραγουδιού, η οποία ξεπερνάει τα δέκα λεπτά, το στιχουργικό κομμάτι διαρκεί λιγότερο αναλογικά με την υπόλοιπη δισκογραφία του συγκροτήματος και ο λόγος είναι το πολύ ήρεμο σόλο πλήκτρων που έχει για εισαγωγή και το μεγάλο σόλο κιθάρας στο μέσο του κομματιού.

Το "Child in Time" ήταν το κομμάτι που έκανε τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Ίαν Γκίλαν να ξεχωρίσει αφού είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κομμάτι το οποίο ξεκινάει πολύ ήρεμα για να φτάσει στην κορύφωση με τα φωνητικά σε πολύ ψηλές κλίμακες.

Το κομμάτι έγινε αμέσως μέρος του set list των συναυλιών του συγκροτήματος και παιζόταν μέχρι και το 1973 όταν αποχώρησαν από τους Deep Purple οι Ίαν Γκίλαν και Ρότζερ Γκλόβερ, ενώ ξαναμπήκε στο set list κατά τη δεκαετία του '80 μέχρι και το 2002, με διακοπή κατά την περίοδο 1989-1992 όταν ο Γκίλαν είχε αποχωρήσει για δεύτερη φορά.

Το σχόλιο του Ίαν Γκίλαν

Σύμφωνα με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος σε μία συνέντευξη το 2002, «το τραγούδι έχει δύο πλευρές, τη μουσική και τη στιχουργική. Από μουσικής απόψεως, υπήρχε ένα τραγούδι με τίτλο "Bombay Calling" από τους "It's A Beautiful Day" το οποίο ο Τζον Λορντ έπαιζε μια μέρα στα πλήκτρα του. Ακουγόταν καλό και σκεφτήκαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να το αλλάξουμε λίγο και να βάλουμε καινούρια κομμάτια κρατώντας το ως βάση. Παρ' όλα αυτά δεν έχω ακούσει ποτέ το αρχικό κομμάτι "Bombay Calling". Έτσι, δημιουργήσαμε αυτό το κομμάτι και έχοντας ως θέμα τον Ψυχρό πόλεμο, γράψαμε τους στίχους Sweet child in time, you'll see the line (γλυκό παιδί μέσα στο χρόνο, θα δεις τη γραμμή). Έτσι μπήκε και η στιχουργική πλευρά. Ο Τζον (Λορντ) είχε έτοιμα τα κομμάτια για τα πλήκτρα και ο Ρίτσι (Μπλάκμορ) τα κιθαριστικά μέρη. Το τραγούδι ουσιαστικά αντικατόπτριζε τη διάθεση που είχαμε εκείνη τη στιγμή και γι' αυτό έγινε τόσο διάσημο».