Το playlist σήμερα είναι αφιερωμένο στον μυστηριώδη, αυστραλό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Louis Tillett

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1959 και έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, στις 6 Αυγούστου συγκεκριμένα.

Γεννήθηκε και πέθανε στην πόλη του Σίδνεϊ και στα τραγούδια που ακολουθούν ζωγραφίζεται με έντονα χρώματα η  ιδιαίτερη ψυχεδελική ροκ στιγμές γκαράζ Rock μουσική του κατεύθυνση, πού όμως δεν αρκείται μόνο σε αυτά τα είδη. Αντίθετα είναι ένα χωνευτήρι επιρροών που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν μία μουσική πρόταση πολύ μακριά από το ραδιοφωνικά αγάπητο μοτίβο από τη μία, αλλά με άκρως μουσικό ενδιαφέρον από την άλλη.

Μέσα σε περίπου 2 ώρες από 9 δίσκους της προσωπικής του καριέρας, μετά το τέλος των Wet Taxis, και εκτός των λοιπών μουσικων του οχημάτων, Paris Green, The Aspersion Caste, θα ταξιδέψουμε στην εναλλακτική του μουσική πρόταση. Η αφορμή για μία ακόμη φορά ήταν η εκπομπή του Γιάννη που μας ενημέρωσε για τον χαμό του στα 64 του χρόνια. Το ταξίδι μας λοιπόν ξεκινάει με το ντεμπούτο του solo άλμπουμ «Ego tripping at the Gates of hell», το ημερολόγιο έλεγε 1987 όπου ο εκφραστικός δημιουργός προτείνει ένα κοκτέιλ μπλουζ, σόουλ, ποπ, ροκ και τζαζ επιρροών, με σαγηνευτικό αποτέλεσμα που αν μη τι άλλο δεν πέρασε απαρατήρητο και σίγουρα έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

  Οι δηλωμένες επιρροές του, η υπερηφάνεια της καλιφορνεζικης παρέας του Τζιμ και οι πολιτιστικές κληρονομιές του Σικάγου και της Νέας Ορλεάνης. Τη μερίδα του λέοντος από τις στιγμές της συλλογής που ετοίμασα για σήμερα για να τιμήσουμε το όνομα του κυρίου Louis Tillett έχει το άλμπουμ του 1992 «Letters To A Dream», με έξι συνολικά τραγούδια μέσα σε αυτά και το λυρικό έπος, το «Penelop's Lament» και η αδελφή ψυχή του το «Daybreak's Reprieve» .

Το άλμπουμ όμως το 1995 με τίτλο «Midnight Rain» με τον επίσης αυστραλό, κιθαρίστα Τσάρλι Όουεν περιέχει δύο καταπληκτικά τραγούδια το «Summer»  και το ελληνικών επιρροών «An Ancient Song». Όχι τυχαία το άλμπουμ κέρδισε το βραβείο των κριτικών της αυστραλιανής έκδοσης του περιοδικού Rolling Stone ως καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, στην απονομή που έγινε το 1996.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το όνομα του κυρίου  με το ογκώδες παρουσιαστικό είχε ιδιαίτερη απήχηση στη χώρα μας, όσο σε λίγες παγκοσμίως, όπως στη γενέτειρά του, στη Γερμανία και στη Γαλλία. Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου παρέμεινε  για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε μία χώρα που θεωρούσε ότι τον εμπνέει δημιουργικά, πριν καν την επισκεφτεί. Η ζωή του ταλαιπωρημένη, πάλευε μεταξύ του αλκοολισμού και σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων αλλά και σωματικών. Από το 2012 υπήρξαν και περίοδοι που ήταν άστεγος ή ζούσε σε ένα βαν.

Για μία πιο κατατοπιστική ματιά στο Βίο και Πολιτεία του κυρίου Louis  υπάρχει το  «A Night at Sea With Louis Tillett», ένα  ντοκιμαντέρ του 2000, που περιλαμβάνει αποσπάσματα από συναυλίες στο Σίδνεϊ και πληροφορίες για τη μουσική του και τα προσωπικά του θέματα. Ένας καλλιτέχνης, ουσιαστικά μυστήριο, λυτρωτικός, θυελλώδης, βασανισμένος, απελευθερωμένος, με μια μουσική που ήταν και παραμένει συγχρόνως άγρια και ονειρική.

Video Url

 

Video Url