Αποκαλύφθηκε το μυστικό του εξωφύλλου του Led Zeppelin IV

Ο πίνακας του εξωφύλλου του album είχε αποτελέσει αντικείμενο εικασιών για πολλά χρόνια

Ο πίνακας του εξωφύλλου του album είχε αποτελέσει αντικείμενο εικασιών για πολλά χρόνια

Το Led Zeppelin IV κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου 1971 και θεωρείται από την πλειοψηφία του κόσμου ως το απόλυτο αριστούργημα του συγκροτήματος. Περιέχει τραγούδια όπως τα Black Dog, Rock 'n' Roll και πάνω από όλα φυσικά το Stairway to Heaven. Μέχρι πρόσφατα, ο σκυμμένος ηλικιωμένος άνδρας στο εξώφυλλο αποτελούσε ένα μυστήριο όσον αφορά την προέλευση του, αλλά πλέον φαίνεται να έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις. 

Λέγεται πως ο Robert Plant είχε βρει τον πίνακα σε κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών στο Reading, καθοδόν για κάποια ηχογράφηση. Υπήρξε ο ισχυρισμό πως ο ηλικιωμένος άνδρας είναι ο Henry "Brusher" Mills, ιχθυοπώλης της βικτωριανής εποχής από το New Forest του Hampshire. Ο Jimmy Page έδωσε τη δικιά του ερμηνεία, καθώς ο άνδρας του πίνακα του θύμιζε τον George Pickingill, τον άνθρωπο που εισήγαγε τον Aleister Crowley στον αποκρυφισμό. 

Το μυστήριο πλέον έχει λυθεί καθώς βρέθηκε η αρχική φωτογραφία στην οποία βασίστηκε ο πίνακας. Πρόκειται για φωτογραφία που ανακαλύφθηκε σε ένα παλιό album του Brian Edwards, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας. Απεικονίζει έναν άντρα ο οποίος έφτιαχνε αχυροσκεπές, για τις εξοχικές κατοικίες στο Wiltshire, μία αγροτική περιοχή στη Νοτιοδυτική Αγγλία. Ως οπαδός των Zeppelin, ο Edwards αναγνώρισε αμέσως τη φωτογραφία και το περιεχόμενο της. O Brian Edwards σήμερα ασκεί το επάγγελμα του δημόσιου ιστορικού και ιστοριογράφου. Τα ενδιαφέροντα του έχουν να κάνουν με την ιστορία της τέχνης, ενώ θέματα που τον απασχολούν είναι τα υπαίθρια μνημεία και η τεχνολογική παρακμή. Το 2017 συνεργάστηκε με το BBC σε τηλεοπτικό πρόγραμμα με θέμα τη σήραγγα του Stonehenge.

'A Wiltshire Thatcher' (Image credit: Ernest Howard Farmer) :

'A Wiltshire Thatcher' (Image credit: Ernest Howard Farmer)

 

Τη φωτογραφία τράβηξε ο Ernest Howard Farmer (1856-1944), πρώην Διευθυντής Σχολής Φωτογραφίας. Το οπισθόφυλλο του Led Zeppelin IV απεικόνιζε μια σειρά από σπίτια, στη βάση ενός ουρανοξύστη. Σήμερα τα εν λόγω κτίρια έχουν αντικατασταθεί από πολύ πιο μοντέρνα αρχιτεκτονική. Εικάζεται ότι ο πύργος στο οπισθόφυλλο είναι ο Salisbury Tower, στην περιοχή Ladywood Middleway του Birmingham.