Λέξεις, ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων. Θεωρητική η βάση τους, ενίοτε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, άλλωστε από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη. Στην αλφάβητο της μουσικής οι συνθέτες «συντάσσουν» τις νότες, οι στιχουργοί τις λέξεις, υπέρμετρες, εύηχες ή «απλοϊκές», ενώ οι φωνές με την ερμηνεία τους εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα αλλά και των παραπάνω.
Επειδή τα λόγια της μουσικής δικά μας λόγια είναι, θα ταξιδέψουμε σε πέντε δεκαετίες για να θυμηθούμε αγαπημένα τραγούδια, ξεκινώντας από αυτή του ’60. Κάποιες από αυτές τις λέξεις τις έχουμε πει και εμείς…
In other words – Peggy Lee (1960)
Η μουσική «πτήση» στο φεγγάρι αρχικά είχε τίτλο “In other words”, όταν γράφτηκε το 1954 από τον Bart Howard. Διαχρονικό έγινε από την εκτέλεση του Frank Sinatra δέκα χρόνια αργότερα, το 1964, ως “Fly me to the moon (In other words)”. Το 1960 η εκτέλεση της Peggy Lee υπό την ορχήστρα του σπουδαίου Billy May, με τον αρχικό τίτλο, τα βιολιά σε συνδυασμό με τους στίχους και την ερμηνεία της το έκαναν παραμυθένιο. Άλλωστε η μουσική και τα παραμύθια έχουν κοινές συνιστάμενες.
Το 1999 χαρακτηρίστηκε «αξεπέραστο τραγούδι» παίρνοντας την ύψιστη τιμή, εισήχθη στο Songwriters Hall of Fame, την ίδια χρονιά που εισήχθη και η Peggy Lee.
The letter – Box Tops (1967)
Το ντεμπούτο σινγκλ του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος έμελλε να είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του. Έγινε Νο.01 στην Αμερική το 1967 και αναγνωρίστηκε διεθνώς. Το περιοδικό Rolling Stone το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, ενώ το Rock and Roll Hal of Fame στη αντίστοιχη αριθμητικά λίστα με αυτά που στιγμάτισαν το ροκ εντ ρολ. To ερωτικό, χαρμόσυνο «γράμμα» εισήχθη στο Grammy Hall of Fame το 2011.
Parole parole – Mina & Alberto Lupo (1972)
Ιταλικό δημιούργημα που τραγούδησε πρώτη η Mina με τον ηθοποιό Alberto Lupo το 1972, στην καταξιωμένη ζωντανή μουσική εκπομπή “Teatro 10” του Ray 1 που παρουσίαζαν από κοινού. Τον ίδιο χρόνο έγινε επίσης επιτυχία στα ισπανικά από τη Sylivna Di Lorenzo με τον Osvalto Brandi, ως “Palabras, palabras”. Στα ελληνικά το διασκεύασε το 1992 η Μαρινέλλα με τον Κώστα Σπυρόπουλο, με τίτλο “Κουβέντες”, σε στίχους της Εύης Δρούτσα.
Words – F. R. David (1982)
Η εσωστρέφεια με νότες, ντροπαλός ο πρωταγωνιστής, στην πανευρωπαϊκή επιτυχία που φιγούραρε στην κορυφή 10 ευρωπαϊκών χωρών. Παρόλο που ο Γάλλος τραγουδιστής και μουσικός δισκογραφούσε στη μητρική του γλώσσα από το 1967, έπρεπε να κυκλοφορήσει αγγλόφωνο ηλεκτρονικό ποπ αποτέλεσμα για να τον θυμόμαστε, το 1982. Αφού χορεύτηκε για τα καλά, το επανεκτέλεσε το 2006 με γαλλικούς στίχους ντουέτο με τη Winda Sylviana, ενώ στη συνέχεια το ερμήνευσαν και με αγγλικούς.
Four letter word – Kim Wilde (1988)
Γλυκό ποπ άκουσμα του 1988, το τελευταίο που έγραψε ο πατέρας της με τον αδελφό της, οι οποίοι ευθύνονται για τις περισσότερες από τις πρώτες επιτυχίες της Βρετανίδας τραγουδίστριας. Έγινε Νο.06 στην Αγγλία και Τοπ 10 σε τέσσερις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ήταν υποψήφιο για Ivor Novello Award, υπέρτατη τιμή που δίνεται σε μουσικούς και στιχουργούς από τη βρετανική μουσική ακαδημία.
Words – Christians (1989)
Ένα μικρό ταξίδι, σχεδόν 7 λεπτών. Η ιστορία περιγράφεται αρχικά με νότες για περισσότερο από ένα λεπτό, οι στίχοι αναλαμβάνουν «δράση» στη συνέχεια, ενώ ολοκληρώνεται από ένα ακόμη λεπτό μόνο με μουσική. Το αριστούργημα του βρετανικού συγκροτήματος, του 1989, έγινε Νο.01 στη Γαλλία και πολυαγαπημένη μπαλάντα του ελληνικού ραδιοφώνου τη δεκαετία του ’90.
Στις αναμενόμενες διακυμάνσεις μιας σχέσης είναι πιθανό αποτέλεσμα ο χωρισμός. Στον συγκεκριμένο ήρωα συνέβη και ζητά επανασύνδεση, αφού από την πλευρά του η αγάπη παραμένει τόσο ζωντανή που αδυνατεί να την περιγράψει με λέξεις.
More than words can say – Alias (1990)
Τον παραπάνω τίτλο δικαιούται και η μουσική ως έννοια και υπόσταση. Οι Καναδοί ρόκερς «χτύπησαν» κορυφή στη χώρα τους παραμένοντας για τέσσερις εβδομάδες, στην Αμερική έφτασαν ως το Νο.02. Το έγραψε ο τραγουδιστής του σχήματος, ο Freddy Curci, με τον βασικό κιθαρίστα τους, τον Steve DeMarchi. H δισκογραφική εταιρία BMI απένειμε στον Curci το βραβείο “Billion-airs”, αφού το “More than words can say” ξεπέρασε τo 1 εκατομμύριο ραδιοφωνικά παιξίματα, κάτι που έχουν καταφέρει μόνο 1.500 τραγούδια ανάμεσα σε 4.5 εκατομμύρια, των 300.000 καλλιτεχνών που εκπροσωπεί. Η εξομολογητική ερωτική μπαλάντα του 1990 κατάφερε να γίνει διαχρονική όπως της αξίζει.
More than words – Extreme (1990)
To γρατζούνισμα της ακουστικής κιθάρας συνοδεύει ιδανικά τις διαθέσεις των ρομαντικών στίχων. Η πιο γνωστή επιτυχία του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος κυκλοφόρησε στη χώρα τους το 1990, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο την επόμενη χρονιά. Έγινε Νο.01 και χρυσό σε πωλήσεις σινγκλ στην Αμερική, επίσης Νο.01 στον Καναδά, ενώ Νο.02 στην Αγγλία και στην Αυστραλία. Συνοδεύτηκε μ’ ένα ασπρόμαυρο βίντεο κλιπ, άλλωστε σημασία έχει αυτό που είπαν και ο λιτός τρόπος με τον οποίο εξέφρασαν λέξεις αγάπης με νότες.
Do I have to say the words? – Bryan Adams (1991)
Μία η ερώτηση στον τίτλο, αλλεπάλληλες στους στίχους, στην τρυφερή μπαλάντα του 1991. Ο Καναδός σταρ συμμετέχει στη δημιουργία του, καθώς και στην παραγωγή του. Έγινε Νο.02 στην χώρα του, ενώ Νο.11 στην Αμερική. Οι μιναρέδες στο βίντεο κλιπ «προδίδουν» ότι γυρίστηκε στην Τουρκία, ενώ τα πλάνα με τη γυναικεία φιγούρα στην Ισλανδία.
Sorry seems to be the hardest word – Blue feat. Elton John (2002)
Αξέχαστη σύνθεση του Elton John με τον σταθερό συνεργάτη του στους στίχους Bernie Taupin, του 1976. Ο χαρισματικός Βρετανός δημιουργός το έγραψε την προηγούμενη χρονιά στο Λος Άντζελες, από τις λίγες φορές στη συνεργασία τους που πρώτα γράφτηκε η μελωδία και μετά οι στίχοι. Αναφέρεται στο τέλος μιας ερωτικής σχέσης και πόσο σκληρή ακούγεται η συγνώμη, ακόμα και αν είναι ειλικρινής. Έφτασε στο Νο.11 της Αγγλίας και έπρεπε να «περιμένει» 26 χρόνια για να γίνει Νο.01, όταν ο Sir Elton το έκανε ντουέτο με το αγορίστικο επιτυχημένο γκρουπ των επίσης Βρετανών, τους Blue, το 2002.