«Opus» - Η τελευταία παράσταση του Ryuichi Sakamoto στις 5 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας

Instagram @skmtgram

Τους μήνες πριν ο Ryuichi Sakamoto πεθάνει από καρκίνο τον Μάρτιο του 2023, ο ιαπωνέζος συνθέτης απαθανατίσθηκε να δίνει τις τελευταίες του παραστάσεις από όλη την ιστορική του καριέρα, σε ένα στούντιο στο NHK Broadcast Center του Τόκιο.  

Τα πλάνα μετατράπηκαν σε ταινία με το όνομα «Opus», η οποία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 5 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η σκηνοθεσία είναι του γιου του, Neo Sora. 

Η ταινία περιλαμβάνει ερμηνείες κομματιών από την γιαπωνέζικη ηλεκτρονική μπάντα, Yellow Magic Orchestra, αποσπάσματα από ταινίες όπως «The Last Emperor» και «Merry Christmas Mr. Lawrence» και μουσική από το τελευταίο του άλμπουμ «12». Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τη σύζυγο και μάνατζερ του Sakamoto, Norika Sora. Το Deadline μοιράστηκε μια μεταθανάτια δήλωση του Sakamoto σχετικά με τη δουλειά του στην ταινία.

«Το έργο σχεδιάστηκε ως ένας τρόπος να ηχογραφήσω τις ερμηνείες μου – όσο ήμουν ακόμη σε θέση να παίξω – με έναν τρόπο που αξίζει να διατηρηθεί στο μέλλον. Δανειστήκαμε το 509 Studio του NHK Broadcast Center για να ηχογραφήσουμε, το οποίο είναι ένα μέρος που νομίζω ότι προσφέρει την καλύτερη ακουστική στην Ιαπωνία».

«Έπαιξα κάθε κομμάτι στο σπίτι μου, ηχογραφημένο σε iPhone για να φτιάξω τη συνολική σύνθεση της συναυλίας που θα εκφράζει την εξέλιξη του χρόνου από το πρωί στο βράδυ. Όλα ήταν σχολαστικά σκηνοθετημένα έτσι ώστε οι θέσεις της κάμερας και ο φωτισμός να αλλάζουν σημαντικά με κάθε τραγούδι. Ξεκίνησα τα γυρίσματα νευρικός, σκεπτόμενος ότι ίσως ήταν η τελευταία μου ευκαιρία».

«Ένιωσα επίσης ότι ήμουν σε θέση να ανοίξω νέους δρόμους. Το να παίζω απλά μερικά τραγούδια την ημέρα με πολλή συγκέντρωση ήταν το μόνο που μπορούσα να καταφέρω σε αυτό το σημείο της ζωής μου. Ίσως λόγω της προσπάθειας, ένιωσα τελείως κενός μετά και η κατάστασή μου επιδεινώθηκε για περίπου ένα μήνα. Ακόμα κι έτσι, νιώθω ανακούφιση που μπόρεσα να ηχογραφήσω πριν από το θάνατό μου — μια παράσταση με την οποία έμεινα ικανοποιημένος».

Video Url