Παράνομοι έρωτες, τους έχει το καλοκαίρι

Καλοκαίρι, εποχή κατεξοχήν υψηλών θερμοκρασιών στον υδράργυρο και όχι μόνο. Αν προσθέσουμε το ταπεραμέντο μας ως μεσογειακός λαός, μπορούμε να ρίξουμε στα παραπάνω το φταίξιμο κι ας μην μας πιστέψει κανείς. Ονόματα δε λέμε, καταστάσεις δε θίγουμε, όμως σε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω τραγούδια θα νιώσουμε ότι αποτυπώνονται προσωπικές ιστορίες του καθενός μας, σε παρελθοντικό ή ενεστώτα χρόνο.

Αυτούς τους «παράνομους» έρωτες θα τους αναζητήσουμε μέσα από 6 δεκαετίες, αφού καμιά από αυτές δεν κατάφερε να… κρατήσει χαρακτήρα.

 

 

Dangerous games – Shirley Bassey (1967)

And in this game there aren’t any rules. For rules are made for fools”.

Η Ουαλή ντίβα είπε τα πράγματα με το όνομά τους και στον έρωτα. Με το γνώριμο δραματουργικό ύφος της, δεν υπάρχει έρωτας χωρίς δράμα, έδωσε μία ακόμη αριστουργηματική ερμηνεία. Το “Dangerous games” κυκλοφόρησε ως B-side του “Big Spender” το 1967. Χωρίς να κατονομάζεται ο έρωτας, «φωτογραφίζεται» σε στίχους όπως: “Lonely, it can be very lonely, for very few can win when they play the dangerous game” και “Chances, If you like taking chances, then you will find the way you can play the dangerous game”.

Video Url

 

My forbidden lover – Chic (1979)    

My forbidden lover, I don’t want no other”.

Τέσσερις φορές δηλώνουν το παραπάνω στο ρεφραίν, τόσος ενθουσιασμός! Με απόλυτη επίγνωση της «κατάστασης», δηλώνουν αποφασισμένοι να το ζήσουν. 

Μία ακόμη γραφή του πολυτάλαντου Nile Rodgers και του Bernard Edwards για το συγκρότημα τους, τους Chic, του 1979. Η ντίσκο «όφειλε» ένα τραγούδι επί του θέματος, είναι από τα είδη μουσικής που χορεύεται σε κοντινή επαφή, οι αντιστάσεις χαλαρώνουν. Από το δεύτερο πιο εμπορικό άλμπουμ τους “Risque”, που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική και έγινε πλατινένιο. 

Video Url

 

Careless whisper – George Michael (1984)    

“Maybe it's better this way, we'd hurt each other with the things we'd want to say“.

Τα «απρόσεκτα» καρδιοχτύπια ράγισαν καρδιές στην πραγματική ζωή αλλά και στη μουσική, χάρη στους 17χρονους τότε George Michael και Andrew Ridgeley. Κυκλοφόρησε το 1984, στην Αγγλία μόνο με το όνομα του αξέχαστου τραγουδιστή και δημιουργού του, ενώ στην Αμερική ως Wham! feat. George Michael. Παρέμεινε στην κορυφή και των δύο χωρών για τρεις εβδομάδες, με τo περιοδικό Rolling Stone να το χαρακτηρίζει ως το δεύτερο καλύτερο του George Michael. Στο σαξόφωνο είναι ο Steve Gregory. Πούλησε περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, δύο από αυτά στην Αμερική.

Εκείνη την εποχή τα περισσότερα πάρτι στα σπίτια έκλειναν μ’ αυτό το μπλουζ, άνοιγε όμως ο δρόμος για τις πιο… ουσιαστικές γνωριμίες.

Video Url

 

Unexcepted lovers – Lime (1985)    

We love like no other lovers, like no other lovers do. The way we kissed each other and helped each other through”.

Ο έρωτας έρχεται απρόσμενα, κανένας δεν κατάφερε να τον προβλέψει. «Παρουσιάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο από το καναδέζικο ντουέτο της ηλεκτρονικής ντίσκο μουσικής, με έντονο ρυθμό όπως αρμόζει στο αναπάντεχο ευτυχές γεγονός. Οι δημιουργοί και ερμηνευτές τους, ο Denis LePage με την Denyse LePage, ήταν τότε ένα παντρεμένο ζευγάρι που γνώρισε εμπορική επιτυχία με άλλα τραγούδια, όμως το “Unexpected lovers” του 1985 αποδείχτηκε το πιο διαχρονικό τους. Οι fans των 80’s το κατατάσσουν δικαίως στη λίστα best οff.

Video Url

 

Secret love – Sinead O’Connor (1992)

“Once I had a secret love that lived within the heart of me”.

Γυναίκα ήταν αυτή που «τόλμησε» πρώτη να παραδεχτεί με νότες τον “Μυστικό έρωτα”, το 1953. Η αξέχαστη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και χορεύτρια Doris Day, τον τραγούδησε στην ταινία μιούζικαλ “Calamity Jane” που πρωταγωνιστούσε, κατακτώντας την κορυφή της Αγγλίας.

Το 1992 το περιοδικό NME γιόρτασε τα 40 χρόνια κυκλοφορίας του με τη συλλογή “Ruby trax – The NME’s roaring forty”, που περιλάμβανε 40 διασκευές Νο.01 επιτυχιών. Ανάμεσά τους το “Secret love”, με την Ιρλανδή Sinead O’Connor να παρουσιάζει μία από τις καλύτερες διασκευές του.
 

Video Url

 

Drop dead beautiful – Six Was Nine (1994)

I don't wanna take my best friend's baby, but she's drop dead beautiful”.

«Μπλεγμένη» ιστορία βγαλμένη από τη ζωή. Το γερμανικό ντουέτο Six Was Nine το παρουσίασε με νότες το 1994. Στη χώρα τους δεν πήγε τόσο καλά, σε πιο «ψύχραιμες» όμως χώρες αναγνωρίστηκε περισσότερο, Νο.01 στη Νότια Αφρική και Νο.03 στην Ισλανδία. Ακούστηκε πολύ στη χώρα μας, είναι εξαιρετικό, δεν μάθαμε όμως ποτέ αν ο πρωταγωνιστής τελικά υπέκυψε στον πειρασμό και έκλεψε την κοπέλα του καλύτερού του φίλου.     

Video Url

 

Forbidden love – Madonna (1994)

I don't care if it's not right to have your arms around me, I want to feel what it's like“.

Απαγορευμένος έρωτας και να μην πάρει θέση η Madonna δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο. Φρόντισε μάλιστα να το κυκλοφορήσει στον πιο κατάλληλο και «εμπεριστατωμένο» δίσκο της, το πολυπλατινένιο “Bedtime stories”, το 1994. Καμία αναστολή αυτό το κορίτσι…

Video Url

 

Somebody else’s lover – Total Touch (1996) 

Why did you deceive me, you say you didn't want to hurt me. But why then did you hold me tight, you knew it would break me”.

Περί προδοσίας η ιστορία αυτή, εκείνη ερωτεύεται και μετά ανακαλύπτει τον δεύτερο ρόλο που έχει στη ζωή του αγαπημένου της. Δε φτάνει που έχει συμβεί και σε παράνομες και σε νόμιμες σχέσεις, εμείς που είμαστε «έξω» από το χορό το τραγουδήσαμε, μην πούμε το χορέψαμε κιόλας. Το ολλανδικό συγκρότημα επιμελήθηκε επί του θέματος το 1996, γνωρίζοντας σημαντική ραδιοφωνική επιτυχία στη χώρα μας. 

Video Url

 

Meaningless kiss – Hugh Grant (2007)

“Just a meaningless kiss, we knew it was wrong but we couldn't resist. Just a meaningless kiss 'till I fell in love with you, but you didn't want me to”.

Για ένα «ασήμαντο» φιλί που εξελίχθηκε σε μείζονος σημασίας, τον έρωτα, τραγούδησε ο Hugh Grant στη ρομαντική κομεντί “Music and lyrics” που συμπρωταγωνιστούσε με τη Drew Barrymore, το 2007. Η μουσική θυμίζει έντονα το “Careless Whisper” των Wham!, ένα γλυκό ποπ άκουσμα με σαξόφωνο στο ξεκίνημα του, όπου ακόμα και τα «γυρίσματα» των ντραμς παραπέμπουν στην αξέχαστη επιτυχία του βρετανικού ντουέτου. Ο γνωστός ηθοποιός, Άγγλος και αυτός, υποδύεται τον σταρ μιας μπάντας με το όνομα… PoP!  Τι σύμπτωση!

Video Url

 

Secret lover – Alessandro Magnanini feat. Jenny B (2009)

Sometimes I sit and wonder how long is life, but when I feel your heartbeat I forget the worries, love is here again“.

Ο μυστικός εραστής μιας παράνομης σχέσης, όπως αποτυπώθηκε από την ιταλική συνεργασία του συνθέτη, κιθαρίστα και παραγωγού Alessandro Magnanini με την Jenny B στα φωνητικά, νικήτρια στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο 2000 στην κατηγορία «Νεοεμφανιζόμενοι». Από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού ραδιοφώνου το 2009.

Video Url

 

Forbidden love – Minus 8 feat. Billie (2017) 

We make no promises, we keep are love anonymous, just waiting for the day we can finally find a way”.

Δύο ακόμη δέσμιοι στον ιστό του έρωτα. Εκείνος δεσμευμένος με άλλη «επίσημη» σχέση, εκείνη το αγνοούσε, αμφότεροι πλέον εμπλέκονται συναισθηματικά μεταξύ τους. Ατμοσφαιρικό, ρυθμικό, υπέροχο δημιούργημα του 2017, από τον Ελβετό DJ ηλεκτρονικής μουσικής Minus 8 με τη Billie Brown στα αισθαντικά φωνητικά. 

Αν δεν πείτε… «κάτι μου θυμίζει» το στόρι, είστε σε καλό δρόμο!

Video Url