Παράνομοι έρωτες... και αυτό το καλοκαίρι

Καλοκαίρι, εποχή κατεξοχήν υψηλών θερμοκρασιών, στον υδράργυρο και όχι μόνο. Αν προσθέσουμε και το ταπεραμέντο μας ως μεσογειακός λαός, τις ερωτικές ατασθαλίες μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο στους παραπάνω λόγους κι ας μην μας πιστέψει κανείς. Ονόματα δε λέμε, καταστάσεις δε θίγουμε, όμως σε κάποια ή κάποιες από τις παρακάτω μελωδίες ίσως αισθανθούμε ότι αποτυπώνονται προσωπικές μας ιστορίες, σε παρελθοντικό ή ενεστώτα χρόνο.

 

Ακολουθούν 15+1 ιστορίες από το βιβλίο της μουσικής, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60. Το πρωτόγονο ένστικτο που οδηγεί ακόμα και στον «παράνομο» έρωτα θα το αναζητήσουμε μέσα από 6 δεκαετίες, αφού καμιά από αυτές δεν κατάφερε να… κρατήσει χαρακτήρα.

 

Dangerous games – Shirley Bassey (1967)

And in this game there aren’t any rules. For rules are made for fools”.

Η Ουαλή ντίβα είπε τα πράγματα με το όνομά τους και για τον έρωτα. Με το γνώριμο δραματουργικό της ύφος, άλλωστε δεν υπάρχει έρωτας χωρίς δράμα, απέδωσε μία ακόμη αριστουργηματική ερμηνεία. Το “Dangerous games” κυκλοφόρησε ως B-side του “Big Spender”, το 1967. Χωρίς να κατονομάζεται ο έρωτας, φωτογραφίζεται στους στίχους: “Lonely, it can be very lonely, for very few can win when they play the dangerous game”, αλλά και στους: “Chances, If you like taking chances, then you will find the way you can play the dangerous game”.

Video Url

 

You can have my husband – Koko Taylor (1978)

You can have my husband, but please don't mess with my man. I'm tellin' all you women, I want you all to understand”.

Για τις γυναίκες που μπήκαν στον «κόπο» να διεκδικήσουν δεσμευμένους άνδρες. Είδωλο του χώρου, έχει κατονομαστεί ως η "Queen of the Blues", η Koko Taylor διασκεύασε υποδειγματικά ένα τραγούδι του 1959 που είχε πρωτοερμηνεύσει η Irma Thomas, η πρωτότυπη εκτέλεση είχε τον τίτλο “Don’t mess with my man”. Δυναμική, γεμάτη ψυχή μπλουζ σύνθεση, που μεταφέρει ένα μήνυμα αναμεμειγμένο με χιούμορ και ειλικρίνεια, μιλά για την πολυπλοκότητα των σχέσεων και τη σημασία των συναισθηματικών δεσμών. Στο ρεφρέν που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί η Αμερικανίδα τραγουδίστρια να ακούγεται αντιφατική, αποκαλύπτει όμως μία βαθύτερη αλήθεια για τους διαφορετικούς ρόλους και τις εμπειρίες που έχουν οι άνθρωποι στις σχέσεις. Από το άλμπουμ της “Earthshaker”, του 1978.

Video Url

 

My forbidden lover – Chic (1979)    

My forbidden lover, I don’t want no other”.

Τέσσερις φορές δηλώνουν την παραπάνω φράση στο ρεφραίν, τόσος ενθουσιασμός! Με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης, το λέει και ο τίτλος του τραγουδιού, δηλώνουν αποφασισμένοι να το ζήσουν. Εντυπωσιακό αποτέλεσμα του πολυτάλαντου Nile Rodgers και του Bernard Edwards για το συγκρότημά τους, τους Chic, το 1979. Η ντίσκο «όφειλε» ένα τραγούδι επί του θέματος, ανήκει στα είδη μουσικής που χορεύονται σε κοντινή επαφή όπου οι αντιστάσεις χαλαρώνουν. Από τον δεύτερο πιο εμπορικό τους δίσκο με τίτλο “Risque”, που ξεπέρασε το 1 εκατ. αντίτυπα στην Αμερική και απονεμήθηκε πλατινένιο.

Video Url

 

Part-time lover – Stevie Wonder (1985)

We are strangers by day, lovers by night. Knowing it's so wrong, but feeling so right”.

Μιλάμε για οργανωμένο «έγκλημα». Δεν υπάρχει μόνο κρυφή σχέση, ο ένας εκ τον δύο πρωταγωνιστών χρησιμοποιεί έναν αρσενικό φίλο ως δικαιολογία, σε περίπτωση που το τηλέφωνό του χτυπήσει για… «έκτακτη ανάγκη». Μόνο που στο τέλος της ιστορίας, ο άνδρας που απατά τη γυναίκα του ανακαλύπτει ότι κι εκείνη τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα.

Κυκλοφόρησε το 1985, ως το πρώτο τραγούδι από το 20 στούντιο άλμπουμ του “In Square Circle”. Στα φωνητικά βρίσκονται τρεις γνωστοί καλλιτέχνες, ο Luther Vandross, η Syreeta και ο Philip Bailey των Earth, Wind & Fire. Φτάνοντας στην κορυφή των Billboard Hot 100, R&B, Dance και Adult contemporary chart, έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που πέτυχε Νο.01 επιτυχία σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Το “Part-time lover” είναι το τελευταίο που κέρδισε την ύψιστη θέση μέχρι σήμερα, του χάρισε όμως υποψηφιότητα για βραβείο Grammy ως η «Καλύτερη Ανδρική Ποπ φωνητική ερμηνεία», το έχασε από τον Phil Collins με το “No jacket required”. Πάντως το βραβείο της διαχρονικότητας, το κέρδισε επάξια!

Video Url

 

Careless whisper – George Michael (1984)    

“Maybe it's better this way, we'd hurt each other with the things we'd want to say“.

Ράγισε καρδιές όχι μόνο στη μουσική, αλλά και στην πραγματική ζωή. Κυκλοφόρησε το 1984, στην Αγγλία μόνο με το όνομα του George Michael, ενώ στην Αμερική ως Wham! feat. George Michael. Στο σαξόφωνο, είναι ο Steve Gregory. Παρέμεινε στην κορυφή και των δύο χωρών για τρεις εβδομάδες, κατέκτησε 23 ακόμη χώρες, ενώ τo περιοδικό Rolling Stone το χαρακτήρισε ως το δεύτερο καλύτερο τραγούδι του. Χάρη σε αυτό, έγινε ο νεότερος σε ηλικία καλλιτέχνης που κέρδισε βραβείο Ivor Novello, σε ηλικία μόλις 21ος ετών. Πούλησε περισσότερα από 6 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως, δύο από αυτά στην Αμερική. Εκείνη την εποχή, τα περισσότερα πάρτι στα σπίτια «έκλειναν» μ’ αυτό το μπλουζ, άνοιγε όμως ο δρόμος για τις πιο… ουσιαστικές γνωριμίες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων του αξέχαστου τραγουδιού, αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου η επετειακή έκδοση “Careless whisper EP”. Θα περιλαμβάνει την ακυκλοφόρητη μέχρι σήμερα ζωντανή ηχογράφησή του, όπως το ερμήνευσε στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, στις 23 Ιουλίου του 2008.

Video Url

 

Unexcepted lovers – Lime (1985)

We'll spend the night together until the morning light”.

Ο έρωτας έρχεται απρόσμενα, κανένας δεν κατάφερε να τον προβλέψει. Το ανεξέλεγκτο συναίσθημα παρουσιάστηκε ιδανικά με νότες από το καναδέζικο ντουέτο της ηλεκτρονικής ντίσκο, με έντονο ρυθμό όπως αρμόζει στο αναπάντεχο ευτυχές γεγονός. Οι δημιουργοί και ερμηνευτές τους, ο Denis LePage με την Denyse LePage, ήταν τότε ένα παντρεμένο ζευγάρι που γνώρισε εμπορική επιτυχία με άλλα τραγούδια, όμως το “Unexpected lovers” του 1985 ήταν αυτό που αποδείχτηκε το πιο διαχρονικό. Οι φανς των 80’s δικαίως το κατατάσσουν στη λίστα best οf.

Video Url

 

Secret love – Bee Gees (1991)

Every little touch is not enough, every little moment we're apart is pain to me”.

O μυστικός έρωτας, η λαχτάρα και οι προκλήσεις της διατήρησης μιας μυστικής σχέσης μελοποιήθηκε για πολλοστή φορά. Οι στίχοι καταγράφουν τον πόνο που βιώνουν οι εραστές κάθε φορά που χωρίζουν, τις προκλήσεις και τους κινδύνους που διατρέχουν, αλλά και τη θέλησή τους να συνεχίσουν αναζητώντας κρησφύγετο. Ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα της θρυλικής τριάδας, έγραψαν τους στίχους και τη μουσική. Ήταν το πρώτο τραγούδι που ξεχώρισε από το 19ο άλμπουμ τους με τίτλο “Civilization”, το 1991. Έφτασε μέχρι το Νο.02 στη Γερμανία και την Αυστρία, Νο.05 στην Αγγλία, ενώ στην Αμερική δεν κυκλοφόρησε ποτέ ως σινγκλ.

Video Url

 

Secret love – Sinéad O’Connor (1992)

Once I had a secret love that lived within the heart of me”.

Γυναίκα ήταν αυτή που «τόλμησε» πρώτη να το παραδεχτεί με νότες, το 1953. Η αξέχαστη Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια Doris Day το ερμήνευσε στην ταινία μιούζικαλ “Calamity Jane” όπου πρωταγωνιστούσε. Ως σινγκλ κυκλοφόρησε στην Αγγλία την επόμενη χρονιά, συμπληρώνοντας συνολικά εννέα εβδομάδες παραμονής στην κορυφή.

Το 1992, το περιοδικό NME γιόρτασε τα 40 χρόνια κυκλοφορίας του με τη συλλογή “Ruby trax – The NME’s roaring forty”, που περιλαμβάνει 40 διασκευές Νο.01 επιτυχιών. Ανάμεσά τους το “Secret love”, με την Ιρλανδή Sinead O’Connor να παρουσιάζει μία από τις καλύτερες διασκευές του.

Video Url

 

Drop dead beautiful – Six Was Nine (1994)

I don't wanna take my best friend's baby, but she's drop dead beautiful”.

Μπλεγμένη ιστορία βγαλμένη από τη ζωή, ο πειρασμός να κλέψει κάποιος το κορίτσι του καλύτερου φίλου του. Το γερμανικό ντουέτο την εξέφρασε μουσικά το 1994. Στη χώρα τους δεν πήγε τόσο καλά, σε πιο «απελευθερωμένες» όμως αναγνωρίστηκε περισσότερο, Νο.01 στη Νότια Αφρική, Νο.03 στην Ισλανδία, ενώ Νο.05 στη Δανία. Ακούστηκε πολύ στη χώρα μας, είναι εξαιρετικό, δε μάθαμε όμως ποτέ αν ο πρωταγωνιστής τελικά υπέκυψε στον πειρασμό.

Video Url

 

Forbidden love – Madonna (1994)

I don't care if it's not right to have your arms around me, I want to feel what it's like“.

Απαγορευμένος έρωτας και να μην πάρει θέση η Madonna; Δεν υπήρχε περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο! Καμία αναστολή αυτό το κορίτσι… To έγραψε μαζί με τον Babyface το 1994, συμμετέχει και στην παραγωγή του. Φρόντισε μάλιστα να το συμπεριλάβει στον πιο κατάλληλο και «εμπεριστατωμένο» δίσκο της, το πολυπλατινένιο “Bedtime stories”, που ξεπέρασε τα 7,5 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.

Video Url

 

Somebody else’s lover – Total Touch (1996) 

Why did you deceive me, you say you didn't want to hurt me”.

Περί προδοσίας η ιστορία, εκείνη ερωτεύεται αλλά ανακαλύπτει εκ των υστέρων το δεύτερο ρόλο που έχει στη ζωή του αγαπημένου της. Συμβαίνει σε παράνομες σχέσεις, σε νόμιμες, ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες. Εμείς που είμαστε «έξω» από το χορό, το τραγουδήσαμε, μην πούμε ότι το χορέψαμε κιόλας. Το ολλανδικό συγκρότημα επιμελήθηκε επί του θέματος το 1996, γνωρίζοντας σημαντική ραδιοφωνική επιτυχία στη χώρα μας.

Video Url

 

She don’t have to know – John Legend (2004)

Girl, I know you're doing the same thing too, but I won't tell your man the things we do”.

Ατελείωτη η λίστα με τα τραγούδια για τα… παρατράγουδα των πειρασμών. Ο συγκεκριμένος εραστής παρόλο που έχει κορίτσι, διαθέτει ένα ακόμη. Η δε γυναίκα με την οποία την απατά κάνει το ίδιο, είναι κι εκείνη σε σχέση! Ου μπλέξεις. Δε θα κρίνουμε, οφείλουμε όμως να παραδεχτούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό άκουσμα στο είδος του, ο John Legend το έγραψε μαζί με τον Will.i.am το 2004. Συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του πρώτου με τίτλο “Get lifted”, που έγινε διπλά πλατινένιο στην Αμερική, ενώ μονά στην Αγγλία. Ξεπερνώντας τα 2,5 εκατ. παγκοσμίως είναι ο δεύτερος εμπορικότερος δίσκος της καριέρας του.

Video Url

 

Meaningless kiss – Hugh Grant (2007)

“Just a meaningless kiss, we knew it was wrong but we couldn't resist”.

Για ένα ασήμαντο φιλί που εξελίχθηκε σε μείζονος σημασίας, τον έρωτα, τραγούδησε ο Hugh Grant στη ρομαντική κομεντί “Music and lyrics” που πρωταγωνιστούσε μαζί με τη Drew Barrymore, το 2007. Η μουσική θυμίζει έντονα το “Careless Whisper” των Wham!, ένα γλυκό ποπ άκουσμα με σαξόφωνο στο ξεκίνημά του, όπου ακόμα και τα «γυρίσματα» των ντραμς θυμίζουν έντονα την επιτυχία του βρετανικού ντουέτου. Ο γνωστός ηθοποιός, Άγγλος και αυτός, υποδύεται τον σταρ μιας μπάντας με το όνομα… PoP!  Τι σύμπτωση…

Video Url

 

Secret lover – Alessandro Magnanini feat. Jenny B (2009)

Sometimes I sit and wonder how long is life, but when I feel your heartbeat I forget the worries, love is here again“.

Ο μυστικός εραστής μιας ακόμη μυστικής σχέσης, όπως αποτυπώθηκε από την ιταλική συνεργασία του συνθέτη, κιθαρίστα και παραγωγού Alessandro Magnanini με την Jenny B στα φωνητικά, νικήτρια στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο 2000 στην κατηγορία «Νεοεμφανιζόμενοι». Από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού ραδιοφώνου το 2009, που εξακολουθεί επάξια να μεταδίδεται.

Video Url

 

Nobody knows – Shaun Escoffery (2014)

Nobody knows what you do to me”.

Με τους παραπάνω στίχους, ο Βρετανός τραγουδιστής και ηθοποιός παίζει με τη φαντασία μας. Μπορεί να μας εμπιστεύτηκε το «βάσανό» του, κράτησε όμως επτασφράγιστο μυστικό τι του έκανε η εκλεκτή της καρδιάς του για να τον φτάσει στην κατάσταση αυτή. Μεταξύ μας, ας το παραδεχτούμε, έχει συμβεί σε άπαντες. Εκπληκτικό δείγμα από το τρίτο του άλμπουμ “In the red room”, του 2014.

Video Url

 

Forbidden love – Minus 8 feat. Billie (2017) 

We make no promises, we keep are love anonymous, just waiting for the day we can finally find a way”.

Δύο ακόμη δέσμιοι στον ιστό του έρωτα. Εκείνος έχει «επίσημη» σχέση, εκείνη το αγνοούσε στην αρχή, όταν όμως το έμαθε ήταν ήδη ερωτευμένη για να αποχωρήσει. Ατμοσφαιρικό χορευτικό δημιούργημα του Ελβετού DJ της ηλεκτρονικής μουσικής Minus 8, με τη Billie Brown στα αισθαντικά φωνητικά, του 2017. Αν δεν πείτε «κάτι μου θυμίζει το στόρι», είστε σε καλό δρόμο!

Video Url

 

Επίδοξοι εραστές, το νου σας και… καλή τύχη!