Ξαφνική επιτυχία, η κάντρυ κτυπά το κατεστημένο. Oliver Anthony- ‘Rich Men North of Richmond’

Είναι η viral αίσθηση του Oliver Anthony πολύ καλή για να είναι αληθινή; Πολύ «σωστό» για να είναι αληθινό; Ή ένας αυθεντικός ήρωας της εργατικής τάξης, που πρέπει να είσαι;

Από τότε που το τραγούδι «Rich Men North of Richmond» του ντόπιου από την Βιρτζίνια άρχισε να απογειώνεται από το πουθενά πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Απαλαχός τραγουδιστής της country folk έχει αναγνωριστεί από φρεσκοκομμένους θαυμαστές ως φαινόμενο του λαού και κατηγορείται από τους επικριτές ότι φιλοξενεί άσχημες δεξιές συμπεριφορές ή υποψία ότι είναι «βιομηχανικό εργοστάσιο».

Οι υποψίες των οπαδών της προοδευτικής μουσικής έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τους γρήγορους αριθμούς που έχει συγκεντρώσει ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης χωρίς να τον υποστηρίζει καμία βιομηχανία. Το βίντεο «Rich Men» (που δεν φιλοξενήθηκε στη δική του σελίδα στο YouTube, αλλά σε έναν ιστότοπο που υπόσχεται «πραγματική μουσική, αληθινούς ανθρώπους, αληθινά χαρακτηριστικά» [sic]) συγκέντρωσε 12 εκατομμύρια προβολές σε έξι ημέρες. Ο νέος με τα κόκκινα γένια έχει συγκεντρώσει 341.000 οπαδούς στο Twitter/X μέσα σε λίγες μέρες από την εγγραφή του στον ιστότοπο. Στο γράφημα λήψεων του iTunes, έχει τα τρία κορυφαία τραγούδια μέχρι τη στιγμή της συγγραφής του, και πέντε από τα κορυφαία 10. Και ενώ οι λήψεις επί πληρωμή δεν αποτελούν σχεδόν σταθερό μέτρο ευρείας επιτυχίας στις μέρες μας, η μελωδία του Anthony έχει σπάσει τα κορυφαία 10 σε πολλά περισσότερα ενδεικτικό, το καθημερινό USA Top 50 του Spotify.

Είναι ένα φαινόμενο που δεν μοιάζει με την πρόσφατη άνοδο του εξίσου θεαματικού «Try That in a Small Town» του Jason Aldean, αλλά με ένα κυριολεκτικά φιλικό πρόσωπο. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι χτυπάει τόσο καλά όσο και ψηλά, με τους στίχους του τραγουδιού για την ευημερία του παχύσαρκου γάλακτος»  καθώς και τις υποτιθέμενες χοντρές γάτες στην Ουάσιγκτον, D.C. που είναι φαινομενικά ο κύριος στόχος του τραγουδιού.

Όσα είναι γνωστά για τον Anthony, ο οποίος έχει ελάχιστα δημοσιεύματα μέχρι αυτό το σημείο, έρχεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από έναν μονόλογο στο YouTube που έκανε λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το "Rich Men". Σε εκείνη την ομιλία, δηλώνει ακομμάτιστος: «Κάθομαι αρκετά νεκρός στο κέντρο της πολιτικής και, πάντα,», λέει ο Anthony, κοιτάζοντας την κάμερα πίσω από το τιμόνι. «Θυμάμαι ως παιδί τους συντηρητικούς να ήθελαν πόλεμο και εγώ να μην το καταλάβαινα αυτό. Και θυμάμαι πολλές από τις διαμάχες όταν η αριστερά ανέλαβε την εξουσία, και φαίνεται ότι, ξέρετε, και οι δύο πλευρές υπηρετούν τον ίδιο κύριο. Και αυτός ο κύριος δεν είναι κάποιος καλός για τους ανθρώπους αυτής της χώρας».

Video Url