Επιστήμονες αναδημιούργησαν το «Another Brick In The Wall» των Pink Floyd μέσω εγκεφαλικών κυμάτων
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εκδοχή της επιτυχίας του 1979 των Pink Floyd «Another Brick In The Wall Part 2», χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις των εγκεφαλικών κυμάτων ασθενών.
Η ανακάλυψη έγινε από τον νευρολόγο καθηγητή Robert Knight, ο οποίος αποκωδικοποίησε την ηλεκτρική δραστηριότητα από την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ακοή, εκεί όπου επεξεργάζονται οι ήχοι, χρησιμοποιώντας 29 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για επιληψία.
Οι ασθενείς είχαν ηλεκτρόδια τοποθετημένα στον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ταυτόχρονα άκουγαν μια τρίλεπτη εκδοχή του κλασικού κομματιού των Floyd. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για την αποκωδικοποίηση των ηχογραφήσεων και την εκ νέου ανακατασκευή τους σε ένα αρχείο ήχου που μοιάζει με το «Another Brick».
«Ακούγεται λίγο σαν να μιλούν κάτω από το νερό, αλλά είναι η πρώτη μας απόπειρα», είπε ο Knight. «Τώρα που ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι αν είχαμε ηλεκτρόδια που απείχαν περίπου ενάμισι χιλιοστό μεταξύ τους, η ποιότητα του ήχου θα ήταν πολύ καλύτερη».
Θεωρείται ότι περαιτέρω μελέτη και δοκιμές θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής ομιλίας σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (επίσης γνωστή ως νόσος του Lou Gehrig), την πάθηση με την οποία διαγνώστηκε ο κιθαρίστας Jason Becker το 1989. Ο Becker επικοινωνεί επί του παρόντος χρησιμοποιώντας τα μάτια, μέσω ενός συστήματος που κατασκεύασε ο πατέρας του.
Το «Another Brick In The Wall Part 2» έκατσε τρεις μήνες στα βρετανικά charts μετά την κυκλοφορία του τον Δεκέμβριο του 1979. Ήταν η πρώτη φορά που οι Floyd κατέκτησαν τέτοια θέση, από τότε που το «See Emily Play» έφτασε στο Νο. 6 τον Ιούνιο του 1967.