Σεισμό προκάλεσε η συναυλία του Travis Scott στο Circus Maximus της Ρώμης – Ανήσυχοι οι αρχαιολόγοι

Instagram @travisscott

Η συναυλία του Travis Scott σε έναν ιστορικό χώρο στη Ρώμη προκάλεσε δονήσεις που ισοδυναμούν με σεισμό 1,3 Ρίχτερ.

Οι αρχαιολόγοι στην ιταλική πόλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για μελλοντικές συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Circus Maximus, μετά το μοναδικό σόου του ράπερ τη προηγούμενη Δευτέρα για την προώθηση του νέου του άλμπουμ «Utopia».

Ο Giovanni Diaferia του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας έγραψε στο Twitter: «Ένας σεισμός στη συναυλία του Travis Scott στη Ρώμη - 60 χιλιάδες άτομα, 70 κιλά ο καθένας, πηδώντας και φτάνοντας στα 0,15 μέτρα από το έδαφος ισοδυναμεί με ενέργεια E = 6,2 MJ που είναι ίση σε σεισμό 1,3 Ρίχτερ, σε κάθε άλμα. Αρκετά για να καταγραφεί από σεισμικό σταθμό 9 χλμ μακριά».

Πολλούς από τους κατοίκους της γύρω περιοχής αναγκάστηκαν μάλιστα να τηλεφωνήσουν στην πυροσβεστική υπηρεσία καθότι νόμιζαν ότι συμβαίνει πραγματικός σεισμός.

Οι αρχαιολόγοι ανησυχούν εδώ και καιρό για τις συναυλίες στο Circus Maximus που θέτουν σε κίνδυνο το αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο αρματοδρομιών και τώρα προσπαθούν να τερματίσουν οποιαδήποτε live εκδήλωση εκεί μετά την πρόσφατη συναυλία του Scott.

Σύμφωνα με το CNN, η Alfonsina Russo, διευθύντρια του επικεφαλής του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίο, δήλωσε: «Το Circus Maximus είναι ένα μνημείο. Δεν είναι στάδιο, δεν είναι αίθουσα συναυλιών. Αυτές οι τεράστιες συναυλίες το βάζουν σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του λόφου Palatine εκεί κοντά. Οι συναυλίες πρέπει να γίνονται στα γήπεδα για να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια».

Οι προηγούμενες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο περιλαμβάνουν εμφανίσεις από τους Rolling Stones, Guns N' Roses και Bruce Springsteen.

 

 

Τουλάχιστον 60 άτομα τραυματίσθηκαν

Η συναυλία του Travis Scott ανάγκασε τουλάχιστον 60 άτομα από το πλήθος να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, αναφέρει το CNN, αφού κάποιος σκόρπισε σπρέι πιπεριού στο κοινό. Το τμήμα πολιτικής προστασίας της Ρώμης κατέγραψε επίσης τον τραυματισμό ενός 14χρονου που σκαρφάλωσε σε έναν ψεύτικο τοίχο για να δει τη συναυλία δωρεάν, πριν πέσει από τα 4 μέτρα.

Ο Scott προσέλκυσε ένα κοινό 60.000 ατόμων στο χώρο μετά την ανακοίνωση της μοναδικής παράστασης την 1η Αυγούστου. Είχε προηγουμένως προγραμματίσει να παίξει μια συναυλία στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο στις 28 Ιουλίου, αλλά η εκδήλωση ακυρώθηκε λόγω «σύνθετων προβλημάτων παραγωγής».

 

Video Url