Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο κιθαρίστας των The Band, Robbie Robertson

Ο κιθαρίστας ήταν περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του με τους The Band, τον Bob Dylan, τον Martin Scorsese και τον Ronnie Hawkins.

Ο Robbie Robertson, κιθαρίστας των The Band, πέθανε την Τετάρτη 9 Αυγούστου στο Λος Άντζελες σε ηλικία 80 ετών, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. «Αντί για λουλούδια, η οικογένεια ζήτησε να γίνουν δωρεές στον καταυλισμό ινδιάνων, Six Nations of the Grand River για να στηρίξουν την οικοδόμηση του νέου τους πολιτιστικού κέντρου», αναφέρει σε ανάρτησή της η οικογένεια του Robertson.

 

 

Ο Robbie Robertson μεγάλωσε στο Τορόντο. Έμαθε μουσική από την οικογένεια της μητέρας του, που ανήκε στη φυλή των Mohawk και ζούσε στον καταυλισμό Six Nations. Ως έφηβος, γνώρισε τον Ronnie Hawkins και το γκρουπ του, Hawks στους underground κύκλους του Τορόντο. Ο Robertson εντάχθηκε στο γκρουπ ως κιθαρίστας, μαζί με τους Levon Helm, Rick Danko, Richard Manuel και Garth Hudson.

Μετά τον χωρισμό του Robbie Robertson και των άλλων συναδέλφων του από τον Hawkins, ο Bob Dylan στρατολόγησε το συγκρότημα το 1965 για να βοηθήσουν στις συναυλίες του. Το συγκρότημα ακολούθησε τον Dylan στο Woodstock, όπου έμειναν στο σπίτι από όπου πήρε τον τίτλο το ντεμπούτο τους «The Basement Tapes» του 1968. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ο Robertson και οι The Band ανέπτυξαν έναν ήχο που συνδύαζε το rock της εποχής των Hawks, με την αναβίωση της αμερικανικής folk μουσικής.

Μερικά από τα μεγαλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος ήταν τα «The Weight», «The Night They Drove Old Dixie Down» και «Up on Cripple Creek». Τα τρία πρώτα τους άλμπουμ, «Music from Big Pink» του 1968, «The Band» του 1969 και το «Stage Fright» του 1970 ήταν εμπορικές επιτυχίες, με τον Robertson να είναι ο βασικός συνθέτης των τραγουδιών και έτσι να παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο από τα χρήματα του γκρουπ. Ο Helm υποστήριζε ότι η πλειονότητα των τραγουδιών τους είχαν γραφτεί από κοινού και ότι το μερίδιο του Robertson ήταν άδικο.

Στο ντοκιμαντέρ του 2020, «Once Were Brothers: Robbie Robertson and the Band», ο Robertson, ο οποίος ήταν ένα από τα δύο ζωντανά μέλη του συγκροτήματος εκείνη την εποχή, ισχυρίστηκε ότι οι υπόλοιποι δεν είχαν συνεισφέρει στην μουσική της μπάντας, λόγω χρήσης ναρκωτικών.

Καθώς το συγκρότημα κουράστηκε μετά τις ηχογραφήσεις του «Moondog Matinee» το 1973 και του «Northern Lights – Southern Cross» το 1975, οι The Band αποφάσισαν τελικά να αποσυρθούν. Η τελευταία τους παράσταση την Ημέρα των Ευχαριστιών το 1976 καταγράφηκε από τον Martin Scorsese στο ντοκιμαντέρ, «The Last Waltz», το οποίο κυκλοφόρησε το 1978 και θεωρείται ένα από τα κλασικά μουσικά ντοκιμαντέρ.

Ο Robertson συνέχισε να εργάζεται με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος σε παράλληλα project. Αν και το συγκρότημα επανενώθηκε τη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετία του 1990, ο Robertson δεν συμμετείχε. Πριν από το θάνατό του το 2012, ο ντράμερ Levon Helm υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Robertson συνέβαλαν στον θάνατο του Richard Manuel από αυτοκτονία το 1986 και ότι ήταν υπεύθυνος για την κατάχρηση ουσιών που συνέβαλε στο θάνατο του Rick Danko το 1999.

Διατήρησε μια ενεργή σόλο καριέρα την ίδια περίοδο, κυκλοφορόντας το ομώνυμο ντεμπούτο του το 1986, ενώ ακολούθησε το «Storyville» το 1991. Έκανε guest εμφανίσεις σε δίσκους των Tom Petty, Ringo Starr, Ryuichi Sakamoto και αρκετών άλλων. Ο Robertson έπαιξε lead κιθάρα στο κομμάτι «Raised on Robbery» από το άλμπουμ «Court and Spark» της Joni Mitchell. Η Mitchell τον θεωρούσε έναν από τους «αγαπητούς συνεργάτες» της. Έκανε την παραγωγή στο άλμπουμ του Neil Diamond, «Beautiful Noise» το 1976 και συνέγραψε το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, «Dry Your Eyes», το οποίο ερμήνευσε στο live που απεικονίζεται στο ντοκιμαντέρ «The Last Waltz». Όταν έμαθε για τον θάνατό του, ο Diamond έγραψε στο Twitter: «Συνέχισε να κάνεις αυτόν τον “Όμορφο Θόρυβο” στον ουρανό, Robbie. Θα μου λείψεις».

Ο Robbie Robertson είχε πολύ καλή σχέση με τον Scorsese μετά το «The Last Waltz», συμβάλλοντας σε ταινίες όπως τις «Raging Bull», «Casino», «The Wolf of Wall Street», «The Irishman» και πολλές άλλες. Το 2020, ο Scorsese κυκλοφόρησε το «Once Were Brothers», ένα ντοκιμαντέρ για τους The Band που βασίζεται κυρίως στις μαρτυρίες του Robertson.

Το τελευταίο άλμπουμ του Robertson ήταν το «Sinematic» του 2019. Η νέα ταινία του Scorsese, «Killers of the Flower Moon», που θα κυκλοφορήσει φέτος, συνοδεύεται από τη μουσική του Robertson.

Με πληροφορίες από το Pitchfork

Video Url