Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, οι καλιτέχνες σε μεγάλο βαθμό είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν στρατόπεδο, για το αν ωφελεί ή βλάπτει τον μουσικό κόσμο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, ο νορβηγός DJ, Youtuber και κριτικός μουσικού εξοπλισμού Cuckoo, δήλωσε έτοιμος για αυτά που έρχονται. «H τεχνητή νοημοσύνη έρχεται, με προκαλεί, αλλά εγώ είμαι εδώ για αυτό, είμαι έτοιμος. Μου κάνει ερωτήσεις: Άνθρωπε, είσαι τεμπέλης, μπορώ να κάνω καλύτερα αυτό που κάνεις. Μπορείς να με κοντράρεις; Μπορείς;», δήλωσε.
Και τον Ιούνιο, ο 70χρονος αμερικανός μουσικός παραγωγός Nile Rodgers, ξεκαθάρισε τη θέση του για την ΑΙ, λέγοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αγκαλιάζουν την τεχνολογία αντί να τη φοβούνται.
Τώρα, σε μια νέα συζήτηση στο podcast «Rolling Stone's Music Now», ο γάλλος DJ David Guetta μίλησε για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική. «Την παρακολουθώ από την αρχή», είπε όταν ρωτήθηκε για το κομμάτι του Eminem που δημιουργήθηκε από AI και παίχτηκε σε ένα από τα σετ του νωρίτερα φέτος. «Νόμιζα ότι ήταν τόσο ενδιαφέρον, γι' αυτό το έκανα. Δεν ήθελα να κυκλοφορήσω έναν τέτοιο δίσκο – ήταν απλώς για να ανοίξω μια συζήτηση. Και νομίζω ότι είχα δίκιο που άνοιξα αυτή τη συζήτηση».
Στη συνέχεια, ζητήθηκε η γνώμη του για το τραγούδι των Drake και Weeknd, «Heart on My Sleeve», που δημιουργήθηκε επίσης από ΑΙ και έγινε αμέσως viral, το οποίο αποσύρθηκε νωρίτερα φέτος.
«Υπάρχει ένα μικρό νομικό κενό αυτή τη στιγμή, διότι όλα είναι τόσο καινούρια ακόμα». Και συνεχίζει: «Αλλά, για μένα, δεν το βλέπω αυτό ως απειλή. Πολύς κόσμος έχει τρελαθεί αυτή τη στιγμή. Το βλέπω απλώς ως ένα άλλο εργαλείο για να κάνουμε καλύτερους δίσκους, να φτιάξουμε καλύτερα demo. Αν ήθελα να πουλήσω έναν δίσκο στην Ariana Grande ή στη Rihanna, νομίζω ότι είναι ένας καλός τρόπος για να το τραγουδήσει, ώστε να ξέρει ακριβώς πώς θα ακούγεται».
Ο Guetta λέει ότι οι παραγωγοί και οι μουσικοί πρέπει να φοβούνται λιγότερο, γιατί υπάρχει ένα πράγμα που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαραγάγει. Και αυτό είναι το προσωπικό γούστο.
«Όσα περισσότερα χρόνια και αν περνούν, τόσο πιο προσιτή γίνεται η μουσική παραγωγή. Παλιότερα, έπρεπε να ξοδέψεις χιλιάδες δολάρια για να μπορέσεις να είσαι στο στούντιο, να νοικιάσεις τα όργανα και να πληρώσεις τους μουσικούς. Τώρα, κάνω τα πάντα με το laptop μου και τίποτα άλλο. Δεν χρησιμοποιώ hardware. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω βαθιά. Πιστεύω πραγματικά ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να δουλέψεις σήμερα».
«Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι έχω να πω ως καλλιτέχνης. Και αυτό που καθορίζει έναν καλλιτέχνη είναι το γούστο του, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο – περισσότερο από την τεχνική του ικανότητα. Έτσι, νομίζω ότι το γεγονός ότι σήμερα μπορείς να πας στο ChatGPT και να πεις: γράψε μου έναν στίχο στο στυλ του Drake, δεν σημαίνει ότι θα παράξεις πράγματα που είναι αρκετά συναρπαστικά για να νικήσεις τον Drake».
Ο Guetta καταλήγει: «Όπως το βλέπω εγώ, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένα ακόμη εργαλείο για τον εκδημοκρατισμό της μουσικής, αλλά αν έχετε τρομερό γούστο, η μουσική σας θα είναι τρομερή, ακόμη και με την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωνή των Drake, The Weeknd και Prince ταυτόχρονα – αν το γούστο σας είναι χάλια, θα είναι και το τραγούδι χάλια».