Ανακαλύψτε το πρώτο μη αγγλόφωνο τραγούδι που άγγιξε την πρώτη θέση στα charts

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος της K-pop και του latin hip-hop έχει κάνει τα charts πιο παγκοσμιοποιημένα από ποτέ. Για παράδειγμα, φέτος στο Φεστιβάλ Coachella, είδαμε τις Blackpink από την Νότια Κορέα και τον Bad Bunny από το Πουέρτο Ρίκο να είναι headliners. Και οι δύο τραγουδούν κυρίως σε μια ξένη γλώσσα. Η σύνθεση του κορυφαίου φεστιβάλ της Αμερικής δείχνει αν μη τι άλλο, μια πολιτιστική αλλαγή. Παρ΄όλα αυτά, έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας από τότε που το πρώτο μη αγγλόφωνο τραγούδι σκαρφάλωσε στην κορυφή του Billboard Hot 100.

Συνολικά, εννέα μη αγγλόφωνα κομμάτια έχουν φτάσει στην κορυφή των chart στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων τριών τραγουδιών από το 2017. Στα 20 χρόνια πριν το «Despacito» των Luis Fonsi, Daddy Yankee και Erika Ender φτάσει στην κορυφή, δεν υπήρχε ούτε ένα ξενόγλωσσο κομμάτι που να πετύχει αυτό το κατόρθωμα.

Το 1958, ο Domenico Modugno έσπασε τα ρεκόρ, όταν πέτυχε το νούμερο ένα hit με το «Nel Blu, Dipinto Di Blu», το οποίο τραγούδησε στη μητρική του γλώσσα, την ιταλική. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους και σιγά σιγά ανέβηκε στα charts, μέχρι που άγγιξε την πρώτη θέση στο Billboard Hot 100 τον Αύγουστο, μένοντας εκεί για πέντε εβδομάδες.

Το «Nel Blu, Dipinto Di Blu» έχει πουλήσει πάνω από 18 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και τιμήθηκε επίσης στα εναρκτήρια βραβεία Grammy το 1959. Στην τελετή, ο Modugno τιμήθηκε με το βραβείο Grammy για το «Τραγούδι της Χρονιάς» και τον «Δίσκο της Χρονιάς».

Εκτός από το ότι έγινε το πρώτο μη αγγλόφωνο κομμάτι που έφτασε στην κορυφή του Billboard Hot 100, ο Modugno έγραψε ιστορία με το «Nel Blu, Dipinto Di Blu» για έναν άλλο λόγο. Ήταν επίσης το πρώτο τραγούδι που έφτασε στην κορυφή των chart και γράφτηκε από τον ίδιο καλλιτέχνη που το τραγούδησε.

Ακούστε το «Nel Blu, Dipinto Di Blu» παρακάτω.

 

Video Url