Eξομολογήσεις με νότες

Τραγούδια, μικρές ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή. Χρειάζονται κότσια για να πούμε στα ίσια πως αισθανόμαστε, είτε πρόκειται για άνδρα είτε γυναίκα. Κάποιες φορές είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μεταφέρουμε το μήνυμά μας, όταν διστάζουμε λόγω ανασφάλειας, ντροπής ή εγωισμού. 

Μερικά από αυτά στο πέρασμα 7 δεκαετιών, από τη δεκαετία του '60 ως αυτή που διανύουμε.

 

 

Piece of my heart – Big Brother and the Holding Company (1968)    

Have another little piece of my heart now, baby. You know you got it if it makes you feel good”.

Αξέχαστο «πονεμένο» τραγούδι, η Emma Franklin, η αδελφή της Aretha, ήταν αυτή που το ερμήνευσε πρώτη το 1967. Το 1968 η τεράστια Janis Joplin έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα της, με τους Big Brother and the Holding Company, πριν αποχωρήσει από το συγκρότημα για σόλο καριέρα. Oι «απελπισμένοι» στίχοι είχαν ανάγκη το γρέζι της φωνής της. Πρόλαβε να μας το «χαρίσει» πριν μπει και αυτή στο καταραμένο “Κλαμπ των 27”, πεθαίνοντας από υπερβολική δόση ηρωίνης στην ηλικία αυτή. Από το δίσκο “Cheap thrills” της ίδιας χρονιάς.

Video Url

 

Always on my mind – Elvis Presley (1972)

Little things I should have said and done, I never took the time”.

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αξία των στίχων και της μουσικής, η οντότητα του Elvis είναι αυτή που το έκανε θρυλικό τραγούδι. Ως ελάχιστη απόδειξη των παραπάνω η ήδη αναγνωρισμένη Brenda Lee, που το ερμήνευσε πρώτη, το ηχογράφησε τον Σεπτέμβριο του 1971 αλλά κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1972, δεν κατάφερε να το κάνει επιτυχία. 

Ο βασιλιάς του ροκ εντ ρολ το διασκεύασε μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1972 και το έκανε να τραγουδιέται μέχρι σήμερα. Το ηχογράφησε μερικές εβδομάδες μετά το χωρισμό του από τη σύζυγο του Priscilla. Στην Αμερική κυκλοφόρησε ως B-side του “Separate ways” και έγινε χρυσό, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Από το άλμπουμ “Separate ways” που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.  

Video Url

 

I go crazy – Paul Davis (1977)

I realize that I was blind, just when I thought I was over you. I see your face and it just ain't true, I go crazy”.

Αποδείχθηκε το πιο γνωστό τραγούδι του Αμερικανού καλλιτέχνη. Έγραψε τη μουσική και τους στίχους το 1977, έφτασε ως το No.07 στην Αμερική, όπου παρέμεινε δικαίως στα 100 πρώτα επί 9 μήνες και μία εβδομάδα. Από το δίσκο “Singer of songs: Teller of tales”, επίσης του 1977.

Video Url

 

Still – Commodores (1979)

We lost what we both had found, you know we let each other down. But then most of all, I do love you, still”.

Από τις ωραιότερες ερωτικές μπαλάντες της δεκαετίας του ’70 και όχι μόνο. Ο Lionel Richie ως βασικός πλέον τραγουδιστής, στιχουργός και σαξοφωνίστας των Commodores, έγραψε τους στίχους και τη μουσική, χαρίζοντας στο γκρουπ τη δεύτερη Νο.01 επιτυχία τους στην Αμερική. Από το δίσκο “Midnight magic” του 1979. Ένα χρόνο πριν, γράφοντας το επίσης Νο.01 στην Αμερική “Three times a lady” απογείωνε όχι μόνο την καριέρα του συγκροτήματος, αλλά ξεκινούσε και ένα προσωπικό ρεκόρ. Επί επτά συνεχόμενες χρονιές πέτυχε Νο.01 τραγούδι ως στιχουργός, ρεκόρ που κατείχε μόνο ο Paul McCartney με τους Beatles, την περίοδο 1964-1971.

Video Url

 

I just can’t stop loving you – Michael Jackson (1987)

You know how I feel, this thing can't go wrong, I can't live my life without you”.

Δύσκολα χαρακτηρίζεται κάποιο ως τραγούδι γενιάς. Ένα από αυτά που το δικαιούται.

Ο βασιλιάς της ποπ μουσικής έγραψε τους στίχους και τη μουσική το 1987, το ερμήνευσε ντουέτο με την Siedah Garrett το 1987. Ήθελε να το τραγουδήσει με την Whitney Houston ή την Barbra Streisand, η Streisand απέρριψε την πρόταση, ενώ με τη Whitney δεν έγινε επειδή η Arista Records το θεωρούσε ρίσκο, καθώς ετοίμαζαν το δεύτερο δίσκο της, 1η Ιουνίου κυκλοφόρησε το τραγούδι του Jackson, 2 Ιουνίου ο δίσκος της Houston. Κυκλοφόρησε ως το πρώτο σινγκλ από το ιστορικό άλμπουμ “Bad”, έγινε Νο.01 στην Αμερική και στην Αγγλία, χρυσό με ένα εκατομμύριο πωλήσεις και ασημένιο με 450.000 αντίτυπα αντίστοιχα.

Το πολυπλατινένιο “Bad” ήταν η τρίτη και τελευταία συνεργασία του Jacko με τον τεράστιο Quincy Jones στην παραγωγή, στο συγκεκριμένο δίσκο την έκαναν από κοινού. Σκαρφάλωσε στην κορυφή 25 χωρών, ξεπερνώντας τα 45 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Video Url

 

Seeing you again – Dan Fogelberg (1987)    

Holding you again, even for the briefest moment, made me realize how much I love you still”.

Εξαιρετική μελαγχολική δημιουργία του Αμερικανού καλλιτέχνη, που έγραψε ο ίδιος και ερμήνευσε το 1987. Την εμπνεύστηκε από το διαζύγιο του, όπως και όλα τα τραγούδια του άλμπουμ “Exiles”, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Όλοι οι στίχοι είναι δυνατοί, μια βαθιά εξομολόγηση, όπως: “Did you only come to say you're sorry, or give it one more try. Or did you only need to see, there was nothing left for me”.

Video Url

 

How do I stop loving you – Rene Foger (1989)    

Just tell me how I can forget, so I can say goodbye”.

Ατάκα «μαχαίρι» όταν ο ένας από τους δύο θέλει να αποχωρήσει από τη σχέση και ο άλλος κάνει την ερώτηση αυτή. Εκπληκτικό τραγούδι του Δανού καλλιτέχνη, από το δίσκο “You’re my everything” του 1989.

Video Url

 

You do something to me – Paul Weller (1995)

“Hanging on the wire, I'm waiting for my change. I'm dancing through the fire, just to catch a flame. Feel real again”.

Εξ ολοκλήρου δημιουργία, στίχους και μουσική, του σπουδαίου Βρετανού καλλιτέχνη. Το έγραψε το 1995 για το άλμπουμ “Stanley road”. Έγινε πλατινένιο σινγκλ στην Αγγλία ξεπερνώντας τις 600.000, από φυσικές πωλήσεις και streaming.

Video Url

 

Pequeño fado – Monica Molina (2001)

Μου προκάλεσε απόγνωση η αναμονή, αγάπη. Κι έγινε πάγος το πάθος. Πες μου εάν ακόμα με θυμάμαι”.

Επιτυχημένη Ισπανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της. Το δεύτερο άλμπουμ της “Vuela” του 2001, έγινε πλατινένιο και υποψήφιο για Latin Grammy ως το «Καλύτερο Γυναικείο Ποπ Άλμπουμ με φωνητικά». Μέσα από αυτό, το υπέροχο “Pequeño fado”.  

Video Url

 

E tu mi manchi – Gigi Finizio (2009)

Εγώ σ' αγαπώ, δεν το είπαμε ποτέ. Όλα καλά έτσι, όπως θέλεις”.

Δήλωση με περίσσια δύναμη στο τραγούδι με τίτλο “Και εσύ μου λείπεις”, του 1979. Το ερμήνευσε πρώτος ο Francesco Calabrese, ο Gigi Finizio το διασκεύασε υποδειγματικά το 2009. Από το άλμπουμ “Regalarti l'anima che restarà nella”, που παρέμεινε στο Νο.01 της χώρας του για 9 εβδομάδες.

Video Url

 

Moving on – Leonard Cohen (2019)

And now you're gone, as if there ever was a you. Who broke the heart and made it new. Who's moving on? Who's kidding who?”.

Αριστούργημα του πολυτάλαντου Καναδού ποιητή, τραγουδοποιού, συνθέτη, πιανίστα, στιχουργού και συγγραφέα, από τις προσωπικότητες που προκαλούν δέος. «Πίσω» από το τραγούδι κρύβονται οι πιο θλιβερές ιστορίες της ζωής.

Οι στίχοι είναι ένα ποίημα από το βιβλίο του Cohen με τίτλο “The flame”, που απαγγέλει ο ίδιος. Η ηχογράφηση έγινε το 2016, την περίοδο που έγραφε το άλμπουμ “You want it darker”, ολοκληρώθηκε τέσσερις μήνες πριν φύγει από τη ζωή και κυκλοφόρησε 17 μέρες πριν το οριστικό του αντίο. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2018 από το γιο του Adam. Όταν ο Cohen ήταν στο στούντιο για τον παραπάνω δίσκο, πληροφορήθηκε για την απώλεια του έρωτα της ζωής του και μούσα του, την Νορβηγίδα Marianne Ihlen, γνωρίστηκαν στην Ύδρα το 1960 και έζησαν μαζί για επτά χρόνια. Εκείνη «έφυγε» από λευχαιμία, εκείνος αντιμετώπιζε προβλήματα καρκίνου, πεθαίνοντας τρεισήμισι μήνες αργότερα.

Το “Moving on” συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “Thanks for the dance” του 2019, το οποίο ολοκλήρωσε και έκανε την παραγωγή ο γιος του Adam, που είναι επίσης μουσικός. 

Video Url

 

I won’t let you down – Curtis Harding (2021)

I'm here for you whatever you do. (I won't) when you're going through”.

Αξιόλογη σόουλ μπαλάντα του Αμερικανού τραγουδιστή και συνθέτη, η μητέρα του είναι τραγουδίστρια της γκόσπελ μουσικής. Την έγραψε και την κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2021, συμμετείχε και στην παραγωγή του. Με αυτήν μας «σύστησε» το τρίτο του άλμπουμ “If words were flowers”. Ο Curtis Harding ήταν support στην περιοδεία του Lenny Kravitz στην Αμερική, το 2018.
 

Video Url