Fat Boy Slim, Oasis και Rod Stewart. Ποιος έπαιξε τη μεγαλύτερη συναυλία στην ιστορία της μουσικής;

Wikimedia Commons / Joe Bielawa

Η πρώτη συναυλία ρεκόρ έγινε στις 15 Αυγούστου 1965, όταν το μεγαλύτερο συγκρότημα όλων των εποχών, οι Beatles, συγκέντρωσαν 55.600 θαυμαστές στο Shea Stadium της Νέας Υόρκης.

 

Video Url

 

Από τότε βέβαια, τόσο η τεχνολογία όσο και οι συναυλιακοί χώροι έχουν εξελιχθεί και ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Συγκριτικά, μια από τις μεγαλύτερες μπάντες της britpop, οι Blur, έπαιξαν σε ένα sold-out γήπεδο στο Wembley με 90.000 θεατές το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Tον Ιούλιο του 1969, οι Rolling Stones, κατέλαβαν την σκηνή του Hyde Park στο Λονδίνο μπροστά σε ένα κοινό που εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 250.000 και 500.000, με τον τραγικό θάνατο του αρχικού τους μέλους Brian Jones δύο μέρες νωρίτερα να επηρεάζει μια τέτοια προσέλευση. 

 

Video Url

 

Οι Oasis το 1996 στην κορυφαία στιγμή της britpop, έπαιξαν δύο νύχτες στο Knebworth House, στο Hertfordshire, μπροστά σε 250.000 θαυμαστές και αυτές οι εμφανίσεις τους  θεωρούνται  ευρέως ότι ήταν οι καλύτερες τους. Ήταν τόσο σημαντικές που το 2022, ο πρώην frontman του συγκροτήματος Liam Gallagher, επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος για άλλες δύο συναυλίες.

 

 

Μετά από αυτό, ο Fat Boy Slim έγραψε ιστορία όταν πάνω από 250.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην παραλία του Brighton για να τον παρακολουθήσουν το 2002. Τρία χρόνια αργότερα, το 2005, η συναυλία Live 8 που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας είδε 1,5 εκατομμύρια θαυμαστές να εκτείνονται για ένα μίλι κατά μήκος του Benjamin Franklin Parkway.

 

Video Url

 

Ένα χρόνο μετά, οι Rolling Stones εμφανίστηκαν μπροστά σε 1,5 εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές τους στην παραλία Copacabana του Ρίο Ντε Τζανέιρο το 2006. 

 

Video Url

 

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής,  Jean-Michel Jarre – ένας μουσικός με εκατοντάδες εμφανίσεις στην καριέρα του – έχει επίσης κερδίσει μια θέση σε αυτή την λίστα, όταν έπαιξε μπροστά σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Μόσχα το 1997 για να τιμήσει την 850η επέτειο της πόλης. Σημείωση: ο Jarre πραγματοποίησε την πρώτη δωρεάν συναυλία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο θεατές. Διεξήχθη στο Παρίσι το 1979 και μπήκε στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για αυτό του το επίτευγμα.

 

Video Url

 

Παρά τις απίστευτα νούμερα των προαναφερθέντων συναυλιών, ο μουσικός που κερδίζει όλους τους υπόλοιπους για την μεγαλύτερη συναυλία στην ιστορία είναι ο Rod Stewart. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1994, σε ένα επίσης δωρεάν σόου, ο Stewart έπαιξε μπροστά σε 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην παραλία Copacabana του Ρίο Ντε Τζανέιρο, κερδίζοντας την πρώτη θέση μπροστά από τον Jean-Michel Jarre.

Παρακολουθήστε τον Rod Stewart να παίζει το μεγαλύτερο σόου στην ιστορία παρακάτω.

 

Video Url