Χάθηκε ο ρομαντισμός και τον ψάχνουμε στα τραγούδια

Το συναίσθημα και ο ρομαντισμός είναι «είδη» προς εξαφάνιση, μελανά σημεία των καιρών. Ψάχνοντας στη μουσική αισθανόμαστε ζωντανό ακόμα τον παλμό τους, «μιλούν», μεταδίδουν, αρκεί να θελήσουμε να το νοιώσουμε. Ο τρόπος για να το βιώσουμε μέσα από τη μουσική είναι να διώξουμε όλες τις σκέψεις μας και να προσπαθήσουμε να μπούμε «μέσα» στο τραγούδι, να γίνουμε ένα μαζί του.

Επειδή κάθε είδος μουσικής έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο για να μας αγγίξει, όπως και κάθε δεκαετία, θα ταξιδέψουμε σε έξι από αυτές ξεκινώντας από του ‘50. 

 

 

Marino Marini – La piu bella del mondo (1956)

Από τα ωραιότερα τραγούδια της δεκαετίας του ΄50 και γενικότερα του ιταλικού πενταγράμμου.

Δημιουργία του ίδιου, το 1956, ο Ιταλός τραγουδιστής και συνθέτης μας μεταφέρει υποδειγματικά με το κουαρτέτο του τόσο στη χώρα του, όσο και στην εποχή εκείνη. 

Δύο χρόνια αργότερα, ο Marino Marini θα συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας το “The Honeymoon song” για την ομότιτλη ταινία, ενώ το 1960 η σύνθεση θα αγαπηθεί και στα ελληνικά με τίτλο “Αν θυμηθείς το όνειρο μου” από τη Γιοβάννα, σε στίχους το Νίκου Γκάτσου. 

Video Url

 

Aretha Franklin – Ain't no way (1968)

Δύσκολο να προβλέπουμε ποιο θα σας «κερδίσει» περισσότερο, οι στίχοι, η μουσική, η χροιά της φωνής ή η ερμηνεία. 

Το έγραψε η Carolyn Franklin για τη μεγαλύτερη αδελφή της, την Aretha, το 1968. Κυκλοφόρησε ως B-side του “Sweet sweet babe (Since you’ve been gone)”, φτάνοντας μέχρι το Νο.09 του “Hot R&B Singles Chart” στο Billboard.

Μαγεμένη και η Whitney Houston, σε ηλικία 20 ετών το τραγούδησε ντουέτο με τη μητέρα της Cissy Houston, σε τηλεοπτική εκπομπή το 1983.

Video Url

 

Perry Como – It’s impossible (1970)

Στίχοι για αθεράπευτα ρομαντικούς.

Ισπανικό τραγούδι με τίτλο “Somos novios”, που έγραψε και ερμήνευσε πρώτος ο Μεξικανός Armando Manzanero το 1968. Με αγγλικούς στίχους το είπε πρώτος ο Perry Como το 1970 και έγινε από τις πιο γνωστές του επιτυχίες. Παρέμεινε Νο.01 για τέσσερις εβδομάδες στο “Easy Listening Chart” του Billboard, Νο.10 στο γενικό κατάλογο των σινγκλς στην Αμερική, ενώ στην Αγγλία έφτασε ως το No.04 την επόμενη χρονιά. 

Video Url

 

Nick Drake – Northern sky (1971)

Οι στίχοι, η μουσική και ο τόνος της φωνής του δημιουργούν ένα γαλήνιο σκηνικό. 

Δημιουργία του ίδιου μουσικά και στιχουργικά, που δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ σαν σινγκλ. Συμπεριλαμβάνεται στον δεύτερο δίσκο του “Bryter layter”, του 1971. Ο Βρετανός τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας έχει χαρακτηριστεί για τις μπαλάντες με ακουστική κιθάρα. 

Video Url

 

George Benson – In your eyes (1983)

Ο τίτλος προδιαθέτει τη θεματολογία του, οι δε στίχοι «ζωντανεύουν» ρομαντικές εικόνες.

Το 1983 ο Καναδός Dan Hill γράφει τους στίχους και το ερμηνεύει, όμως ο Αμερικανός George Benson που θα το διασκευάσει λίγους μήνες αργότερα, θα το κάνει μεγαλύτερη επιτυχία. H υψηλότερη θέση της εξομολογητικής σόουλ μπαλάντας ήταν το No.07 στην Αγγλία.

Video Url

 

Al Jarreau – After all (1984)

Όχι μόνο από τα καλύτερα ερωτικά τραγούδια του Αμερικανού τραγουδιστή και μουσικού, αλλά και από τα ωραιότερα που μας χάρισε η αμερικανική μουσική βιομηχανία.

Το έγραψε το 1984 με τον Jay Graydon και τον David Foster, που είναι από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες και παραγωγούς στην Αμερική. To No.69 που έφτασε στη χώρα του αδικεί παράφορα το αποτέλεσμα.

Video Url

 

Dionne Warwick & Jeffrey Osborne – Love power (1987)

Ο ρομαντισμός είναι συνδεδεμένος κυρίως με τις μπαλάντες. Ένα παράδειγμα ρυθμικού τραγουδιού που τον μεταδίδει εξίσου μοναδικά, είναι αυτό.

To έγραψε και έκανε την παραγωγή του ο σπουδαίος συνθέτης Burt Bacharach για την Dionne Warwick το 1987, η οποία το ερμήνευσε ντουέτο με τον Jeffrey Osborne. Υπάρχει ακόμη ένα δυνατό όνομα στην παρέα, ο Kenny G στο σαξόφωνο. Έγινε No.01 στο “Adult Contemporary” του Billboard.

Video Url

 

Anita Baker – Giving you the best that I’ve got (1988)

Η μεγαλύτερη επιτυχία της στην Αμερική, του 1988, έφτασε μέχρι το Νο.03, ενώ στο “R&B Chart” του Billboard παρέμεινε στην κορυφή για δύο εβδομάδες. Με αυτό ήταν υποψήφια δύο συνεχόμενες χρονιές για βραβείο Grammy, το 1989 σε τέσσερις κατηγορίες, «Καλύτερη Γυναικεία R&B εμφάνιση με φωνητικά», «Καλύτερο Rhythm & Blues Τραγούδι», «Τραγούδι της Χρονιάς» και «Ηχογράφηση της Χρονιάς», κατέκτησε τις δύο πρώτες και το 1990 πάλι στην κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B εμφάνιση με φωνητικά» όπου κέρδισε και αυτή τη φορά.

Video Url

 

Oleta Adams – Get here (1990)

Άκρως ρομαντικοί οι στίχοι του, άξιοι προσοχής λέξη προς λέξη, του 1990.

Ήταν υποψήφιο για Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία Ποπ εμφάνιση με φωνητικά», με ισχυρότατους αντιπάλους όπως η Whitney Houston με το “All the man that I need”, η Mariah Carey με το “Emotions“ και η Amy Grant με το “Baby baby”, Νο.01 και τα τρία στη Αμερική, το κέρδισε όμως η Bonnie Raitt με το “Something to talk about it”. 

Χαρακτηριστική η αντίφαση στους στίχους “I don't care how you get here, just get here if you can”, προστάζοντας και παρακαλώντας ταυτόχρονα.

Video Url

 

Riccardo Cocciante – Se stiamo insieme (1991)

Ο ρομαντισμός για τους ονειροπόλους είναι άκρως απαραίτητος. Από τα τραγούδια που τον αναδεικνύουν κυρίως στιχουργικά, αλλά και μουσικά.

Με αυτό ο γνωστός τραγουδιστής και σύνθετης, έγραψε τη μουσική και το ερμήνευσε, κέρδισε στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1991. Έγινε Νο.01 στην Ιταλία και αποδείχτηκε το δεύτερο πιο εμπορικό σινγκλ της χρονιάς στη γειτονική χώρα.

Με αγγλικό στίχο διασκευάστηκε από την Sarah Jane Morris το 1992, με τίτλο "I'm missing you", που το έκανε αγνώριστο με το ρυθμό που του έδωσε, γνωρίζοντας ραδιοφωνική επιτυχία στη χώρα μας.

Video Url

 

Mazzy Star – Fade into you (1994)

Σειρά της ροκ μουσικής να δείξει την «ευαίσθητη» πλευρά της, άλλωστε το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές. 

Χαλαρώνει, μαγεύει στο άκουσμα του. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Αμερικανικής ροκ μπάντας στη χώρα τους, έγινε No.03 στο “Alternative Rock Tracks” του Billboard το 1994. Οι στίχοι «κλέβουν» τη παράσταση. 

Video Url

 

Falling into you – Celine Dion (1996)

Έρωτας και ρομαντισμός σε κοινή πορεία. 

Αδύναμη η πρώτη εκτέλεση της Marie-Craire D’Ubaldo το 1994, η τραγουδίστρια και μουσικός από την Αργεντινή συμμετέχει στη δημιουργία του. Είναι γνωστή στην Λατινική Αμερική και όχι μόνο από την επιτυχία “The Rhythm is magic” που έγινε Νο.01 στην Ιταλία για πέντε εβδομάδες, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Η Celine Dion το «απογείωσε» δύο χρόνια αργότερα, έγινε Νο.01 στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ενώ No.10 στην Αγγλία. Το άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο έγινε το πιο εμπορικό της καριέρας της, πουλώντας 32 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.  

Video Url

 

Sting – Until... (2001)

Δημιουργία του ίδιου για την ταινία “Kate & Leopold” με την Meg Ryan και τον Hugh Jackman, του 2001, που «έδεσε» ιδανικά με το ρομαντικό φιλμ φαντασίας. Κέρδισε Χρυσή Σφαίρα ως το «Καλύτερο τραγούδι για ταινία», ενώ ήταν υποψήφιο και για Όσκαρ στην ίδια κατηγορία.

Τόσο οι στίχοι όσο και το μουσικό του ύφος, αργό βαλς με σύγχρονη ενορχήστρωση, ξεχειλίζουν από ρομαντισμό.

Video Url