Δεκάδες καλλιτέχνες μποϊκοτάρουν όσους συναυλιακούς χώρους έχουν τεχνολογία σάρωσης προσώπων
Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων του Tom Morello και του Zack De La Rocha των Rage Against the Machine, έχουν μαζευτεί για να μποϊκοτάρουν συναυλιακούς χώρους που χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία σάρωσης προσώπου. Άλλοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο μποϊκοτάζ είναι οι Boots Riley, Wheatus, Anti-Flag, Downtown Boys, Bedouine και Deerhoof.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της αναγνώρισης προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων διακρίσεων, του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και της έλλειψης ασφάλειας.
Η δράση ξεκίνησε από την ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων «Fight for the Future», η οποία διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών τους τελευταίους μήνες. Αρκετοί ανεξάρτητοι συναυλιακοί χώροι έχουν ήδη συμφωνήσει και έχουν δεσμευτεί να μην χρησιμοποιούν σαρωτές προσώπου, όπως το House of Yes στο Μπρούκλιν, το Lyric Hyperion στο Λος Άντζελες και το Black Cat στην Ουάσιγκτον.
Η Leila Nashashibi, μέλος της ομάδας «Fight for the Future», δήλωσε: «Οι εταιρείες τεχνολογίας παρακολούθησης χρησιμοποιούν εργαλεία βιομετρικών δεδομένων ως καινοτόμα και χρήσιμα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. Αυτό δεν είναι μόνο ψευδές, είναι ηθικά διεφθαρμένο».
«Για αρχή, αυτή η τεχνολογία είναι τόσο ανακριβής που στην πραγματικότητα δημιουργεί περισσότερο κακό και προβλήματα από ό,τι λύνει μέσω εσφαλμένης αναγνώρισης και άλλων τεχνικών ελαττωμάτων», συνέχισε. «Ακόμα πιο τρομακτικό, όμως, είναι ένας κόσμος στον οποίο όλη η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων λειτουργεί 100% τέλεια – με άλλα λόγια, ένας κόσμος στον οποίο το απόρρητο δεν υπάρχει, όπου μας αναγνωρίζουν, μας παρακολουθούν και μας επιτηρούν όπου κι αν πάμε».
Η δράση ξεκίνησε αφού το Madison Square Garden χρησιμοποίησε τεχνολογία σάρωσης προσώπου για να εντοπίσει και να διώξει όσους δικηγόρους προχώρησαν σε μηνύσεις.
«Αυτή η επεμβατική βιομετρική επιτήρηση δεν είναι ασφαλής, ειδικά για έγχρωμους ανθρώπους που έχουν συλληφθεί λανθασμένα ή έχουν εκδιωχθεί από δημόσιους χώρους λόγω των διακρίσεων της τεχνολογίας», αναφέρει η ομάδα.
«Τα τελευταία χρόνια, ένας συνασπισμός μουσικών, θαυμαστών και ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατάφερε με επιτυχία να πείσει περισσότερα από 40 από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Bonnaroo και Coachella, να δηλώσουν ότι δεν θα χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων σε εκδηλώσεις», συνεχίζει η ομάδα.
«Αλλά, τώρα αυτή η τεχνολογία αρχίζει να διαδίδεται – όχι μόνο ως εργαλείο επιτήρησης, αλλά και ως μια μορφή έκδοσης εισιτηρίων και πληρωμής χωρίς χαρτί».