O πραγματικός Johnny B. Goode ήταν ο Johnnie Johnson

Ο Johnnie Clyde Johnson (8 Ιουλίου 1924 – 13 Απριλίου 2005) ήταν Αμερικανός πιανίστας που έπαιζε τζαζ, μπλουζ και ροκ εν ρολ. Η δουλειά του με τον Τσακ Μπέρι οδήγησε στην εισαγωγή του στο Rock and Roll Hall of Fame. Του απονεμήθηκε μεταθανάτια το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για το σπάσιμο των φυλετικών φραγμών στο στρατό ως πεζοναύτης του Montford Point, όπου υπέμεινε τον ρατσισμό και ενέπνευσε την κοινωνική αλλαγή ενώ ενσωμάτωσε το προηγουμένως ολόλευκο Σώμα Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζόνσον γεννήθηκε στο Fairmont, Δυτική Βιρτζίνια, Ηνωμένες Πολιτείες. Άρχισε να παίζει πιάνο το 1928.Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε μέλος της ορχήστρας τζαζ του Bobby Troup: των Barracuda. Μετά την υπηρεσία του, ο Τζόνσον μετακόμισε στο Ντιτρόιτ και στη συνέχεια στο Σικάγο, όπου κάθισε με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Muddy Waters και Little Walter.

Ο Τζόνσον μετακόμισε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι το 1952 και αμέσως συγκέντρωσε ένα συγκρότημα τζαζ και μπλουζ που ονομάστηκε Sir John Trio με τον ντράμερ Έμπι Χάρντι και τον σαξοφωνίστα Άλβιν Μπένετ. Οι τρεις τους έπαιζαν στο Cosmopolitan Club στο East St. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1952, ο Μπένετ υπέστη εγκεφαλικό και δεν μπορούσε να παίξει. Ενώ έψαχνε για έναν αντικαταστάτη της τελευταίας στιγμής, ο Τζόνσον κάλεσε έναν νεαρό άνδρα που ονομαζόταν Τσακ Μπέρι. Ο Μπέρι ήταν ο μόνος μουσικός που γνώριζε και ο οποίος, λόγω της απειρίας του, πιθανότατα δεν θα έπαιζε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που ο Berry προσλήφθηκε ως περιορισμένος κιθαρίστας, πρόσθεσε φωνητικά και δεξιοτεχνία στο συγκρότημα και σύντομα έγινε μόνιμο μέλος του τρίο.

Ο Μπέρι πήγε ένα από τα τραγούδια τους, μια αναμόρφωση της εκδοχής του "Ida Red" του Μπομπ Γουίλς, στη Chess Records το 1955. Το τραγούδι άρεσε στους  αδερφούς της Chess  και σύντομα το τρίο ήταν στο Σικάγο ηχογραφώντας τα "Maybellene" και "Wee Wee Hours" -  Το τραγούδι που έπαιζε ο Τζόνσον ως ορχηστρικό για χρόνια πριν ο Μπέρι γράψει κάποιους συνοδευτικούς στίχους.Την ίδια χρονιά το «Maybellene» έφερε τον Μπέρι και τον Τζόνσον στα charts του Billboard. Ο Μπέρι υπέγραψε σύντομα ως σόλο καλλιτέχνης ενώ ο Τζόνσον και ο Χάρντι έγιναν μέλη του συγκροτήματος του Μπέρι. «Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερες δουλειές με τον Τσακ να διευθύνει το συγκρότημα». είπε ο Τζόνσον. «Είχε ένα αυτοκίνητο και οι λαστιχένιες ρόδες χτυπούσαν τις λαστιχένιες φτέρνες κάθε μέρα».

Τα επόμενα 20 χρόνια, οι δυο τους συνεργάστηκαν σε πολλά από τα τραγούδια του Berry, συμπεριλαμβανομένων των "School Days", "Roll Over Beethoven", "Carol" και "Nadine". Το τραγούδι "Johnny B. Goode" φέρεται να ήταν ένας φόρος τιμής στη συμπεριφορά του Johnson όταν έπινε.

Ο Μπέρι και ο Τζόνσον έπαιξαν και περιόδευαν μαζί, μέχρι το 1973. Αν και δεν ήταν ποτέ στη μισθοδοσία του μετά το 1973, ο Τζόνσον έπαιζε περιστασιακά με τον Μπέρι, μέχρι που μήνυσε τον Μπέρι για συνθέσεις τραγουδιών και δικαιώματα.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url