Μουσική, ο αφηγητής της ζωής μας. Ιστορίες με κοινό παρονομαστή την επιθυμία και τον ενθουσιασμό, τον έρωτα και την αγάπη, στην προσπάθεια να ισορροπήσουν στο «ζαλισμένο» μας μυαλό προκειμένουμε να συνειδητοποιήσουμε ποια από τα παραπάνω είναι στη φαντασία μας ή πραγματικότητα, τόσο σε εμάς όσο και στην… αντίπερα όχθη.
Τα παρακάτω 15+1 τραγούδια μπορούν να χαρακτηριστούν μουσικός οδηγός αποπλάνησης. Κάτι η μουσική, οι στίχοι, ο τρόπος που τα «χρωματίζει» ο εκάστοτε καλλιτέχνης με τη φωνή του, ή με κάποιο επιφώνημά του. Θα σκαλίσουμε 8 δεκαετίες, ξεκινώντας από του ’50 μέχρι αυτή που διανύουμε. Αν όχι σε όλα, στα περισσότερα θα βρούμε προσωπικές μας ιστορίες, παρελθοντικές ή τωρινές. Άλλωστε, η μουσική τα ξέρει όλα.
Marilyn Monroe – I wanna be loved by you (1959)
“I wanna be loved by you, just you, nobody else but you”.
Και μόνο η παρουσία της εξιτάρει. Η σύνθεση ακούστηκε για πρώτη φορά στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Καλό αγόρι», το 1928. Από τα χείλη της θρυλικής περσόνας το απολαύσαμε στην αξέχαστη ταινία “Μερικοί το προτιμούν καυτό” το 1959, η οποία ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ με νικητήριο αυτό για τα «Κοστούμια», βραβεύτηκε όμως με Χρυσή Σφαίρα ως η «Καλύτερη Κωμωδία».
To sex symbol Marilyn είναι που το κάνει σκανδαλιστικό, όχι το τραγούδι καθαυτό. Επιλέχθηκε από την RIAA (Recording Industry Association of America) ως ένα από τα “Τραγούδια του Αιώνα”.
Etta James – I just want to make love to you (1960)
“I don't want you sad and blue and I just wanna make love to you”.
Το ερμήνευσε πρώτος ο Muddy Waters το 1954, με τίτλο “Just make love to me”. Η Etta James το διασκεύασε το 1960 ως “I just want to make love to you” και έγινε από τις πιο χαρακτηριστικές της επιτυχίες. Από τον ντεμπούτο της δίσκο “At last!”, που έγινε χρυσός στην Αμερική.
Σαν σινγκλ κυκλοφόρησε στην Αγγλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη 36 χρόνια αργότερα, το 1996, αφού πρώτα είχε επενδύσει τη διαφημιστική καμπάνια γνωστού αναψυκτικού φτάνοντας ως το Νο.05 στην Αγγλία. Το μουσικό του ύφος και το γρέζι που «έβαλε» στη φωνή της ως άγριο θηλυκό, είναι απερίγραπτο.
Ana Mazzotti – Feel like making love (1974)
“Walkin’ in the dark, seein’ lovers do their thing. That’s the time I feel like making love to you”.
Μπορεί η Roberta Flack να το έκανε δικαίως Νο.01 επιτυχία στην Αμερική το 1974, η Ana Mazzotti που το διασκεύασε λίγους μήνες αργότερα το έκανε πιο αισθησιακό, τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά. Έδωσε μεγαλύτερη «οντότητα» στους στίχους, αφού μίλησε το βραζιλιάνικο αίμα της.
Teddy Pendergrass – Close the door (1978)
“Come on get closer and closer, so close to me, let's get lost in each other”.
Αν δεν ήταν η μουσική ενδιάμεσα των ασταμάτητων «δηλώσεων» του θα τον λέγαμε… φαφλατά. Τεράστιο σόουλ ερωτικό τραγούδι του 1978, από τα καλύτερα της σόλο καριέρας του Αμερικανού τραγουδιστή, έχοντας αφήσει τους Harold Mervin and the Blue Notes. Παρέμεινε στο Νο.01 του “R&B Chart” στο Billboard για δύο εβδομάδες και έγινε χρυσό σινγκλ. Με αυτό, ο Pendergrass κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, από τις πέντε συνολικά, στην κατηγορία «Καλύτερη Ανδρική R&B εμφάνιση με φωνητικά».
Sade – Is it a crime? (1985)
“My love is taller, taller than the Empire State, It dives, it jumps and it ripples like the deepest ocean”.
Πραγματική σειρήνα η φωνή της, σε συνδυασμό με τους στίχους και τη μουσική, ειδικά το σαξόφωνο, μαγνητίζει και ας μη μας λένε… Οδυσσέα. Για την ιστορία, η Sade θα υποδυθεί αργότερα τη σειρήνα, στο βίντεο κλιπ του “No ordinary love” το 1992.
Παρέα με τη μπάντα της κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους “Promise” το 1985. Το “Is it a crime?” όπου συμμετέχει στη γραφή του, ήταν το δεύτερο σινγκλ. Εκείνη τη χρονιά ήρθε το πρώτο και δυστυχώς μοναδικό νικητήριο Brit Award, για τον «Καλύτερο Δίσκο», το βραβείο ήταν για τον προηγούμενο, το “Diamond life”.
Leonard Cohen – I'm your man (1988)
“If you want a lover, I'll do anything you ask me to and if you want another kind of love, I'll wear a mask for you”.
Η γοητεία κρύβεται τόσο στους στίχους, όσο και στη χροιά της φωνής του πολυτάλαντου τραγουδιστή, δημιουργού και ποιητή. Ποια γυναίκα δεν θα ήθελε έναν άνδρα να της ψιθυρίζει τα παραπάνω λόγια; Πέρα όμως από το φύλο, σαγηνεύει τους μουσικόφιλους ανεξαρτήτως γένους.
Ο Leonard Cohen το έγραψε για την κοπέλα του το 1988, τη Γαλλίδα φωτογράφο Dominique Issermann. Εκείνη την περίοδο είχε διακοπεί η σχέση τους, λέγεται ότι το τραγούδι αυτό ήταν η αιτία που επέστρεψε στη ζωή του, έστω προσωρινά. Από τον όγδοο στούντιο δίσκο του με τον ίδιο τίτλο, τον οποίο έκανε πιο σύγχρονο προσθέτοντας συνθεσάιζερ.
Etta James – Damn your eyes (1988)
“Damn your eyes, for gettin' my hopes up high, making me fall in love again, damn your eyes”.
Θα κάνουμε την «παρασπονδία» για πρώτη φορά, να επαναλάβουμε καλλιτέχνη στο ίδιο άρθρο. Είναι όμως τριπλά σαγηνευτικό το αποτέλεσμα, στιχουργικά, μουσικά και ερμηνευτικά. Μπορεί η χρυσή δεκαετία της Etta James να είναι αυτή του ’60, το “Damn your eyes” του 1988 δεν είναι διόλου τυχαίο ότι αποδείχτηκε από τις πιο χαρακτηριστικές της επιτυχίες. Ακαταμάχητο μπλουζ. Από το υποψήφιο για Grammy δίσκο της “Seven year itch”, στην κατηγορία «Καλύτερη Σύγχρονη Μπλουζ Ηχογράφηση».
Regina Belle – Baby come to me (1989)
“Baby come to me, gotta have you, you got it goin' on, you turnin' me on”.
Αυθεντική ερωτική μπαλάντα του 1989, με την οποία η σπουδαία τραγουδίστρια ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του "Hot R&B Chart” του Billboard, έγινε χρυσό σινγκλ. Από τον δεύτερο δίσκο της “Stay with me” που αποδείχτηκε ο πιο εμπορικός στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστοποιήθηκε επίσης χρυσός ξεπερνώντας το μισό εκατ. αντίτυπα.
Madonna – Inside of me (1994)
“I will always have you inside of me, even though you're gone. Love still carries on, love, inside of me”.
Η κατάσταση παρεκτρέπεται σ’ αυτή τη περίπτωση, με τη συνήθη ύποπτο και μετρ του είδους Madonna. Ο παραπλανητικός τίτλος “Inside of me” αποσαφηνίζεται στους στίχους, επιβεβαιώνοντας την έκφραση «Δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις, αλλά μυαλά». Συμπεριλαμβάνεται στο τριπλά πλατινένιο στην Αμερική “Bedtimes stories” του 1994, πούλησε 6 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ κέρδισε υποψηφιότητα για Grammy ως το «Καλύτερο Ποπ άλμπουμ».
Barry White – Come on (1995)
“You're a freak, sweet freak. You like to play hypnotic, erotic, sexy little games”.
Αν ο Barry White ήταν σκακιστής θα ήταν άσσος στο ρουά ματ, θα κέρδιζε την παρτίδα με δύο μόνο κινήσεις. Ένα ακόμη ηχητικό αποτέλεσμα που πέτυχε διάνα το στόχο του, πυροδοτώντας τετ α τετ καταστάσεις. Σαν σινγκλ κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 1995, κάποιους τους κατέκτησε νωρίτερα, αφού ο δίσκος “The icon in love” που το περιλαμβάνει βγήκε στην αγορά το 1994.
Celine Dion – Seduces me (1996)
“Your most innocent kiss or your sweetest caress, seduces me”.
Στην περίπτωση αυτή ισχύει το σοφό αρχαίο γνωμικό «Ηθελέστα και παθέστα». Η αποπλάνηση βρίσκεται ως επί το πλείστον στον στίχο και μετά στις νότες. Συμπεριλαμβάνεται στο πολυπλατινένιο άλμπουμ της “Falling into you”, που αποδείχτηκε το πιο εμπορικό της καριέρας της ξεπερνώντας τα 32 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.
Alicia Keys – You don’t know my name (2003)
“Ooh baby, baby, baby, it's gettin' kind of crazy. 'Cause you are takin' over my mind”.
Στα παιχνίδια του έρωτα και η ταλαντούχα Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και πιανίστρια, συμμετέχει στη δημιουργία του. Από το δεύτερο της άλμπουμ “The diary of Alicia Keys” του 2003, που έγινε πέντε φορές πλατινένιο στην Αμερική, δύο φορές στην Αυστραλία και στον Καναδά, ξεπερνώντας συνολικά τα 8 εκατ. αντίτυπα.
Οι άντρες αξίζει να δώσετε παραπάνω προσοχή στο 3:12’’ και ας μη σας λένε Μιχάλη, η Alicia συνομιλεί στο τηλέφωνο μ’ έναν… Michael. Αν μία γυναίκα σας μιλούσε στο τηλέφωνο μ’ αυτή τη φωνή, με αυτό τον τρόπο, ζητώντας διστακτικά να βγείτε ραντεβού, πιθανότατα δεν θα προσέχατε πως σας αποκάλεσε. Οι δε γυναίκες, πάρτε μαθήματα πως να σαγηνέψετε έναν άνδρα.
Diana Krall – Temptation (2004)
“Temptation, I can't resist”.
To ερμήνευσε πρώτος ο Tom Waits το 1987, το ακούσαμε και από την Έλλη Πασπαλά το 1993, το ηχογράφησε και το συμπεριέλαβε στο δίσκο της “Η Έλλη Πασπαλά στο Μέγαρο Μουσικής”.
Η Καναδή πιανίστρια και τραγουδίστρια της τζαζ Diana Krall του έδωσε πιο αισθησιακό ταμπεραμέντο, ο ήχος και το νάζι της ερμηνευτικά ταιριάζουν γάντι στους στίχους.
John Legend – Wanna be loved (2013)
“I wanna be loved, a little kiss and a hug”.
Τι ζητάει ο άνθρωπος; Ό,τι πιο φυσιολογικό. O ερωτισμός μέσα από την R&B μουσική εν έτει 2013, όπως τον εξέφρασε ο πολυβραβευμένος Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και πιανίστας. Από το 2004 που ξεκίνησε την καριέρα του έχει ήδη στο ενεργητικό του 36 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, κέρδισε τις 12, μία από αυτές για το άλμπουμ ”Love in the future” ως το «Καλύτερο R&B». Tο “Wanna be loved” έπαιξε δικαίως στο ραδιόφωνο, παρόλο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ σαν σινγκλ.
To 2018, ο John Legend έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που πέτυχε EGOT, έχοντας κερδίσει βραβείο Emmy, Grammy, Oscar και Tony.
Shaun Escoffery – Nobody knows (2014)
“Nobody knows what you do to me”.
Ο Βρετανός ερμηνευτής παίζει με το μυαλό μας με τους παραπάνω στίχους. Μπορεί να μοιράστηκε μαζί μας το «βάσανό» του, κράτησε όμως ως επτασφράγιστο μυστικό τι του έκανε η εκλεκτή της καρδιάς του και τον έφτασε στην κατάσταση αυτή. Έχει συμβεί σε άπαντες. Από το τρίτο του άλμπουμ “In the red room”, του 2014.
Elliot James Reay – I think they call this love (2024)
“Good vibrations getting loud, how could this be anything, anything else?”.
Σταρ στην εφαρμογή TikTok, ο 22χρονος Βρετανός έγινε παγκοσμίως γνωστός σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκτώντας 3,3 εκατ. ακόλουθους. Το ντεμπούτο του αυτό σινγκλ έκανε πρεμιέρα στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube στις 25 Ιουλίου του 2024. Ο ήχος μας παραπέμπει στις νοσταλγικές δεκαετίες του '50 και του '60. Όπως και να το κάνουμε, ένα ταξίδι σ’ αυτές τις εποχές είναι πάντα σαγηνευτικό.
Εμφανής η επίδραση του νεαρού ειρηνευτή από τον Elvis Presley, έχει δηλώσει πως αρχικά θαύμαζε τον Michael Jackson και στη συνέχεια τον Presley, ενώ ο Roy Orbison είναι ένας ακόμη που του άσκησε τεράστια επιρροή. Τα δε επερχόμενα τραγούδια του υπόσχεται ότι θα είναι σε παρόμοιο ύφος στυλ.
Αξιοπρόσεκτη είναι και η ακουστική εκδοχή της τρυφερής μπαλάντας, με τη συνοδεία ενός πιάνου και μίας κιθάρας.