«Επικίνδυνα» σαγηνευτικά τραγούδια

Μουσική, ο αφηγητής της ζωής μας. Ιστορίες με κοινό παρονομαστή, την επιθυμία και τον ενθουσιασμό, την αγάπη και τον έρωτα, στην προσπάθεια να ισορροπήσουν στο «ζαλισμένο» μας μυαλό, προσπαθώντας να καταλάβουμε ποιο από τα παραπάνω είναι στη φαντασία μας ή πραγματικότητα, τόσο σε εμάς όσο και στην… «αντίπερα όχθη».

Τα παρακάτω τραγούδια μπορούν να χαρακτηριστούν και μουσικός οδηγός αποπλάνησης. Κάτι η μουσική, οι στίχοι, ο τρόπος που τα «χρωματίζει» ο εκάστοτε καλλιτέχνης με τη φωνή του ή με κάποιο επιφώνημα του. Θα σκαλίσουμε 7 δεκαετίες, ξεκινώντας από αυτή του ’50. Αν όχι σε όλα, στα περισσότερα από αυτά θα βρούμε προσωπικές μας ιστορίες, παρελθοντικές ή σημερινές. Άλλωστε, η μουσική τα ξέρει όλα.

 

 

Marilyn Monroe – I wanna be loved by you (1959)

I wanna be loved by you, just you, nobody else but you”.

Ακούστηκε για πρώτη φορά στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Καλό αγόρι», το 1928. Από τα χείλη της Marilyn Monroe το απολαύσαμε στην αξέχαστη ταινία “Μερικοί το προτιμούν καυτό” το 1959, που ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ με νικητήριο αυτό για τα «Κοστούμια», βραβεύτηκε όμως με Χρυσή Σφαίρα ως η «Καλύτερη Κωμωδία».

To sex symbol Marilyn είναι που το κάνει σκανδαλιστικό, όχι το τραγούδι καθαυτό. Επιλέχθηκε από την RIAA (Recording Industry Association of America) ως ένα από τα “Τραγούδια του Αιώνα”.

Video Url

 

Etta James – I just want to make love to you (1960)

I don't want you sad and blue and I just wanna make love to you”.

Το ερμήνευσε πρώτος ο Muddy Waters το 1954, με τίτλο “Just make love to me”. Η Etta James το διασκεύασε το 1960 ως “I just want to make love to you” και έγινε από τις πιο χαρακτηριστικές της επιτυχίες. Από τον ντεμπούτο της δίσκο “At last!”, που έγινε χρυσός στην Αμερική. 

Σαν σινγκλ κυκλοφόρησε στην Αγγλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη 36 χρόνια αργότερα, το 1996, αφού πρώτα είχε επενδύσει τη διαφημιστική καμπάνια γνωστού αναψυκτικού, φτάνοντας ως το Νο.05 στην Αγγλία. Το μουσικό ύφος του και το γρέζι που «έβαλε» η Etta James στη φωνή της ως άγριο θηλυκό είναι απερίγραπτο.

Video Url

 

Ana Mazzotti – Feel like making love (1974)

Walkin’ in the dark, seein’ lovers do their thing. That’s the time I feel like making love to you”.    

Μπορεί η Roberta Flack να το έκανε δικαίως Νο.01 επιτυχία στην Αμερική το 1974, η Ana Mazzotti που το διασκεύασε λίγους μήνες αργότερα το έκανε πιο αισθησιακό, τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά, δίνοντας μεγαλύτερη «οντότητα» στους στίχους. Το βραζιλιάνικο αίμα της «μίλησε».

Video Url

 

Teddy Pendergrass – Close the door (1978)

Come on get closer and closer, so close to me, let's get lost in each other”. 

Αν δεν ήταν η μουσική ενδιάμεσα των ασταμάτητων «δηλώσεων» του, θα τον λέγαμε… φαφλατά.

Τεράστιο σόουλ ερωτικό τραγούδι του 1978, από τα καλύτερα δείγματα της σόλο καριέρας του Αμερικανού τραγουδιστή, έχοντας αφήσει τους Harold Mervin and the Blue Notes. Παρέμεινε στο Νο.01 του R&B Chart στο Billboard για δύο εβδομάδες και έγινε χρυσό σινγκλ. Με αυτό ο Pendergrass κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, έχει πέντε συνολικά, στην κατηγορία «Καλύτερη Ανδρική R&B εμφάνιση με φωνητικά».

Video Url

 

Sade – Is it a crime? (1985)

My love is taller, taller than the Empire State, It dives, it jumps and it ripples like the deepest ocean”.

Πραγματική σειρήνα η φωνή της, σε συνδυασμό με τους στίχους και τη μουσική, ειδικά το σαξόφωνο, μαγνητίζει και ας μη μας λένε… Οδυσσέα. H Sade έχει υποδυθεί τη σειρήνα στο βίντεο κλιπ του “No ordinary love” το 1992.

Παρέα με τη μπάντα της το 1985 κυκλοφόρησαν τον δεύτερο δίσκο τους “Promise”. Το “Is it a crime?”, συμμετέχει και στη γραφή του, ήταν το δεύτερο σινγκλ. Εκείνη τη χρονιά ήρθε το πρώτο και δυστυχώς μοναδικό νικητήριο Brit Award, για τον «Καλύτερο Δίσκο», ήταν για τον προηγούμενο “Diamond life”.  

Video Url

 

Leonard Cohen – I'm your man (1988)

If you want a lover, I'll do anything you ask me to and if you want another kind of love, I'll wear a mask for you. If you want a partner, take my hand, I’m your man”.

Η γοητεία κρύβεται τόσο στους στίχους όσο και στη χροιά της φωνής του πολυτάλαντου τραγουδιστή, δημιουργού και ποιητή. Ποια γυναίκα δεν θα ήθελε έναν άνδρα να της ψιθυρίζει αυτά τα λόγια. Πέρα όμως από το φύλο, σαγηνεύει τους μουσικόφιλους ανεξαρτήτου γένους.

Δημιουργία του ίδιου, το 1988, το έγραψε για την κοπέλα του, τη Γαλλίδα φωτογράφο Dominique Issermann. Εκείνη την περίοδο είχε διακοπεί η σχέση τους και λέγεται ότι το τραγούδι ήταν η αιτία που επέστρεψε στη ζωή του, έστω προσωρινά. 

Από τον όγδοο στούντιο δίσκο του με τον ίδιο τίτλο, τον οποίο έκανε πιο σύγχρονο προσθέτοντας συνθεσάιζερ.   

Video Url

 

Regina Belle – Baby come to me (1989)

Baby come to me, gotta have you, you got it goin' on, you turnin' me on”.

Αυθεντική ερωτική μπαλάντα, του 1989, με την οποία η σπουδαία τραγουδίστρια ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή του "Hot R&B Chart” του Billboard και έγινε χρυσό σινγκλ. Από τον δεύτερο δίσκο της “Stay with me”, που αποδείχτηκε ο πιο εμπορικός στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε επίσης χρυσός ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

Video Url

 

Madonna – Inside of me (1994)

I will always have you inside of me, even though you're gone. Love still carries on, love, inside of me”.

Η κατάσταση «παρεκτρέπεται» σ’ αυτή τη περίπτωση, με τη συνήθη ύποπτο και μετρ του είδους Madonna. Ο παραπλανητικός τίτλος του, “Inside of me”, αποσαφηνίζεται στους στίχους επιβεβαιώνοντας την έκφραση «Δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις, αλλά μυαλά». 

Συμπεριλαμβάνεται στο “Bedtimes stories” του 1994 που πούλησε 6 εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας υποψηφιότητα για Grammy ως το «Καλύτερο Ποπ Άλμπουμ».

Video Url

 

Barry White – Come on (1995)    

You're a freak, sweet freak. You like to play hypnotic, erotic, sexy little games”.

Αν ο Barry White ήταν σκακιστής θα ήταν άσσος στο ρουά ματ, αυτό με τις δύο κινήσεις. Ένα ακόμη τραγούδι του, σαν σινγκλ στην Ευρώπη κυκλοφόρησε το 1995, που πέτυχε διάνα το στόχο του πυροδοτώντας τετ α τετ καταστάσεις. Σε κάποιους το πέτυχε νωρίτερα, το άλμπουμ “The icon in love” είχε κυκλοφορήσει το 1994.

Video Url

 

Diana Krall – Temptation (2004)    

Temptation, I can't resist”.

To τραγούδησε πρώτος ο Tom Waits το 1987, το ακούσαμε και από την Έλλη Πασπαλά το 1993 που το ηχογράφησε και το συμπεριέλαβε στο δίσκο της “Η Έλλη Πασπαλά στο Μέγαρο Μουσικής”.

Η Καναδή πιανίστρια και τραγουδίστρια της τζαζ Diana Krall του έδωσε πιο αισθησιακό ταπεραμέντο, ο ήχος και το νάζι της ερμηνευτικά ταιριάζουν γάντι στους στίχους.  

Video Url

 

Alicia Keys – You don’t know my name (2003)     

Ooh baby, baby, baby, it's gettin' kind of crazy. 'Cause you are takin' over my mind”.

Στα παιχνίδια του έρωτα και η ταλαντούχα Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και πιανίστρια, συμμετέχει και στη δημιουργία του. Από το δεύτερο της άλμπουμ “The diary of Alicia Keys” του 2003, που έγινε πέντε φορές πλατινένιο στην Αμερική, δύο φόρες στην Αυστραλία και στον Καναδά, ξεπερνώντας συνολικά τα 7.5 εκατομμύρια αντίτυπα.

Οι άντρες αξίζει να δώσετε παραπάνω προσοχή στο 3:12’’ και ας μη σαν λένε Μιχάλη, η Alicia συνομιλεί στο τηλέφωνο μ’ έναν… Michael. Αν μια γυναίκα σας μιλούσε στο τηλέφωνο μ’ αυτή τη φωνή, μ’ αυτό τον τρόπο, και σας ζητούσε διστακτικά να βγείτε ραντεβού, πιθανότατα δεν θα προσέχατε πως σας αποκάλεσε.

Video Url

 

John Legend – Wanna be loved (2013)

I wanna be loved, a little kiss and a hug”.

O ερωτισμός μέσα από την R&B μουσική, εν έτη 2013, όπως τον εξέφρασε ο πολυβραβευμένος Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και πιανίστας. Από το 2004 που ξεκίνησε την καριέρα του έχει ήδη στο ενεργητικό του 36 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, κέρδισε τις 12, μια από αυτές για το άλμπουμ ”Love in the future” ως το «Καλύτερο R&B». Tο “Wanna be loved” έπαιξε δικαίως στο ραδιόφωνο, παρόλο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ σαν σινγκλ.

To 2018 έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που πέτυχε EGOT, έχοντας κερδίσει βραβείο Emmy, Grammy, Όσκαρ και Tony Award.
 

Video Url

 

Shaun Escoffery – Nobody knows (2014)

Nobody knows what you do to me”. 

Ο Βρετανός τραγουδιστής παίζει με το μυαλό μας με τους παραπάνω στίχους. Μοιράστηκε το «βάσανό» του, κρατώντας όμως ως επτασφράγιστο μυστικό τι του έκανε η εκλεκτή της καρδιάς του και τον έφτασε στην κατάσταση αυτή. Έχει συμβεί σε άπαντες.

Από το τρίτο του άλμπουμ “In the red room”, του 2014.

Video Url