Σύμφωνα με το Forbes, το Spotify φέρεται να έχει αποσύρει δεκάδες χιλιάδες κομμάτια της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Boomy, αφαιρώντας το επτά τοις εκατό των τραγουδιών που δημιουργήθηκαν από τα συστήματά της. Αυτό δείχνει την ταχεία εξάπλωση του περιεχομένου που δημιουργείται από AI σε πλατφόρμες ροής μουσικής.
Η Universal Music φέρεται να είπε στο Spotify και σε άλλες μεγάλες υπηρεσίες, ότι εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα ροής στα τραγούδια της Boomy. Με άλλα λόγια, υπήρχαν υποψίες ότι τα bots χρησιμοποιούνταν για να ενισχύσουν τα νούμερα των ακροάσεων και να δημιουργήσουν παράνομα έσοδα για τους χρήστες που ανεβάζουν περιεχόμενο. Το Spotify πληρώνει δικαιώματα σε καλλιτέχνες και κατόχους δικαιωμάτων με βάση τις ακροάσεις.
«Το τεχνητό streaming είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα σε όλο τον κλάδο, το οποίο το Spotify προσπαθεί να εξαλείψει από την υπηρεσία του», είπε στο Insider εκπρόσωπος του Spotify, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είχε καταργήσει ορισμένα κομμάτια της Boomy. «Όταν εντοπίζουμε ή ειδοποιούμαστε για πιθανές περιπτώσεις χειραγώγησης ροής, μειώνουμε τον αντίκτυπό τους παίρνοντας μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν την αφαίρεση των αριθμών ροής και την παρακράτηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Αυτό μας επιτρέπει να προστατεύσουμε τις πληρωμές δικαιωμάτων για έντιμους, εργατικούς καλλιτέχνες».
Ο τεχνικός διευθυντής της Universal Music, Michael Nash, δήλωσε στους Financial Times οι οποίοι πρώτοι ανέφεραν ότι το Spotify αφαιρεί κομμάτια της Boomy, ότι η εταιρεία του «πάντα ενθαρρύνεται όταν βλέπει τους συνεργάτες της να επαγρυπνούν σχετικά με την παρακολούθηση ή τη δραστηριότητα στις πλατφόρμες τους».
Το φαινόμενο δημιουργίας μουσικής από την τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πρωτοσέλιδο τους τελευταίους μήνες, αφού ένα τραγούδι που φαινόταν να περιλαμβάνει φωνητικά από τους Drake και The Weeknd έγινε viral. Η Universal Music Group, η οποία εκπροσωπεί και τους δύο καλλιτέχνες, ισχυρίστηκε ότι η χρήση των φωνών του ντουέτου για την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αποτελεί «παραβίαση των συμφωνιών και παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων». Τόσο το Spotify όσο και η Apple Music αφαίρεσαν το τραγούδι από τις βιβλιοθήκες τους.
Πολλές προσωπικότητες της μουσικής βιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον γενικότερο αντίκτυπο της μουσικής που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και όσους χρησιμοποιούν bots για να αυξήσουν τα νούμερα των ακροάσεων και να αντλήσουν χρήματα από την πληρωμή δικαιωμάτων.
Η Boomy, η οποία άνοιξε τις πόρτες της το 2021, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να δημιουργούν τραγούδια με βάση την εισαγωγή κειμένου. Η Boomy λέει ότι οι χρήστες της «έχουν δημιουργήσει 14.554.448 τραγούδια» ή λίγο λιγότερο από το 14 τοις εκατό της «ηχογραφημένης μουσικής στον κόσμο». Ο ιστότοπός της αναφέρει ότι οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπα τραγούδια σε δευτερόλεπτα, στη συνέχεια να τα ανεβάσουν «σε πλατφόρμες ροής και να πληρωθούν ανάλογα με τις ακροάσεις».