Το άλμπουμ των Metallica για το οποίο μετανιώνει ο Hetfield: «Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασταν καθοδήγηση»

Instagram @metallica

Οι Metallica ήταν μια καλά λαδωμένη μηχανή, όταν βγήκαν από τη δεκαετία του 1980. Αφού αναστάτωσαν τον κόσμο του heavy metal με το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Kill ‘Em All, το τρίτο τους άλμπουμ Master of Puppets, έγινε κλασικό στο είδος, παντρεύοντας το hard rock με μερικούς από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ιστορία του metal. Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για την απώλεια του μπασίστα Cliff Burton που θα έφευγε τόσο σύντομα και η δεκαετία τελείωνε με το συγκρότημα να θρηνεί κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του τέταρτου άλμπουμ τους, ...And Justice For All.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το άλμπουμ ...And Justice For All δεν θα είχε επηρεαστεί από την απουσία του Burton. Στην εισαγωγή του άλμπουμ, οι αποπροσανατολιστικοί ήχοι της κιθάρας ανοίγουν το τραγούδι Blackened σαν το υπόλοιπο συγκρότημα να αναρρώνει ακόμη από το ατύχημα που κόστισε την ζωή του μπασίστα των Metallica. Η απώλεια του Burton δεν θα ήταν εύκολο να ξεπεραστεί, αλλά το συγκρότημα αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσει θα ήταν να αγνοήσει εντελώς το πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι ο Jason Newsted αποδείχθηκε ότι είναι άξιος διάδοχος του Burton, είναι αδύνατο να ακούσουμε το μπάσο στην τελική μίξη, καθώς ηχογραφήθηκε τόσο χαμηλά, ώστε κανείς να μην μπορεί να το ακούσει. Μιλώντας για τον δίσκο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για το Black Album, ο Newsted εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα μέρη του που θάφτηκαν τόσο πολύ, σχολιάζοντας: «Το άλμπουμ δεν μου φαινόταν καλό, διότι πραγματικά δεν μπορούσες να ακούσεις το μπάσο και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό και για το γεγονός ότι δεν ήμουν εκεί όπως θα έπρεπε».

Με αυτή την απάντηση ο Newsted ακολουθεί τη διπλωματική οδό. Κοιτάζοντας πίσω στα καψόνια που δέχθηκε ο δεύτερος μπασίστας τη μπάντας κατά τα πρώτα του χρόνια με το συγκρότημα, ούτε  ο James Hetfield είχε την καλύτερη άποψη για το ...And Justice For All, λέγοντας: «Ήταν σαφές ότι χρειαζόμασταν καθοδήγηση. Το άλμπουμ Justice, δεν το ξεγράφω. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή, αλλά μπορείς να καταλάβεις ποιος ηχογράφησε και μίξαρε όλη την μουσική. Τα ντραμς είναι πολύ δυνατά και οι κιθάρες είναι πολύ δυνατές, άρα υπεύθυνοι είμαστε εγώ και ο Lars».

Ο μηχανικός μίξης σκέφτηκε μάλιστα ότι το συγκρότημα αστειευόταν μαζί του όταν του ζήτησαν να χαμηλώσει το μπάσο στο άλμπουμ, αφήνοντας ένα σωρό ξερούς ήχους που ακούγονται απίστευτα παλιοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μοντέρνους thrash metal δίσκους. Εκτός από την άχαρη δουλειά της παραγωγής, το ...And Justice For All είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο περιπετειώδη άλμπουμ στη thrash metal εποχή των Metallica.

Αν παραβλέψουμε τον ξερό ήχο, αυτό είναι ότι πιο κοντινό που θα μπορούσαν ποτέ οι Metallica να κάνουν σε progressive άλμπουμ. Το άλμπουμ έχει επίσης πιο ώριμους στίχους, καθώς ο Hetfield σχολιάζει ορισμένα από τα ελαττώματα στο σύστημα δικαιοσύνης της Αμερικής και την οργή κάθε φαν του metal που γεννήθηκε για να παραβιάσει τους κανόνες.

Η ανάγκη να είσαι ένα από τα πιο περίπλοκα thrash συγκροτήματα στον κόσμο είχε ημερομηνία λήξης και η εστίαση για το επόμενο άλμπουμ ήταν να γραφτούν πιο απλά τραγούδια σε σύγκριση με τα προηγούμενα. Το Black Album έφερε τον Bob Rock πίσω από την κονσόλα ο οποίος τόλμησε να πειραματιστεί με διαφορετικούς ήχους που κάποτε ήταν άγνωστοι σε thrash συγκροτήματα με αποτέλεσμα τραγούδια όπως το Nothing Else Matters και το Wherever I May Roam. 

 

Video Url