Paranoid: Η μεγαλύτερη επιτυχία των Black Sabbath ήταν ένα τραγούδι τη τελευταίας στιγμής

Instagram @tonyiommi

Πολλές φορές, οι καλλιτέχνες γνωρίζουν ενστικτωδώς μόλις ολοκληρωθεί η ηχογράφηση εάν ένα τραγούδι θα είναι επιτυχία ή όχι. Ωστόσο, όταν οι Black Sabbath δημιούργησαν τον πιο γνωστό κομμάτι τους, Paranoid, ο κιθαρίστας Tony Iommi ήταν δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα και δεν προέβλεψε αμέσως την τεράστια επιτυχία του.

Το Paranoid ήταν το ομώνυμο κομμάτι από το δεύτερο άλμπουμ των Black Sabbath, που κυκλοφόρησε το 1970. Παρά το γεγονός ότι το LP πήρε το όνομά του από το τραγούδι, το Paranoid ήταν μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στον δίσκο και χρειάστηκαν μόνο 25 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Αν και ο Iommi ήταν ο κύριος εμπνευστής, το είδε ως ένα filler μόνο και μόνο για να γεμίσει το άλμπουμ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο SongFacts, ο Iommi παραδέχτηκε: «Το τραγούδι γράφτηκε ως filler για το άλμπουμ – ποτέ δεν είχε σκοπό να είναι κάτι άλλο. Αλλά, έγινε σινγκλ επειδή ήταν ένα σύντομο τραγούδι και έκανε επιτυχία. Οι περισσότεροι μας γνώριζαν λόγω του Paranoid εκείνη την εποχή».

Εν τω μεταξύ, ο Geezer Butler περιέγραψε το Paranoid ως «μια σκέψη της τελευταίας στιγμής» και είπε: «Το τραγούδι  γράφτηκε στο τέλος. Βασικά χρειαζόμασταν ένα κομμάτι των τριών λεπτών για το άλμπουμ και ο Tony σκέφτηκε το riff. Έγραψα γρήγορα τους στίχους και ο Ozzy τους διάβαζε καθώς τραγουδούσε».

Το κύριο κόλλημα που είχε αρχικά ο Iommi με το Paranoid ήταν η παραγωγή του Rodger Bain. Προς μεγάλη του απογοήτευση, ο Bain χρησιμοποίησε το ίδιο πεταλάκι κιθάρας στο Paranoid με το Iron Man και αρνήθηκε να τον αφαιρέσει. «Ο Rodger χρησιμοποίησε επίσης το ίδιο πεταλάκι στο σόλο κιθάρας στο ίδιο το κομμάτι Paranoid», είπε ο Iommi. «Στην αρχή είπα: Τι στο διάολο είναι αυτό; Ακούγεται φρικτό», εξήγησε ο Iommi στον Kerrang. Και συνέχισε: «Αλλά, πήγαν και το διάλεξαν ως το σόλο που κατέληξε στο δίσκο. Πρέπει να το συνηθίσω τώρα».

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο Iommi κατέληξε να σέβεται το τραγούδι για όσα έχει δώσει στους Black Sabbath και στο μέταλ συνολικά. Και πρόσθεσε: «Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει τι έχουμε κάνει και τι έχουμε πετύχει, ώστε να μπορώ να αποδεχτώ αυτό που αντιπροσωπεύει το Paranoid, ενώ τότε θα ήμουν πιο επικριτικός για αυτό διότι αντιπροσώπευε κάτι άλλο».

Ενώ ο Iommi ήταν επικριτικός για το Paranoid και θα το άλλαζε αν μπορούσε, ο Ozzy Osbourne το εκτιμά ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης το 2019, είπε: «Το αποκαλώ απλώς τον ύμνο μου. Θυμάμαι όταν ο Roger Bain, ο παραγωγός μας, μας είπε απλώς να βγάλουμε κάτι και ότι το χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε το άλμπουμ. Απλώς τζαμάραμε και βγήκε το Paranoid και ήταν ένα σινγκλ επιτυχία».

 

Video Url