Μάτια, η πρώτη γλώσσα του σώματος

Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Η εκφραστικότητα και καθαρότητά τους πρωτίστως, λιγότερο το χρώμα τους. 

Είναι αναμενόμενο τα περισσότερα τραγούδια, που αναφέρονται σε αυτά, να είναι ερωτικά. Ας «δούμε» πως καθρεφτίστηκαν μέσα από 15+1 και δύο λόγια για αυτά. Παρουσιάζονται με τη χρονολογική σειρά που κυκλοφόρησαν.

 

 

Don’t it make my brown eyes blue – Crystal Gayle (1977)

Ιδιωματισμός για τα συναισθήματα που ζωγραφίζουν τη θλίψη στα μάτια. 

Η πρώτη και μεγαλύτερη επιτυχία της Αμερικανίδας, το 1977. Έγινε Νο.01 στους κάντρι καταλόγους Αμερικής και Καναδά, No.02 στον γενικό της Αμερικής, ενώ No.05 στην Αγγλία. Λέγεται ότι προοριζόταν αρχικά για την Brenda Lee και μετέπειτα για τη Shirley Bassey.

Το “Don’t it make my brown eyes blue” χάρισε στην Crystal Gayle το μοναδικό Grammy της καριέρας της, στην κατηγορία “Καλύτερη γυναικεία κάντρι εμφάνιση με φωνητικά”, ενώ ήταν υποψήφιο και για “Καλύτερη ηχογράφηση”.

Video Url

 

Sexy eyes – Dr. Hook (1980)

H εκφραστικότητα των ματιών όπως τα είδε η Αμερικανική ροκ μπάντα. Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, κυκλοφόρησε στο δίσκο “Sometimes you win” το 1979, ενώ ως σινγκλ την επόμενη χρονιά έγινε χρυσό στην Αμερική φτάνοντας ως το Νο.05, ενώ στην Αγγλία στο Νο.04.

Video Url

 

For your eyes only – Sheena Easton (1981)

Η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Σκοτσέζα, στη χρονιά της ζωής της. Το 1981 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της δίσκο και λίγους μήνες αργότερα συνέδεσε το όνομα της με τη δωδέκατη ταινία του James Bond, “For your eyes only”, με πρωταγωνιστή τον Roger Moore. 

Το μουσικό θέμα είχε αρχικά ανατεθεί στους Blondie, δεν άρεσε όμως το αποτέλεσμα στη παραγωγή και δόθηκε στον συνθέτη Bill Conti που ήταν υπεύθυνος για τη μουσική της ταινίας. Ο Conti αρχικά ήθελε τη Barbra Streisand να γράψει τους στίχους και να το τραγουδήσει η Donna Summer. Η Streisand αρνήθηκε λόγω των υποχρεώσεων που είχε για την επερχόμενη ταινία “Yentl“ όπου θα πρωταγωνιστούσε και κυρίως για τo περιβόητο σάουντρακ, συμμετείχε στη δημιουργία και παραγωγή των τραγουδιών που θα ερμήνευε εξολοκλήρου. Η πρόταση «επεστράφη» στη Debbie Harry για να το πει χωρίς τους Blondie, εκείνη όμως αρνήθηκε επειδή δεν της άρεσαν οι στίχοι.  

H Sheena Easton με «προίκα» την Νο.01 επιτυχία στην Αμερική “Morning train (Nine to five)” το τραγούδησε και έγινε Νο.04 στην Αγγλία, Νο.08 στην Αμερική, ενώ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ και Grammy. Τελικά βραβεύτηκε μόνο εκείνη με Grammy ως η “Καλύτερη Νέα τραγουδίστρια”, το 1981. Ταυτόχρονα έγινε η νεότερη τραγουδίστρια που ερμήνευσε μουσικό θέμα ταινίας James Bond, ήταν 22 ετών, ρεκόρ που πέρασε στα χέρια της 18χρονης Billie Eilish για το “No time to die” το 2020.   

Video Url

 

In your eyes – George Benson (1983)

Χαρακτηριστική ερωτική μπαλάντα των 80’ς και ένα από τα πιο αγαπημένα «νυχτερινά» τραγούδια του ραδιοφώνου σε όλο τον πλανήτη. Έγινε Νο.07 στην Αγγλία, ενώ στον Καναδά και στην Αμερική Νο.07 και Νο.30 αντίστοιχα, στην κατηγορία “Adult contemporary”.

Video Url

 

If you say my eyes are beautiful – Jermain Jackson with Whitney Houston (1986)

Δυστυχώς δε κυκλοφόρησε ποτέ σαν σινγκλ. Το 1986 ο Jermain Jackson με την Whitney Houston ερμήνευσαν από κοινού το ρομαντικό “If you say my eyes are beautiful”, που είχε μεγάλη απήχηση στο ραδιόφωνο. Κυκλοφόρησε στο δίσκο του Jackson με τίτλο “Precious” το 1986, ενώ στο “Greatest hits” της Whitney το 2000. Οι δύο τραγουδιστές είχαν ένα σύντομο φλερτ.

Video Url

 

Hungry eyes – Eric Carmen (1987)

Στο άκουσμα του οι περισσότεροι «μεταφέρονται» αυτομάτως στην ταινία “Dirty dancing” του 1987. Patrick Swayze, Jennifer Grey, έρωτας και πολύ χορός.

Έξυπνη μεταφορική έννοια τα «πεινασμένα μάτια», θα προσθέσουμε και «διψασμένα», No.02 επιτυχία στον Καναδά, Νο.04 στην Αμερική, ενώ Νο.82 στην Αγγλία. Η επιτυχία του Eric Carmen είναι ένας από τους λόγους που το πολυπλατινένιο σάουντρακ της ταινίας ξεπέρασε τα 32 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε το τρίτο πιο εμπορικό όλων των εποχών. 

Video Url

 

Damn your eyes – Etta James (1988)

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «βαρύ πυροβολικό» των ερωτικών τραγουδιών, που αναφέρονται στα μάτια και στην επιρροή που δεχόμαστε από αυτά. Απίστευτο μπλουζ του 1988, μουσικά και στιχουργικά, που ηλεκτρίζει τις αισθήσεις. Έβαλε το «χέρι» της και η ανεπανάληπτη ερμηνεία της Etta James. 

Video Url

 

Lost in your eyes – Debbie Gibson (1989)

Ήταν 18 ετών όταν το έγραψε και έκανε την παραγωγή. Με το “Lost in your eyes” από τη δεύτερη δουλειά της “Electric youth”, η Debbie Gibson έγινε η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που πέτυχε ταυτόχρονα Νο.01 σινγκλ και δίσκο στην Αμερική. Η μπαλάντα παρέμεινε στο Νο.01 της χώρας της για τρεις εβδομάδες και έγινε η πιο εμπορική επιτυχία της, ενώ ο δίσκος στον αντίστοιχο κατάλογο για πέντε εβδομάδες, έγινε διπλά πλατινένιος ξεπερνώντας τα 2.3 εκατομμύρια αντίτυπα. 

Την ίδια χρονιά, το 1989, μοιράστηκε το βραβείο ASCAP ως δημιουργός της χρονιάς με τον Bruce Springsteen.

Video Url

 

World in my eyes – Depeche Mode (1990)

Θέλησαν να μας δείξουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και το κατάφεραν περίφημα. Είναι τo πρώτο κατά σειρά τραγούδι από το δίσκο “Violator” και πρώτο σινγκλ της έβδομης δουλειάς των Βρετανών, η οποία εκτόξευσε την καριέρα τους το 1990. Έγινε No.02 άλμπουμ στην Αγγλία και Νο.07 στην Αμερική, πουλώντας πέντε εκατομμύρια αντίτυπα συνολικά. 

Το “World in my eyes” κυκλοφόρησε ως το τέταρτο και τελευταίο σινγκλ και αποδείχτηκε από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες τους. Η πιο υψηλή θέση που πέτυχε ήταν το Νο.02 στην Ισπανία και στη Δανία, ενώ στην Αγγλία έφτασε ως το Νο.17. Είναι το πιο αισιόδοξο τραγούδι του δίσκου, σύμφωνα με το δημιουργό του Martin Gore.  

Video Url

 

The love in your eyes – Dan Hartman (1994)

O έρωτας καθρεπτίζεται στα μάτια, το επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός Dan Hartman αποτυπώνοντας τον με ένα γλυκό ποπ τραγούδι. Έγραψε για χάρη του τη μουσική, τους στίχους, έκανε και την παραγωγή, το 1994. 

Video Url

 

Your eyes – Simply Red (1999)

Θέλω να κοιτάξω μέσα στα μάτια σου πάλι. Θέλω να δω μέσα από τα παράθυρα της ψυχής σου” τραγουδά ο Mick Hucknall. Από το έβδομο άλμπουμ των Simply Red του 1999 με τίτλο “Love under the Russian winter”, εξού και η θεματολογία του βίντεο κλιπ.

Ένα ακόμη μελωδικό τραγούδι των Βρετανών, στο γνώριμο στυλ τους.

Video Url

 

In your eyes – Kylie Minogue (2002)

Το δεύτερο τραγούδι που ξεχώρισε από το όγδοο άλμπουμ της Αυστραλιανής λιλιπούτιας σταρ “Fever”, του 2001. Έγινε ο πιο εμπορικός δίσκος της καριέρας της, πλατινένιος στην Αμερική, τριπλά στην Ευρώπη, πενταπλά στην Αγγλία και επταπλά στην Αυστραλία, ξεπερνώντας τα 6 εκατομμύρια αντίτυπα συνολικά. 

Το “In your eyes” κυκλοφόρησε το 2002 φτάνοντας στο No.01 της Αυστραλίας, ενώ στο Νο.03 της Αγγλίας και της Ελλάδας.

Video Url

 

Can’t take my eyes off you – Andy Williams & Denise Van Outen (2002)

Από τις πιο ρομαντικές εκτελέσεις. H επιτυχία του Frankie Valli που το τραγούδησε πρώτος το 1967, των Boys Town Gang το 1982 και της Gloria Gaynor το 1990, επέστρεψε πέντε δεκαετίες από τη «γέννηση» του, το 2002. 

Ο 74χρονος τότε Andy Williams με την 28χρονη Denise Van Outen το οδήγησαν ως το Νο.23 στην Αγγλία, δίνοντας στο διαχρονικό τραγούδι την ευκαιρία να αγαπηθεί και από ντουέτο.

Video Url

 

Maria’s eyes – Emmanuelle Béart (2006)

Tρυφερή ερμηνεία από την Emmanuelle Béart με τη συνοδεία ενός πιάνου. Από το σάουντρακ της γαλλικής ταινίας “Le héros de la famille” του 2006, που συμπρωταγωνίστησε με τον Gérald Lanvin και την Catherine Deneuve. 

H Γαλλίδα ηθοποιός, η γιαγιά της είναι Ελληνίδα, έχει παίξει σε περισσότερες από 60 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ από το 1996 είναι πρέσβειρα της UNISEF. 

Video Url

 

Blue eyes unchanged – Michelle Gurevich (2014)

H Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτης Michell Gurevich, ρωσικής καταγωγής, είναι γνωστή ως Chinawoman. Το εξαιρετικό “Blue eyes unchanged” αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα ερμηνεύσει στην εμφάνιση της στις 18 Μαΐου στην Αθήνα, στο Fuzz club.

Video Url

 

In your eyes – The Weeknd (2020)

Μέσα σε 10 χρόνια καριέρας ο Καναδός τραγουδιστής και παραγωγός έχει καταφέρει να πουλήσει 70 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. H επιρροή του από τον Michael Jackson, όπως o ίδιος έχει δηλώσει, είναι εμφανής και σε αυτό το τραγούδι, ενώ ηχητικά παραπέμπει στη δεκαετία του ‘80. Συμμετείχε στη σύνθεση και στη παραγωγή του. Κυκλοφόρησε ως το τρίτο σινγκλ του άλμπουμ “After hours”. 

Το Billboard κατέταξε το “In your eyes” στα 100 καλύτερα του 2020, ενώ ξεχώρισε και στα ελληνικά ραδιόφωνα φτάνοντας ως το Νο.04.   

Video Url