Ο Keith Richards έγραψε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Rolling Stones στον ύπνο του

Wikimedia Commons / Machocarioca

Πολλοί καλλιτέχνες θα ήθελαν να απολαύσουν τη στιγμή που ένα τραγούδι τους γίνεται επιτυχία. Ωστόσο, όταν κάποιος είναι τόσο προικισμένος όσο ο Keith Richards των Rolling Stones, η συγγραφή επιτυχιών έρχεται τόσο φυσικά που ούτε καν το συνειδητοποιεί. Ο Richards έχει δηλώσει ότι έγραψε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος «στον ύπνο του» και δεν θυμόταν καν πως το έκανε.

Το «(I Can't Get No) Satisfaction» είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια των Rolling Stones. Είναι μια διαχρονική επιτυχία την οποία μπορούν να τραγουδήσουν και να χορέψουν ακόμη και τα νεότερα πλήθη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Jagger, ο Richards δεν συμπάθησε αρχικά το τραγούδι. Στο ντοκιμαντέρ του BBC, My Life as a Rolling Stone, ο Jagger θυμήθηκε πότε ο ίδιος και ο Keith Richards έγραψαν το τραγούδι και συνειδητοποίησαν ότι θα γινόταν επιτυχία.

«Υπάρχει αυτό το μοτέλ στο Clearwater της Φλόριντα και θυμάμαι ότι καθόμουν με τον Keith και έγραφα το τραγούδι Satisfaction», είπε ο Jagger. «Ο μάνατζέρ μας, Andrew Oldham είπε: Αυτό είναι νούμερο ένα σινγκλ, είναι υπέροχο και ο Keith απάντησε ότι δεν του αρέσει και ότι δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως single. Και παρ' όλα αυτά πήγε στο νούμερο ένα κατευθείαν. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για εμάς. Έγινε το σήμα κατατεθέν μας. Πρέπει να έχεις αυτό το τραγούδι που θα το θυμούνται όλοι. Ήταν μια τεράστια αλλαγή και μας έβαλε επίσης σε μια πολύ πιο σίγουρη φάση συγγραφής και παραγωγής μουσικής».

Ο Keith Richards από την άλλη, θυμάται εκείνη τη νύχτα πολύ διαφορετικά. Λέει ότι δεν θυμάται να έχει γράψει το τραγούδι των Rolling Stones. Στην αυτοβιογραφία του, Life, ο Richards ισχυρίστηκε ότι έγραψε το «(I Can’t Get No) Satisfaction» στον ύπνο του και ότι ο μόνος λόγος που το τραγούδι σώθηκε ήταν διότι το είχε ηχογραφησεί σε κασετόφωνο.

«Έγραψα το κομμάτι στον ύπνο μου. Δεν είχα ιδέα ότι το είχα γράψει, το οφείλω μόνο στο μικρό Philips κασετόφωνο μου», έγραψε ο Richards. «Το θαύμα ήταν ότι κοίταξα το κασετόφωνο εκείνο το πρωί και ήξερα ότι είχα βάλει μια ολοκαίνουργια κασέτα το προηγούμενο βράδυ και είδα ότι ήταν στο τέλος. Ήταν απλώς μια πρόχειρη ιδέα. Υπήρχε μόνο η βασική μελωδία του τραγουδιού και δεν είχε τίποτε άλλο, φυσικά, επειδή ήταν γραμμένο σε ακουστική κιθάρα… Αλλά, αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόμασταν».

Ευτυχώς, οι στίχοι του «Satisfaction» δεν είναι πολύ περίπλοκοι, επομένως μπορεί να μην ήταν πολύ δύσκολο για τον Keith Richards να τους θυμηθεί και να μετατρέψει το κομμάτι σε παγκόσμια επιτυχία. Το τραγούδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου 1965, ως single στις ΗΠΑ και έφτασε στο Νο. 1 στο Billboard Hot 100, διατηρώντας αυτή τη θέση για τέσσερις εβδομάδες.

Εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του συγκροτήματος και θεωρείται ένα από τα καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών σε δεκάδες λίστες.

 

Video Url