Αυτός, αυτή και η διασκευή τους

Οι ωραιότερες «κόντρες» είναι στη μουσική. Ο μεγάλος νικητής είμαστε εμείς, έχουμε την ευκαιρία να αγαπήσουμε ένα τραγούδι μέσα από διαφορετικές φωνές και μουσικές προσεγγίσεις. Ανάμεσα σε αναρίθμητες μελωδίες και διασκευές, ξεχωρίσαμε μερικές από τις ωραιότερες εκτελέσεις από άνδρα και γυναίκα καλλιτέχνη. 

Παρουσιάζουμε δύο ενδεκάδες, μία ανδρών και μία γυναικών. H «πρωτιά» του καλύτερου τραγουδιού ερμηνευτικά και μουσικά, ενδεχομένως να είναι αμφισβητούμενη. Στο var των αυτιών μας η επανάληψη ίσως μας αλλάξει γνώμη, αφού υπάρχουν περισσότερες από μία υποδειγματικές εκτελέσεις. Ας δώσουμε πάσα στους πρωταγωνιστές.

 

 

I’ve got you under my skin – Ella Fitzgerald (1956)

Η αξέχαστη δημιουργία του Cole Porter, του 1936, έχει διασκευαστεί τουλάχιστον από 540 καλλιτέχνες. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε την ίδια χρονιά από την ορχήστρα του Jimmy Dorsey με τη φωνή της Frances Langford.

Η γυναικεία φωνή που το «σημάδεψε» είναι της Ella Fitzgerald, το 1956.

Video Url

 

I’ve got you under my skin – Frank Sinatra (1963)

Η ωραιότερη διασκευή από άνδρα είναι του Frank Sinatra. Με τη μαεστρία του το 1963, μας κατέκτησε για μια ακόμη φορά.

30 χρόνια αργότερα, το 1993, κυκλοφόρησε ένα εκπληκτικό ντουέτο του Franky με τον Bono των U2.

Video Url

 

I wanna be around – Tony Bennett (1962)

H Wynona Carr το τραγούδησε πρώτη, τον Απρίλιο του 1962. Επτά μήνες μετά το διασκεύασε ο Tony Bennett. Με αριστοτεχνικό τρόπο του έδωσε άλλη πνοή και το έκανε επιτυχία.  

Video Url

 

I wanna be around – Aretha Franklin (1963)

Τον Αύγουστο του 1963 το τραγούδησε η Aretha Franklin, δείχνοντας από την πρώτη νότα ότι θα το κάνει «δικό» της. Στη σφαίρα της φαντασίας μας, με την ερμηνεία της είναι σα να είπε στις υπόλοιπες που το διασκεύασαν: «Κορίτσια βρείτε άλλο να γράψετε το όνομα σας. Αυτό θα λέει…Aretha».   

Το έχουν τραγουδήσει σημαντικά ονόματα όπως οι Julie London, Dinah Washington, Brenda Lee, Lena Horne και Peggy Lee.

Video Url

 

Je t΄attends – Charles Aznavour (1963)

Δημιουργία του Gilbert Bécaud με τον Charles Aznavour από το 1963. Το ερμήνευσαν και οι δύο την ίδια χρονιά, πρώτα ο Bécaud τον Ιανουάριο και δύο μήνες αργότερα ο Aznavour. H ενορχήστρωση στην εκτέλεση του δεύτερου μας βγάζει από τη δύσκολη θέση επιλογής του καλλιτέχνη.

Ο Charles Aznavour το τραγούδησε επίσης στα ιταλικά και ισπανικά. 

Video Url

 

Je t΄attends – Τζένη Βάνου (1963)

Η πρώτη σκέψη για τη καλύτερη γυναικεία εκτέλεση μας κάνει να νομίζουμε ότι ευλογούμε τα γένια μας. Η δεύτερη σκέψη όμως, επιβεβαιώνει τη πρώτη. Η «δική» μας Τζένη Βάνου το διασκεύασε υποδειγματικά την ίδια χρονιά που το τραγούδησαν οι δημιουργοί του, το 1963.    

Video Url

 

The shadow of your smile – Sarah Vaughan (1966)

Το πρωτοτραγούδησε η Peggy Lee τον Ιούνιο του 1965. Τον επόμενο μήνα ακούστηκε στην ταινία “The sandpiper” με την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton. Πριν φύγει η χρονιά έσπευσαν να το διασκευάσουν αρκετοί, ανάμεσα τους η Astrud Gilberto, o Tony Bennett και η Barbra Streisand.

Το 1966 ήταν η πιο ανταγωνιστική χρονιά, ποια εκτέλεση να πρωτοδιαλέξουμε. Της Nancy Sinatra, της Shirley Bassey, της Connie Francis, της Nancy Wilson που έδωσε τη πιο χορευτική εκδοχή του ή της Sharan Vaughan; Η εκτέλεση της τελευταίας, μουσικά και ερμηνευτικά, μας «κλείνει» το μάτι. Σε μία κυρία δε λες ποτέ όχι…

Video Url

 

The shadow of your smile – Bobby Darin (1966)

Με 680 καλλιτέχνες να το έχουν τραγουδήσει είναι δύσκολη η επιλογή. Ο καθένας τους έδωσε ιδιαίτερη ερμηνεία.

Ο Jack Jones παρουσίασε ένα παραμυθένιο, κινηματογραφικό αποτέλεσμα, ο Aaron Neville με λίγο παραπάνω ρυθμό και πνευστά έδωσε άλλη ατμόσφαιρα, ο Bobby Darin το έκανε απίθανη ρούμπα. Όποια κι αν επιλέξουμε αισθανόμαστε ότι αδικούμε τους υπόλοιπους. Το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αναφέρουμε, κατά χρονολογική σειρά, όσους το διασκεύασαν αξιοζήλευτα: Vic Damone, Andy Williams, Jack Jones, Bobby Vinton, Paul Anka, Matt Monro, Engelbert Humperdinck.

Ο Bobby Darin το τραγούδησε τo 1966.

Video Url

 

Can’t take my eyes off you – Frankie Valli (1967)

Η ανδρική φωνή που συνδέθηκε περισσότερο είναι του Frankie Valli. Ήταν ο πρώτος που το τραγούδησε και το έκανε επιτυχία, τον Οκτώβριο του 1967, φτάνοντας ως το Νο.02 στην Αμερική.

Κορυφαία διασκευή είναι και του Andy Williams, ο οποίος τo έκανε επίσης επιτυχία την ίδια χρονιά. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο και έγινε Νο.05 στην Αγγλία.

Video Url

 

Can’t take my eyes from you – Gloria Gaynor (1990)

Η διασκευή της Gloria Gaynor το 1990 είναι όχι μόνο η πιο κυρίαρχη από γυναίκα τραγουδίστρια, αλλά αυτή που άντεξε περισσότερο στο χρόνο παρόλο που δεν έγινε τσαρτ επιτυχία, όπως του Frankie Valli και του Andy Williams. Και μόνο στο άκουσμα του τίτλου, το όνομα της έρχεται πρώτο στη λίστα.

Video Url

 

Windmills of your mind – Noel Harrison (1968)

Οι στίχοι των Alan και Marylin Bergman με τη μουσική του Michel Legrand «ταξίδεψαν» με 300 διαφορετικές φωνές. Δημιουργήθηκε το 1968 για τη ταινία “Tomas Crown affair” με πρωταγωνιστές τον Steve McQueen και την Faye Dunaway και βραβεύτηκε με Όσκαρ. O Michel Legrand ήταν υποψήφιος και για τη μουσική της ταινίας.

Στο ριμέικ της ταινίας “Tomas Crown affair” το 1999 με πρωταγωνιστές τον Pierce Brosnan και τη Rene Russo, το διασκεύασε εξαιρετικά ο Sting.

O Noel Harrison το ερμήνευσε πρώτος και το έκανε επιτυχία, το 1968. Με ταχύτητα στη ροή της ερμηνείας του, κανένας και καμία από όσους το διασκεύασαν δεν επιχείρησε κάτι παρόμοιο. 

Video Url

 

Windmills of your mind – Dusty Springfield (1969)

Η γυναικεία φωνή που έδωσε την ωραιότερη εκτέλεση και το έκανε επίσης επιτυχία ήταν η Dusty Springfield. Το τραγούδησε ένα χρόνο μετά τον Noel Harrison, το 1969.

Αξίζει να ακούσετε επίσης τη σπουδαία διασκευή της Alison Moyet το 2014 και της Sharleen Spitery των Texas του 2010. 

Video Url

 

Without you – Harry Nilsson (1971)

Μια και μοναδική είναι η ανδρική και αντίστοιχα η γυναικεία ερμηνεία που έρχεται στο μυαλό. 

Οι Ουαλοί Badfinger το είπαν πρώτοι το 1970. Οι δημιουργοί του τραγουδιού Pete Ham και Tom Evans, μέλη του συγκροτήματος, βραβεύτηκαν με Ivor Novello από τη βρετανική ακαδημία το 1972.  

Ο Αμερικανός Harry Nilsson το έκανε τεράστια επιτυχία το 1972, κυκλοφόρησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Έμεινε πέντε εβδομάδες στο Νο.01 της Αγγλίας και τέσσερις στην Αμερική. Με την ερμηνεία του κέρδισε Grammy ως η «Καλύτερη ανδρική ποπ εμφάνιση με φωνητικά», ενώ ήταν υποψήφιος και στην κατηγορία «Ηχογράφηση της χρονιάς» για το ίδιο τραγούδι.

Video Url

 

Mariah Carey – Without you (1993)

Μονόδρομος η επιλογή. Η διασκευή της Mariah Carey είναι βασισμένη στην εκτέλεση του Harry Nilsson. Έμεινε τέσσερις εβδομάδες στο Νο.01 της Αγγλίας, κατέκτησε τη κορυφή σε τέσσερις κατηγορίες του Billboard, έγινε επίσης No.01 στην Ευρώπη και αποδείχτηκε από τις χαρακτηριστικές μπαλάντες της.

Video Url

 

Wild is the wind – David Bowie (1976)

Ο Johnny Mathis το ερμήνευσε πρώτος το 1957. Ο George Michael έκανε μία ιδιαίτερη ακουστική προσέγγιση το 1999, ο David Bowie όμως το 1976 του έδωσε άλλη διάσταση, τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά. 10 δευτερόλεπτα, από το 02:00 ως το 02:10, αρκούν για να σας κερδίσει. 

Video Url

 

Wild is the wind – Randy Crawford (2000)

Στις γυναικείες φωνές ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Ξεχωρίζουν οι διασκευές της Nina Simone το 1959, της Randy Crawford το 2000 και της Barbara Streisand το 2003. Η Streisand έδωσε μια αξιοπρεπή διασκευή, η Simone έβγαλε τη μελαγχολία ερμηνευτικά με συνοδεία ένα πιάνο, ενώ η Crawford με σύμμαχο την ενορχήστρωση, το πιάνο και τα βιολιά, έδωσε το μαγικό «κοκτέιλ»… στίχοι, μουσική, ερμηνεία. Κι ας μην έχει τη θλίψη της φωνής της Simone. 

Με συνοδεία ένα πιάνο το ερμήνευσε και η δική μας Τάνια Τσανακλίδου, σε ζωντανή ηχογράφηση του 1996 που κυκλοφόρησε το 1998, με τίτλο “ Το μαγικό κουτί”.

Video Url

 

Tell it like it is – Don Johnson (1989)

Τραγούδι του 1966 που πρωτοερμήνευσε και έκανε επιτυχία ο Aaron Neville. Κυκλοφόρησε το 1966 φτάνοντας την επόμενη χρονιά στο Νο.02 της Αμερικής. 

13 χρόνια αργότερα, το 1989, έγινε πάλι επιτυχία, διπλή μάλιστα. Στην Αμερική από τον Billy Joe Royal έφτασε στο Νο.02 των «Hot Country songs», ενώ στην Ευρώπη από τον Don Johnson έγινε Νο.02 στη Γερμανία και στο Βέλγιο, Νο.06 σε Γαλλία, Ελβετία και Ολλανδία, Νο.13 στην Αυστρία και Νο.84 στην Αγγλία. 

«Οριακή» η επιλογή του Don Johnson.

Video Url

 

Tell it like it is – Nina Simone (1998)

H Nina Simone το ηχογράφησε τη περίοδο 1967-1972, κυκλοφόρησε όμως το 1998 στη διπλή συλλογή της με τίτλο “Sugar in my bowl”. Φεύγοντας από τη ζωή το 2003 συμπεριλήφθηκε και στη συλλογή της “Tell it like it is – Rarities and Unreleased Recordings: 1967-1973”, που κυκλοφόρησε το 2008. Πόσο κρίμα θα ήταν να μην είχε βρεθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Tο διασκεύασε μοναδικά και η Etta James το 1972.

Video Url

 

Someone like you – Van Morrison (1987)

O Van Morrison το έγραψε και το τραγούδησε το 1987. Η τρυφερή, ρομαντική μπαλάντα ακούστηκε σε δύο ταινίες, “French kiss” το 1995 και “Someone like you” το 2001. 

Video Url

 

Someone like you – Dina Carroll (2001)

Η Dina Carroll το διασκεύασε 14 χρόνια αργότερα από τον Van Morrison, το 2001. Αρχικά συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ της ταινίας “Bridget Jones’s diary” της ίδιας χρονιάς και μετά κυκλοφόρησε σαν σινγκλ, φτάνοντας μέχρι το Νο.38 στην Αγγλία. 

Video Url

 

Nature boy – Aaron Neville (2003)

Με περισσότερες από 630 διασκευές, ακόμα και αν αφαιρέσουμε τα ντουέτα και τα συγκροτήματα, η πλειοψηφία ανήκει στις σόλο ερμηνείες ανδρών και γυναικών.

Το τραγούδησαν πολλά σπουδαία ονόματα. Αρχικά ο Nat King Cole τον Μάρτιο του 1948, τον επόμενο μήνα ο Frank Sinatra και ακολούθησαν οι Bobby Darin, Vic Dana, James Brown, Marvin Gaye, Engelbert Humperdinck, George Benson, David Bowie, Aaron Neville και άλλοι. 

Η «τρεμάμενη» φωνή του Neville το 2003 είναι καθηλωτική. Από τις πιο χαρακτηριστικές εκτελέσεις.

Video Url

 

Nature boy – Jennifer Hudson (2021)

Μεταξύ των Sarah Vaughan, Mina, Natalie Cole, Shirley Bassey και Jennifer Hudson θα προτιμήσουμε τη τελευταία, η οποία παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Το μεταμόρφωσε από μελαγχολικό τραγούδι σε υπέροχη ρούμπα.

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός το ερμήνευσε το 2021 στη βιογραφική ταινία για τη ζωή της Aretha Franklin με τίτλο “Respect”, στην οποία και πρωταγωνιστούσε.

Video Url