Ανταποδίδοντας την αγάπη μας στη μουσική

Μουσική ακούγαμε πριν καν γεννηθούμε, από την κοιλιά της μάνας μας. Μαζί της έχουμε συνδέσει κάθε μας στιγμή, καλή ή κακή. Ας της επιστρέψουμε την αγάπη που μας χαρίζει, αφιερώνοντας της τίτλους και στίχους τραγουδιών.

Βρήκαμε 15 με μεταφορικές έννοιες ή σαφείς αναφορές στη μουσική, είναι πολλά περισσότερα, για να της αφιερώσουμε.

 

 

(You are) My way of life – Shirley Bassey (1969)

🎵 "Nothing in the world that I do means a thing without you." 🎵

Για τους μουσικόφιλους είναι τρόπος ζωής. Αναντικατάστατος.

Ο Κροάτης Robic ήταν αυτός που το συνέθεσε και το τραγούδησε πρώτος το 1968, ερμηνεύοντας το στα γερμανικά. Η πρώτη εκτέλεση στα αγγλικά έγινε από τον Frank Sinatra το 1963, ως “My way of life”. H Ουαλή περσόνα Shirley Bassey το διασκεύασε ως “(You are) my way of life” το 1969. Η δυναμική της φωνής της με τη χαρακτηριστική εκφραστικότητα έδωσε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Από το δίσκο “Does anybody miss me”.

Έχει επίσης τραγουδηθεί στα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, τσεχοσλοβακικά και ιαπωνικά.

Video Url

 

Let the music play – Barry White (1975)

🎵 “Let the music play on, just until I feel this misery is gone. Movin’, kickin’, groovin’, keep the music strong. On and on, and on.” 🎵 

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τραγούδια με το τίτλο αυτό, τρία από αυτά άκρως χαρακτηριστικά. Το πρώτο ήταν το 1963 σε σύνθεση του πρόσφατα αποθανόντα τεράστιου Burt Bacharach, το οποίο γνωρίσαμε από τις φωνές των Dionne Warwick, Drifters και Diana Ross & the Supremes. Το δεύτερο κυκλοφόρησε το 1975 με τον Barry White να γράφει τη μουσική και να το ερμηνεύει, ενώ το τρίτο το 1983 που ερμήνευσε η Shannon.

Πιο επιτυχημένο εμπορικά αποδείχτηκε της Shannon στην Αμερική που έγινε Νο.08, ενώ του Barry White στην Αγγλία που έφτασε ως το Νο.09. Στο πέρασμα του χρόνου που είναι ο πιο σημαντικός κριτής, ο τίτλος μας παραπέμπει στον αλησμόνητο Barry White.

Video Url

 

When I need you – Leo Sayer (1977)

🎵 “When I need you, I just close my eyes and I'm with you.” 🎵

H πρώτη εκτέλεση έγινε από τον Βρετανό Albert Hammond, ο οποίος και το έγραψε, τον Αύγουστο του 1976. Τρεις μήνες αργότερα το διασκεύασε ο επίσης Βρετανός Leo Sayer, με το τραγούδι να γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία. Έγινε Νο.01 στην Αγγλία, στην Αμερική και στον Καναδά. Κέρδισε υποψηφιότητα για Grammy στη κατηγορία “Καλύτερη Ανδρική Ποπ εμφάνιση με φωνητικά”, το πήρε όμως με το “You make me feel like dancing” την ίδια χρονιά, ως το “Καλύτερο R&B τραγούδι”. 

Και τα δύο συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο “Endless Flight”, που έγινε ο πιο εμπορικός του αφού ξεπέρασε το 1.5 εκ. αντίτυπα.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν διασκευάσει το “When I need you” είναι κατά χρονολογική σειρά οι Perry Como, Julio Iglesias, Barry Manilow, Rod Stewart, Shirley Bassey, Celine Dion, Luther Vandross και Cliff Richard.  

Video Url

 

Thank you for the music – ABBA (1977)

🎵 “What would life be? Without a song or a dance, what are we?” 🎵

Δε χρειάζεται να βρούμε τη μεταφορική έννοια για την αφιερώσουμε στη μουσική. Το θρυλικό σουηδικό συγκρότημα την κατονομάζει με απλά λόγια μεγάλες αλήθειες. 

Ποιος να περίμενε ότι δύο γράμματα της αλφαβήτου θα γράψουν τόσο μεγάλη ιστορία με 7 νότες. Παρόλο που δεν είναι από τις κορυφαίες επιτυχίες των ABBA, Νο.33 στην Αγγλία και εκτός Top 100 στην Αμερική, έγινε από τις πιο χαρακτηριστικές της μυθικής πορείας τους. Γραμμένο από τους άντρες της τετραμελής παρέας, τον Benny Andersson και τον Bjorn Ulvaeus. 

Συμπεριλήφθηκε στον πέμπτο δίσκο με τίτλο “The album” το 1977, το δεύτερο πιο εμπορικό στούντιο άλμπουμ μετά το “Arrival”, που είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά.

Video Url

 

You and I – Madleen Kane (1979)

🎵 “Every time you're there love is everywhere. You and I like a ship forever sailing.” 🎵

Υπάρχουν τουλάχιστον 20 διαφορετικά με τίτλο “You and I” που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στη μεταξύ μας σχέση με τη μουσική. Από τα πιο επιτυχημένα είναι των Scorpions, των Delegation, των Queen και η δημιουργία του Stevie Wonder που ερμήνευσε πρώτος και διασκεύασαν οι Barbra Streisand, Joe Cocker, Michael Buble, George Michael και Macy Gray. 

Ξεχωρίζει επίσης της Madleen Kane. Η Σουηδή τραγουδίστρια της ντίσκο γνώρισε επιτυχία κυρίως στην Αμερική, με πέντε τραγούδια της να γίνονται Top 10 στη κατηγορία “Dance Club songs” του Billboard. Στα 17 ξεκίνησε σαν μοντέλο, ενώ στα 20 ήρθε η μουσική. 

Το νοσταλγικό, μελαγχολικό “You and I” είναι κάτι παραπάνω από άξιο προσοχής.

Video Url

 

You and I – Delegation (1979)

🎵 “Me and you, together whatever we do”, “All the joy that you bring makes my heart wanna sing.” 🎵

Χορευτικό αυτό το “You and I”. Τo τριμελές ανδρικό βρετανικό συγκρότημα των Delegation με άλλο τραγούδι ξεχώρισε στην Αμερική, με διαφορετικά στην Αγγλία. Το “You and I” δε συγκαταλέγεται σε αυτά. Παρόλα αυτά έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία τους στην Ελλάδα, το 1979. Ένα ιδανικό μίγμα ντίσκο, σόουλ και φανκ ήχων.

Από το δίσκο “Eau de vie”, του 1979.

Video Url

 

 You bring me joy – Anita Baker (1986)

🎵 “You bring me joy when I'm down, oh so much joy. When I lose my way your love comes smilin' on me.” 🎵

Παρόλο που το έχουμε συνδέσει με τη φωνή της αξέχαστης Anita Baker, η Norman Connors είναι αυτή που το ερμήνευσε πρώτη, το 1980. Επιτυχία όμως έγινε από την 28χρόνη τότε Baker και μάλιστα ένα από τα πιο κλασικά ερωτικά τραγούδια των 80’ς. 

Από το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο “Rapture” του 1986, που έγινε το πιο εμπορικό με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 5.4 εκ. αντίτυπα και της χάρισε δύο Grammy.

Video Url

 

It’s fantasy – Amii Stewart (1987)

🎵 “Fills my heart with happiness. The way it ought to be, in fantasy. Loving you forever. Ever…”🎵

H Αμερικανίδα Amii Stewart ξεκίνησε δυναμικά την καριέρα της με το πρώτο της τραγούδι να γίνεται Νο.01 στην Αμερική το 1978. Έκανε ντίσκο το “Knock on wood” ξεπερνώντας σε επιτυχία την πρώτη εκτέλεση του Eddie Floyd. Μάλιστα της χάρισε τη μοναδική της υποψηφιότητα για Grammy ως “Καλύτερη Γυναικεία R&B εμφάνιση με φωνητικά”.

Στην Ευρώπη έγινε γνωστή από άλλη ντίσκο διασκευή της. Το 1979 «τόλμησε» να διασκευάσει το “Light my fire” των Doors ως “Light my fire/137 disco heaven” και έφτασε μέχρι το Νο.05 στην Αγγλία.

Το 1987 κυκλοφορεί στην Ιταλία το σινγκλ της “It’s fantasy”. Μια διαφορετική εκτέλεση του ντύνει την τηλεοπτική διαφήμιση γνωστού ιταλικού ποτού που πρωταγωνιστεί το μοντέλο Kelly LeBrock, η μετέπειτα μοιραία γυναίκα της ταινίας “Η γυναικάρα με το κόκκινα”. Το 1991 το ίδιο ποτό με το ίδιο μοντέλο, πάλι σε τηλεοπτική διαφήμιση, γίνεται η αφορμή να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε Ιταλία και Ελλάδα. Στη χώρα μας έπαιξε και τηλεοπτικό σποτ με ελληνική εκφώνηση, χωρίς τη LeBrock, πάντα όμως με το τραγούδι της Stewart. 

Το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ “Time for fantasy”, το 1988.

Video Url

 

The best – Tina Turner (1989)

🎵 “Speak a language of love like you know what it means.” 🎵

Στο άκουσμα το μυαλό πηγαίνει κατευθείαν στην Tina Turner. Η πρώτη όμως που το τραγούδησε ήταν η Bonnie Tyler, το 1988. Ένα χρόνο αργότερα το ερμήνευσε η Turner, με παρόμοιο τρόπο ερμηνευτικά και στο ίδιο μουσικό ύφος, έγινε όμως η πιο χαρακτηριστική της επιτυχία παρόλο που δεν είναι η πιο μεγάλη της στα τσαρτ. Έφτασε μέχρι το No.05 στην Αγγλία, ενώ στην Αμερική στο Νο.15. Έπαιξε ρόλο και το ότι επένδυσε μουσικά τη διαφήμιση γνωστού αναψυκτικού και τριών ακόμη προϊόντων.   

Κυκλοφόρησε ως το πρώτο σινγκλ από την έβδομη δουλειά της “Foreign affair” το 1989, δίσκος που της χάρισε Grammy υποψηφιότητα στη κατηγορία “Καλύτερη Γυναικεία Ροκ εμφάνιση με φωνητικά” και έγινε ο τρίτος πιο εμπορικός της στούντιο δίσκος. Έβγαλε έξι επιτυχίες, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 4.5 εκ. αντίτυπα.

Video Url

 

Musica e – Eros Ramazzotti feat. Andrea Bocelli (1997)

🎵 “Musica è l'amico che ti parla quando ti senti solo. Sai che una mano puoi trovarla.” 
“Η μουσική είναι ο φίλος που σου μιλάει όταν αισθάνεσαι μόνος. Ξέρεις ότι μπορείς να βρεις ένα στήριγμα.” 🎵

Ο Eros αφιέρωσε ένα τραγούδι μιλώντας αποκλειστικά για αυτή και μάλιστα διάρκειας 11 λεπτών. Λέει τόσες φορές “Musica e”, που δίνεται η ευκαιρία να πούμε και άλλους λόγους για το τι είναι η μουσική στον καθένα μας. Αρχικά το ηχογράφησε μόνος το 1988 και το συμπεριέλαβε στο τέταρτο μίνι άλμπουμ του το 1998, που περιείχε 5 τραγούδια. 

Με τον σπουδαίο τενόρο Andrea Bocelli το ερμήνευσαν το 1997, σε λίγο μικρότερη χρονική διάρκεια, σχεδόν 10 λεπτά. Συμπεριλήφθηκε στη συλλογή του με τίτλο “Eros”, που ξεπέρασε τα 7 εκ. αντίτυπα.

Αποκτά άλλη οντότητα αν το ακούσετε σε συναυλία του, κυρίως λόγω της ατμόσφαιρας που δημιουργείται από το κοινό.

Video Url

 

Completely – Jennifer Day (2000)

🎵 “You make me want to love you, with every breath I'll love you.” 🎵

Η ωραιότερη μπαλάντα της Αμερικανίδας κάντρι τραγουδίστριας. Η απολυτότητα σε οτιδήποτε θέλουμε να κρατήσει «αιώνια» στη ζωή μας. Όπως η μουσική.

Στη σύντομη καριέρα της, έχει κυκλοφορήσει μόνο ένα άλμπουμ σε φυσική μορφή, παρόλο που έκανε δύο επιτυχίες στο "Hot Country singles & tracks" του Billboard. Στο “The fun of your love” το τελευταίο τραγούδι του δίσκου είναι το υπέροχο “Completely”.

To 2005 επανεμφανίστηκε ως Jennifer Morrison με νέα δουλειά στο MySpace, σημαντικό τότε μέσο κοινωνικού δικτύου, χωρίς όμως να καταφέρει να επιστρέψει ουσιαστικά.

Video Url

 

Mad about you – Hooverphonic (2000)

🎵 “Feel the vibe, feel the terror, feel the pain.” 🎵

Υπάρχουν τουλάχιστον 5 διαφορετικά τραγούδια με το τίτλο αυτό. Δύο κατάφεραν να ξεχωρίσουν, του Sting το 1991 και των Hooverphonic το 2000.

Το έγραψε ο Alex Callier, ο μουσικός και συνθέτης του βελγικού συγκροτήματος και αποδείχτηκε η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Από το τρίτο άλμπουμ “The magnificent tree” που πούλησε στη χώρα τους 100.000 αντίτυπα και έγινε το πιο εμπορικό τους.

Το 2020 η τραγουδίστρια Geike Arnaert επέστρεψε στο γκρουπ και κυκλοφόρησαν τη νέα εκτέλεση του “Mad about you”, για την 20η επέτειο του τραγουδιού. Τον περασμένο Ιούνιο εμφανίστηκαν με επιτυχία στην Αθήνα, το Δεκέμβριο έδωσαν την πιο πρόσφατη συναυλία τους στο Ντουμπάι, ενώ τον ερχόμενο Απρίλιο θα συνεχίσουν στο Βέλγιο και στη Τουρκία.

Video Url

 

How wonderful you are – Gordon Haskell (2001)

🎵 “It's a sentimental sound, make me want to fool around”, “Some things are built to last.” 🎵

Ο μουσικός και τραγουδιστής Gordon Haskell έχει «περάσει» από τρία συγκροτήματα, με πιο σημαντικό τους King Crimson για ένα χρόνο, ως τραγουδιστής και μπασίστας. 

Το ντεμπούτο του σόλο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1969, ενώ το τελευταίο το 2020 όπου και έφυγε από τη ζωή στα 74.

«Ανεξάρτητο» και ανήσυχο μουσικό πνεύμα, ο Βρετανός τραγούδησε από ποπ και ροκ ήχους, μέχρι τζαζ, κάντρι και μπλουζ. Το καλύτερο και πιο εμπορικό του άλμπουμ, “Harry’s bar”, κυκλοφόρησε το 2002 και έγινε χρυσός στην Αγγλία. Το ατμοσφαιρικό “How wonderful you are” με τη κιθάρα και το σαξόφωνο έφτασε μέχρι το Νο.02 στην Αγγλία. 

Video Url

 

Endlessly – Duffy (2010)

🎵 “I’m looking for you every where that I go, in all the things I do.” 🎵

Η Ουαλή Duffy ξεκίνησε δυναμικά με τη τεράστια επιτυχία του ντεμπούτου της άλμπουμ “Rockferry” το 2008, ξεπέρασε τα 6.5 εκ. αντίτυπα με τα 2.2 από αυτά στην Αγγλία. Το επόμενο “Endlessly” κυκλοφόρησε το 2010, πούλησε 100.000 στην Αγγλία και αποδείχτηκε το τελευταίο της. 

Οι δικαστικές διαμάχες με τον πρώην μάνατζερ της, η προσπάθεια να γίνει ηθοποιός το 2015 παίζοντας στη βιογραφική ταινία “Legend”, τραγούδησε επίσης για το σάουντρακ το “Whole lotta love” και κυρίως η νάρκωση της, ο βιασμός μέσα στο σπίτι της και η μεταφορά της στο εξωτερικό για ένα μήνα το 2020, είναι τα γεγονότα που θα τη σημαδέψουν αντί για τη μουσική.

Το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ μας πηγαίνει σε άλλες εποχές. Μια κιθάρα, η φωνή της, ο ρομαντισμός στους στίχους και στη μουσική και το μαγικό «σκρατς» στην ηχογράφηση που μας ταξιδεύει στην εποχή του γραμμοφώνου, δίνουν ένα μαγικό αποτέλεσμα.

Video Url

 

Music is the answer – Joe Goddard (2017)

🎵 “Music is the answer to your problems. Keep on moving, then you can solve them.” 🎵

Στην άποψη ότι η μουσική είναι η απάντηση στα προβλήματα μας, θα πούμε ότι οι ευεργετικές της ιδιότητες βοηθούν ώστε να βρούμε τις απαντήσεις που οδηγούν σε λύσεις.  

Ηλεκτρονικός ήχος σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα από τον Βρετανό μουσικό, συνθέτη, παραγωγό και ντι τζέι, που θεωρείται από τους καλύτερους του είδους στη χώρα του.

Συνιδρυτής του συγκροτήματος Hot Chip και έτερον ήμισυ των ντουέτου 2 Bears, με το δεύτερο σχήμα έχουν εκπομπή στο Ministry of Sound, o Joe Goddard έχει κερδίσει δύο Grammy υποψηφιότητες για τραγούδι με τους Hot Chip και ρεμίξ του σε σύνθεση των Chemical Brothers.

Από το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ “Electric lines”, που κυκλοφόρησε το 2017.

Video Url

 

Σε ευχαριστούμε μουσική… 🎵