Thin Lizzy - Live & Dangerous - LIFE LIVE – μια πολύ Δυνατή σύν-θεση στην μουσική Ιστορία της ροκ

Ζωντανά και επικίνδυνα..έδωσαν ως τίτλο.. ήδη από το 1978, στο λάιβ άλμπουμ τους Live & Dangerous. Ως φινάλε όμως και παρακαταθήκη, LIFE LIVE έγραψαν σοφά, τον τίτλο, στο τελευταίο τους άλμπουμ. Εποχή που άρχισαν δύσκολα θέματα υγείας του Λάινοτ. Ισως δεν ήταν τυχαίο το τραγούδι The sun goes down,ακριβώς λίγο πρίν το φινάλε του συγκροτήματος.

Η Powerful, Ιρλανδέζικη, underrated Μπαντάρα, εντυπωσίασε τους απανταχού κιθαρίστες, ρόκερς, μουσικόφιλους και νέους, στα τέλη των 70΄ς.

Οι U2, αργότερα, αναφέρθηκαν με εντυπωσιασμό, σε αυτή την ξεχωριστή δύναμη, εμφανίσεων αυτής της μπάντας, επιθυμώντας να καταφέρνουν το ίδιο... οι Cure μετά από χρόνια έπαιζαν τραγούδια τους με τον Ρόμπερτ Σμίθ να δηλώνει το 2004 »τους είχα δεί 10 φορές μέσα σε δύο χρόνια, είναι προτιμότερο να τους ακούς παρά να πίνεις, ενθουσιασμένος με αυτόν τον Powerful ήχο,που έβγαζαν στον αέρα,»..Οι Iron Maiden έκαναν διασκευή το Massacre και μπήκε σε single του 1988..και οι Metallica στο 2023 τους τιμούν ,παίζοντας τραγούδια Thin Lizzy στα λάιβ τους (Jailbreak etc)…σειρά είχαν πάρει και οι Mastodon, Alice in Chains, Anthrax κ.ά.

Σχηματίστηκαν στο Δουβλίνο το 1969 από συμμαθητές, τον Brian Downey (drums), Phil Lynott (bass) και λίγο μετά τον κιθαρίστα Eric Bell (αποχώρησε τέλη 1973). Στις αρχές 1974, για μικρό διάστημα, ήταν μαζί τους ο Gary Moore. Υπήρχαν ήδη οικονομικά προβλήματα.

Μόνο από το 1975 και μετά άρχισαν οι επιτυχίες στο συγκρότημα, έχοντας ως μέλος τον Αμερικάνο σπουδαίο κιθαρίστα Scott Gorham, ο οποίος ταυτίστηκε μαζί τους και ουδέποτε αποχώρησε, με επίσης νέο μέλος τότε, τον κιθαρίστα Bryan Robertson.

Το νέο δίδυμο κιθαριστών, έδωσε στον ήχο του σχήματος, την αρμονική ποικιλία που έψαχνε ο Λάινοτ και δεν έκανε λάθος.. επίσης γλύτωσε την αποχώρηση του ντράμερ Ντάουνι, απελπισμένος με την έως τότε πορεία του συγκροτήματος.

Δημιούργησαν πολλά τραγούδια (αδύνατο να χωρέσουν σε μια αναφορά). Έπαιξαν ως διπλές Lead Κιθάρες διαδοχικά, δίπλα στον Gorham οι εξαίρετοι: στερεώθηκαν στις επιτυχίες με τον Bryan Robertson(1974-78 με 5 άλμπουμ) , ξανά για λίγο με Gary Moore (1979 με black rose αλμπουμ), o Sure σε κάποια live. Στη συνέχεια κάλεσαν τον Snowy White (1980-82) μια ταλαντούχα ήρεμη δύναμη και
δύο άλμπουμ, ταυτόχρονα ήταν μέλος και με τους Pink Floyd, και τέλος, ο John Sykes (τέλη 1982 έως 1983 δύο άλμπουμ) σαρωτικός, ξεσηκωτικός -με Gorham- στο φινάλε τους, του 1983).

Στα Keyboards: Darren Lee Wharton, από τα 18 του.(1980-83). Πρόσθεσε άλλη synth διάσταση ήχου στο συγκρότημα.

Ως γνωστό, το συγκρότημα διαλύθηκε το Φθινόπωρο του 1983, αφήνοντας 12 άλμπουμ, συν δύο Live. Ο Λάινοτ συνέχισε σόλο δημιουργίες και συνεργασίες με Γκάρυ Μούρ.

Οσον αφορά το άλμπουμ Live & Dangerous (released καλοκαίρι του 1978) αποτελεί, στις επίσημες λίστες, ένα από τα πρώτα σπουδαιότερα Live όλων των εποχών, παρόλο που περιλαμβάνει μόνο την μισή περίπου δουλειά τους,- των πρώτων 4 ετών-. Περιλαμβάνει τραγούδια ηχογραφημένα, μέχρι το 1976-77, κυρίως στο Hammersmith Odeon- Philadelphia Αμερικής-Canada- & Rainbow Theater. Εφτασε no2 στην Αγγλία. Παραγωγός του άλμπουμ ο Tony Visconti..Συνεργασία το 1981,είχαν και με τον Chris Tsangarides.

Από τον Χέντριξ στον full funk rocker Φίλ Λάινοτ, μια ανάσα χρόνος.. με αρκετά κοινά σημεία, πάθη και πεπρωμένου (R.I.P στην αρχή του έτους 1986..- ίδιο χρονικό σημείο έτους, ακριβώς όπως επέλεγε να ανεβάζει πολλά άλμπουμ του συγκροτήματος).

Οι αρχές της Ιρλανδίας, προς τιμή του Λάινοττ, τύπωσαν την μορφή του σε κανονικά νομίσματα κυκλοφορίας, ενώ υπάρχει και άγαλμα σε περιοχή του Δουβλίνου.

Αρκετά χρόνια αργότερα το 1996, τα υπόλοιπα κύρια μέλη, αναδημιούργησαν με διάφορα μεταξύ τους σχήματα, μια μπάντα, παίζοντας με το όνομα Thin Lizzy, μέχρι το 2012.(έπαιξαν και στο Gagarin).

 

(Από τους Ελληνες κιθαρίστες, ο Τόνυ Κονταξάκης με το ροκ συγκρότημά του, τους Douglas, στα τέλη 80΄ς, αναβίωναν τους ήχους, και έπαιζαν πολλά τραγούδια ως αφιέρωμα στους Thin Lizzy - κυρίως, μεταξύ άλλων συγκροτημάτων) .

*Λέγεται μεταξύ άλλων ιστοριών, ότι το τραγούδι Johnny the Fox Meets Jimmy the Weed, το έγραψε και το αφιέρωσε- ο Φίλ Λάινοτ για κάτι άγριους τύπους, ας πούμε συμμορία, του Δουβλίνου, οι οποίοι έκτοτε, προστάτευαν την μπυραρία που διατηρούσε η Ιρλανδή μητέρα του. Το τραγούδι αυτό έμελλε, να γίνει παράλληλα, σήμα κατατεθέν, της ευρύτερης παγκόσμιας αναγνώρισής τους.

Όλα τα παρακάτω 12+ τραγούδια τους επιλέχτηκαν τιμητικά, προερχόμενα από ζωντανές εμφανίσεις τους.

1. Johnny The Fox Meets Jimmy The Weed

Video Url

 

 

2. ''Are You Ready?'' | Dublin 1983, (with John Sykes)

Video Url

 

 

3. Cold Sweat (με J.Sykes) (..για όσους τυχαίνει να έχουν συνάχι αυτή την εποχή).

Video Url

 

 

4. ''Angel Of Death'' (του 1981) (με J. Sykes, Δουβλίνο 1983)

Video Url

 

 

 

5. Warriors (Sydney Opera House - lost performances – 1978) (with Gary Moore)

Video Url

 

 

 

6. Don't Believe A Word * (του 1976) (Live LIFE αλμπουμ audio 1983)

Video Url

 

 

 

7. Got To Give It Up - Chinatown & Hollywood (1981 with Snowy White)

Video Url

 

 

 

8. Bad Reputation * (1977)( with Brian Robertson)

Video Url

 

 

 

9. Still in Love With You – (του 1974) (live at the Rainbow Theater ,1977-78 ,with Robertson)

Video Url

 

 

 

10. Sha La La (από Live and Dangerous) (Rainbow Theater, με Robertson )

Video Url

 

 

11. The Sun Goes Down (LIVE LIFE αλμπουμ, Hammersmith 1983 προσκεκλημένοι έπαιξαν μαζί ,Bryan Robertson- Gary Moore- Eric Bell με Gorham & John Sykes)

Video Url

 

 

12. With Love (1979 με Garry Moore)

Video Url

 

Εξτρα:
Live 6song BBC Radio One UK.(Released 1992).

26-01-1983 Regal Theatre Hitchin

00:00 Jailbreak 03:58 Cold Sweat 07:20 Holy War 12:27 The Boys Are Back In
Town 17:58 Rosalie /Band Intros 25:02 Baby Please Don?t Go

Video Url