Τραγούδια που «ψηφίζουν»... αγάπη

Τραγούδια που υπενθυμίζουν ότι το πιο απαραίτητο εφόδιο στη ζωή μετά την υγεία, είναι η αγάπη.

 

 

 

(I love you) For sentimental reasons – Sam Cooke (1957)

H εκτέλεση με τα περισσότερα «Σ ‘αγαπώ». Ο Sam Cooke ήταν ο πιο ένθερμος. Μετρήσαμε 52 “I love you” χωρίς να υπολογίσουμε τις φορές που είπε “Loving”.

Τραγούδι του 1945, με πρώτη ερμηνεία από τους Deek Watson & Ηis Brown Dots. Ηχηρά τα ονόματα που το διασκεύασαν κατά σειρά οι King Cole Trio, Dinah Shore, Ella Fitzgerald, Sam Cooke, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Loleatta Holloway, B.B. King, Rod Stewart και πολλοί άλλοι.

Video Url

 

Let there be love – Nat King Cole (1962)

Τραγούδι του 1940. Πρώτη εκτέλεση από τους Swing and Sway με τον Sammy Kaye, με τη φωνή του Tommy Ryan. Πριν το “Let there be love” ξεχωρίσει από τον Nat King Cole το είχαν ήδη ερμηνεύσει αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, κατά σειρά οι Toni Bennett, Mel Torme, Julie London, Shirley Bassey, Sammy Davis Jr.

O αξεπέραστος Αφρο-αμερικανός τραγουδιστής, πιανίστας και ηθοποιός το έκανε δικό του το 1962. Στο πιάνο ο θρυλικός Αγγλο-αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ George Shearing, τυφλός εκ γενετής, από τους πρώτους Βρετανούς τζαζ μουσικούς που έκανε καριέρα στην Αμερική. Το πρώτο άλμπουμ του Shearing κυκλοφόρησε το 1948, πριν οι προαναφερθέντες δισκογραφήσουν. Το 2007 χρίστηκε Sir από τη πρόσφατα αποθανούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Αρκετοί κριτικοί μουσικής έχουν πει ότι ο Nat King Cole είναι ισάξιος του Frank Sinatra, αλλά δεν έκανε παρόμοια καριέρα λόγω των φυλετικών διακρίσεων.

Video Url

 

All you need is love – Beatles (1967)

Τα θρυλικά σκαθάρια πέρασαν πολλά μηνύματα με τα τραγούδια τους. Ένα από αυτά η αγάπη. 73 φορές την ανέφεραν στο “All you need is love”.

Το έγραψαν ο John Lennon με τον Paul McCartney ύστερα από αίτημα του BBC προκειμένου να το παρουσιάσουν οι Beatles ως εκπρόσωποι της Αγγλίας στην τηλεοπτική εκπομπή “Our World”, τη πρώτη που θα έκανε πρεμιέρα ζωντανά δορυφορικά. Οι ιθύνοντες του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ήθελαν στίχους που να «περάσουν» σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος και θρησκείας. Η εκπομπή είχε διάρκεια 6 ώρες και την παρακολούθησαν πάνω από 400.000 τηλεθεατές από 24 χώρες.

Video Url

 

Love is stronger far than we – Astrud Gilberto (1969)

H Βραζιλιάνα βασίλισσα της μπόσα νόβα, γεννημένη από Γερμανό πατέρα και Βραζιλιάνα μάνα, ξεκίνησε τη πορεία της τη δεκαετία του ’60.

Το “Love is stronger far than me” με τη φωνή της Astrud Gilberto κυκλοφόρησε το 1969. Αρχίζει με αγγλόφωνο στίχο που σύντομα περνά σε γαλλόφωνο, «παντρεμένο» από την αρχή ως το τέλος με τη μουσική του οσκαρικού Francis Lai.

Η ιστορία του τραγουδιού ξεκινά το 1966 από τη ταινία “Un homme et une femme”, “A man and a woman” o αγγλόφωνος, την οποία επένδυσε ο σπουδαίος Γάλλος μουσικοσυνθέτης. Εκεί ακούστηκε η πρωτότυπη ορχηστική έκδοση με τίτλο “Plus fort que nous”. Στα γαλλικά το ερμηνεύουν η Nicole Croisille με τον Pierre Barouh. 

Στα αγγλικά το τραγούδησε πρώτη η Lana Cantrell, το 1967. Αξίζει να αναζητήσετε τόσο τις παραπάνω εκτελέσεις, όσο και την ορχηστρική. 

Η Astrud Gilberto του έδωσε οντότητα που δεν περιγράφεται, ακούγεται.

Video Url

 

The power of love – Frankie goes to Hollywood (1984)

Συγκλονιστικό τραγούδι. Ύμνος στο θείο δώρο της αγάπης, με τους στίχους να πρωταγωνιστούν και τη μουσική με την ερμηνεία να ακολουθούν.

“Love is the light, scaring darkness away”, “The power of love, a force from above cleaning my soul”, “Love is pure, the only treasure”.

Το “Power of love” των Βρετανών Frankie goes to Hollywood ήταν το τρίτο και τελευταίο Νο.01 στη χώρα τους, το 1984. Ο Lol Creme με τον Kevin Godley, μέλη του συγκροτήματος 10cc, σκηνοθέτησαν το βίντεο κλιπ.

Video Url

 

The power of love – Jennifer Rush (1984)

Ίδιος τίτλος με το παραπάνω, ίδια χρονιά κυκλοφορίας, Νο.01 και αυτό στην Αγγλία.

H Αμερικανίδα Heidi Stern που γνωρίσαμε ως Jennifer Rush, έγραψε τους στίχους για το αγόρι της. Με το “Power of love” έγινε η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που ξεπέρασε το 1 εκ. πωλήσεις στην ιστορία της βρετανικής μουσικής και αντίστοιχα το σινγκλ έγινε το πιο εμπορικό της χρονιάς, το 1985.

Νο.01 στην Αμερική έγινε με την ερμηνεία της Celine Dion, παραμένοντας στη κορυφή για 4 εβδομάδες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία της Γαλλο-καναδής σταρ στην Αμερική.

Video Url

 

Higher love – Steve Winwood (1986)

H Αμερικανός Steve Winwood έγραψε τη μουσική τραγουδώντας για την αγάπη με την ευρύτερη έννοια. Αναφέρεται στην ανώτερη πνευματική δύναμη της.

Το ρυθμικό pop αποτέλεσμα έγινε τόσο… popular, που ανέβηκε στη κορυφή του Billboard το 1986.

Video Url

 

Temple of love – Harriet (1990)

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Harriet φρόντισε να «μιλήσουν» με το καλησπέρα τα 90΄ς για την αγάπη. Το πρώτο καλοκαίρι της νέας δεκαετίας, με το “Temple of love” έχτισε ολόκληρο ναό.

”I'll build you a temple and fill it with love, stone by stone from morn til dusk”.

Video Url

 

Real love – Liza Stanfield (1991)

Η Βρετανίδα Lisa Stansfield κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι της με τίτλο “Your alibis” το 1981, σε ηλικία 15 ετών. Η καταξίωση ήρθε από το ντεμπούτο κιόλας άλμπουμ “Affection” το 1989, το οποίο ξεπέρασε τα 5 εκ. αντίτυπα και έγινε το πιο εμπορικό στη καριέρα της. 

Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο “Real love”. Στο ομώνυμο τραγούδι διερωτάται “Real love where do you come from”, ισχυρίζεται το πεπρωμένο “We were meant to be together” και ταυτόχρονα μας δίνει τη πιο γλυκιά πλευρά της ποπ μουσικής.

Video Url

 

As long as I have your love – Chris Rea (1998)

Η προσγειωμένη, ρεαλιστική θεώρηση για την αγάπη, η γνώση ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο.

Ο Βρετανός Chris Rea το 1998 κυκλοφόρησε ένα από τα ωραιότερα άλμπουμ του με τίτλο “The blue cafe”. Στο ατμοσφαιρικό “As long as a have your love” συνδυάζονται μαγικά το θέμα που θίγει με τη χροιά της φωνής του.

Video Url

 

I believe in love – Paula Cole Band (1999)

Ένα τραγούδι μπορεί να αγαπηθεί για τους στίχους ή τη μουσική, μπορεί να επηρεαστούμε επίσης από το όνομα του καλλιτέχνη. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός Paula Cole δεν είναι όνομα βεληνεκούς για να ισχυριστούμε το τελευταίο. 

Το “I believe in love” έχει σε επιτυχημένη ισορροπία στίχους, μουσική και ερμηνεία, ξεχωρίζουν και τα τρία. 

Για την πίστη στην αγάπη τραγούδησε με τη μπάντα της το 1999.

Video Url

 

All I really want is love – Henri Salvador feat. Lisa Ekdahl (2001)

Η Λατινική Αμερική, η Γαλλία και η τζαζ σε ένα πρόσωπο. O Henri Salvador είναι από τους μακροβιότερους καλλιτέχνες, ξεκινώντας την καριέρα του από τα γαλλικά καμπαρέ τη δεκαετία του ’30. Δισκογραφούσε σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, απεβίωσε το 2008 σε ηλικία 90 ετών.

Στα 83 του, το 2001, ερμήνευσε με τη Σουηδή τραγουδίστρια και στιχουργό Lisa Ekdahl, είναι επιτυχημένη στη χώρα της, το υπέροχο “All I really want is love”.

Το πιο φυσιολογικό «θέλω» του ανθρώπου, ντυμένο με τζαζ νοσταλγικές νότες.

Video Url

 

L-O-V-E – Joss Stone (2007)

Ερμηνευμένο «γράμμα προς γράμμα», ο Nat King Cole το 1964 ήταν ο πρώτος που έκανε την ανάλυση των τεσσάρων γραμμάτων στα αγγλικά, της λέξης που μπλοκάρει ή ξεμπλοκάρει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Ένα χρόνο αργότερα το τραγούδησε υποδειγματικά και στα γαλλικά, ως “Je ne repartirai pas”.

Διασκευάστηκε με επιτυχία από την κόρη του Natalie Cole το 1991 και αρκετούς ακόμη, όπως η Peggy Lee, η Dionne Warwick και ο Julio Iglesias.

Η Joss Stone έκανε πιο «πικάντικη» ερμηνεία, το 2007.

Video Url

 

Soldier of love – Sade (2010)

Η Sade Adu στο άλμπουμ “Soldier of love” του 2010 είναι αυτή που ξέρουμε, με τα αριστουργηματικά “The moon and the sky” και “Morning bird”, είναι όμως μια άλλη μουσικά στο ομώνυμο πρώτο τραγούδι.

H βελούδινη φωνή της «ντύθηκε» στα χακί πολεμώντας για την αγάπη με το αποτέλεσμα να είναι επιβλητικό, όπως υποτάσσει το θέμα.

Video Url

 

Made to love – John Legend (2013) 

Ο ταλαντούχος Αμερικανός συνθέτης, πιανίστας και τραγουδιστής John Legend με 11 Grammy, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Όσκαρ, ένα Tony και ένα Emmy έγινε ο πρώτος Αφρο-αμερικανός που έχει κερδίσει EGOT, τα 4 κορυφαία Αμερικανικά βραβεία.  

To 2013 ήταν από τις πιο σημαντικές χρονιές του. Παντρεύτηκε την Chrissy Teigen, από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του χώρου και κυκλοφόρησε το εξαιρετικό άλμπουμ “Love in the future” εμπνευσμένος από το χαρμόσυνο γεγονός. Έγραψε το “All of me” για την εκλεκτή της καρδιάς του.

Ξεχωρίζουν επίσης το υπέροχο “Wanna be loved” και το σαρωτικό “Made to love”.    

Video Url

 

It's all about love folks!