Αγάπη, ιδανική αφορμή για να μοιραστούμε μία άλλη αγάπη, τη μουσική. Ψάξαμε για συνθέσεις που αναφέρθηκαν στο υπέρτατο αυτό συναίσθημα, ακόμα και στον τίτλο τους, τις οποίες αναζητήσαμε με αφετηρία τη δεκαετία του ’50 και προορισμό αυτή που διανύουμε.
Συγκεντρώσαμε 16+1 τραγούδια που σκοπεύουν να μας υπενθυμίζουν ότι το πιο απαραίτητο εφόδιο στη ζωή μας, μετά την υγεία, είναι η αγάπη.
(I love you) For sentimental reasons – Sam Cooke (1957)
Πολυτραγουδισμένη σύνθεση του 1945, με πρώτη ερμηνεία από τους Deek Watson & Ηis Brown Dots. Ηχηρά τα ονόματα που το διασκεύασαν κατά σειρά, King Cole Trio, Dinah Shore, Ella Fitzgerald, Sam Cooke, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Loleatta Holloway, B.B. King, Rod Stewart και πολλοί άλλοι.
Από όλες τις εκτελέσεις, αυτή που έχει τα περισσότερα «Σ‘ αγαπώ» είναι του Sam Cooke το 1957. Ήταν ο πιο ένθερμος αφού μετρήσαμε 52 «I love you», χωρίς να υπολογίσουμε τις φορές που είπε «Loving»!
Let there be love – Nat King Cole (1962)
Υπέροχο τραγούδι του 1940. Πριν ξεχωρίσει από τον Nat King Cole το είχαν παρουσιάσει αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, κατά χρονολογική σειρά κυκλοφορίας, οι Tony Bennett, Mel Torme, Julie London, Shirley Bassey και Sammy Davis Jr.
O αξεπέραστος Αφροαμερικανός τραγουδιστής, πιανίστας και ηθοποιός το διασκεύασε το 1962. Στο πιάνο είναι ο θρυλικός Αγγλοαμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ George Shearing, τυφλός εκ γενετής, ένας από τους πρώτους Βρετανούς τζαζ μουσικούς που έκανε καριέρα στην Αμερική. Το πρώτο άλμπουμ του κυκλοφόρησε το 1948, πριν καν οι προαναφερθέντες δισκογραφήσουν, ενώ το 2007 χρίστηκε Sir από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Αρκετοί κριτικοί μουσικής έχουν πει ότι ο Nat King Cole είναι ισάξιος του Frank Sinatra, αλλά δεν έκανε παρόμοια καριέρα λόγω των φυλετικών διακρίσεων. Μάλλον είχε έναν παραπάνω λόγο για να τραγουδήσει… “Ας υπάρξει αγάπη”.
All you need is love – Beatles (1967)
Τα θρυλικά σκαθάρια πέρασαν πολλά μηνύματα με τα τραγούδια τους. Ένα από αυτά, η αγάπη. 73 φορές την ανέφεραν στο “All you need is love”. Το έγραψαν ο John Lennon με τον Paul McCartney ύστερα από αίτημα του BBC, προκειμένου να το παρουσιάσουν οι Beatles ως εκπρόσωποι της Αγγλίας στην τηλεοπτική εκπομπή Our World, ήταν η πρώτη που θα έκανε πρεμιέρα ζωντανά δορυφορικά. Οι ιθύνοντες του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ήθελαν στίχους που να «περάσουν» σ’ όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος και θρησκείας. Η εκπομπή είχε διάρκεια 6 ώρες και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 400.000 τηλεθεατές από 24 χώρες.
Έγινε No.01 επιτυχία σε Αμερική, Αγγλία και αρκετές ακόμη χώρες, χρυσό σινγκλ στις Ηνωμένες Πολιτείες πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ παγκοσμίως ξεπέρασε τα τρία.
Love is stronger far than we – Astrud Gilberto (1969)
Η ιστορία της σύνθεσης ξεκινά από την ταινία “Un homme et une femme”, “A man and a woman” o αγγλόφωνος τίτλος, την οποία επένδυσε μουσικά ο σπουδαίος Γάλλος δημιουργός Francis Lai. Το δραματικό φιλμ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1966, Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης και καλύτερου σεναρίου. Εκεί ακούστηκε η πρωτότυπη ορχηστρική εκδοχή που τιτλοφορήθηκε “Plus fort que nous”. Στα γαλλικά το ερμήνευσαν πρώτοι η Nicole Croisille με τον Pierre Barouh, συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ, ενώ στα αγγλικά η Lana Cantrell το 1967. Αξίζει να αναζητήσετε όλες τις παραπάνω εκτελέσεις.
Με τη φωνή της Astrud Gilberto κυκλοφόρησε το 1969. H Βραζιλιάνα βασίλισσα της μπόσα νόβα, γεννημένη από Γερμανό πατέρα και Βραζιλιάνα μάνα, το ερμηνεύει με αγγλόφωνο στίχο που περνά σύντομα σε γαλλόφωνο, με τίτλο "Love is stronger far than we". Του έδωσε οντότητα που δεν περιγράφεται, φτάνει να την ακούσετε.
The power of love – Frankie goes to Hollywood (1984)
Συγκλονιστικό τραγούδι, ύμνος στο θείο δώρο της αγάπης. Οι στίχοι πρωταγωνιστούν, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τη μουσική και την ερμηνεία. «Love is the light, scaring darkness away», «The power of love, a force from above cleaning my soul», «Love is pure, the only treasure».
Το “Power of love” των Βρετανών Frankie goes to Hollywood ήταν το τρίτο και τελευταίο Νο.01 στη χώρα τους, το 1984. Ο Lol Creme με τον Kevin Godley, μέλη του συγκροτήματος 10cc, σκηνοθέτησαν το βίντεο κλιπ. Πούλησε μισό εκατ. αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η σημαντικότερη κορυφή που κατέκτησαν ήταν αυτή της καρδιάς μας.
The power of love – Jennifer Rush (1984)
Ίδιος τίτλος με τον παραπάνω, ίδια χρονιά κυκλοφορίας, επίσης Νο.01 στην Αγγλία. H Αμερικανίδα ερμηνεύτρια και δημιουργός έγραψε τους στίχους για το αγόρι της. Με το “Power of love” η Jennifer Rush έγινε η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που ξεπέρασε το 1 εκατ. πωλήσεις στην ιστορία της βρετανικής μουσικής, ενώ το σινγκλ ήταν το πιο εμπορικό της χρονιάς του 1985.
Νο.01 στην Αμερική έγινε από την Celine Dion, παρέμεινε στη κορυφή για τέσσερις εβδομάδες και αποδείχτηκε η τρίτη μεγαλύτερη επιτυχία της Kαναδής ντίβας στην εν λόγω χώρα.
Higher love – Steve Winwood (1986)
O Αμερικανός καλλιτέχνης συνέθεσε τη μουσική τραγουδώντας για την αγάπη με την ευρύτερη έννοια, αναφέρεται στην ανώτερη πνευματική της δύναμη. Το ρυθμικό pop αποτέλεσμα έγινε τόσο… popular, που ανέβηκε στη κορυφή του Billboard το 1986. Δύο ήταν τα βραβεία Grammy που κέρδισε ο Steve Winwood στην καριέρα του, αμφότερα για το “Higher love”, «Ηχογράφηση της χρονιάς» και «Καλύτερη Ανδρική ποπ εμφάνιση με φωνητικά», με το συγκεκριμένο ήταν υποψήφιος και στην κατηγορία «Τραγούδι της χρονιάς».
Η Whitney Houston το διασκεύασε το 1990, το οποίο προστέθηκε ως bonus track στην ιαπωνική εκδοχή του τρίτου της δίσκου “I’m you baby tonight”. Ο Νορβηγός ντι τζέι Kygo το επανέφερε στη δημοσιότητα το 2019, με το ρεμίξ του να γίνεται Νο.01 στο “Dance Club songs” του περιοδικού Billboard, αποτελώντας την πιο επιτυχημένη μεταθανάτια κυκλοφορία της Whitney μέχρι σήμερα.
Temple of love – Harriet (1990)
Η Βρετανίδα τραγουδίστρια φρόντισε να αναφερθούν με το καλησπέρα τα 90's στο συναίσθημα της αγάπης. Το πρώτο καλοκαίρι της νέας εκείνης δεκαετίας «έχτισε» ολόκληρο ναό, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο ποπ άκουσμα: «I'll build you a temple and fill it with love, stone by stone from morn til dusk».
Real love – Lisa Stanfield (1991)
Η Βρετανίδα ερμηνεύτρια κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ “Your alibis” το 1981, σε ηλικία 15 ετών. Η καταξίωση ήρθε από το ντεμπούτο κιόλας άλμπουμ “Affection” το 1989, το οποίο πούλησε 5 εκατ. αντίτυπα και έγινε το πιο εμπορικό στην καριέρα της.
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο “Real love”, που αναδείχτηκε πολυπλατινένιο ξεπερνώντας το 1,5 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Στο ομώνυμο τραγούδι διερωτάται «Real love where do you come from», ισχυρίζεται το πεπρωμένο «We were meant to be together» και ταυτόχρονα μας δείχνει την πιο γλυκιά πλευρά της ποπ μουσικής.
As long as I have your love – Chris Rea (1998)
Η προσγειωμένη, ρεαλιστική θεώρηση για την αγάπη, η γνώση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή.
Ατμοσφαιρική μελωδία, όπου συνδυάζονται μαγικά το θέμα που θίγεται με τη βραχνή, βαθιά χροιά της φωνής του Βρετανού ερμηνευτή και μουσικού. Συμπεριλαμβάνεται σε ένα από τα ωραιότερα άλμπουμ του, το “The blue cafe” του 1998.
I believe in love – Paula Cole Band (1999)
Μία σύνθεση μπορεί να μας κερδίσει για τους στίχους, τη μουσική, την ερμηνεία, ενδεχομένως και ο ίδιος ο καλλιτέχνης με την οντότητά του. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια δεν είναι όνομα βεληνεκούς για να ισχυριστούμε το τελευταίο. Το συγκεκριμένο που έγραψε η ίδια, έχει την επιτυχημένη ισορροπία των στίχων, της μελωδίας και την ερμηνείας, καθώς ξεχωρίζουν και τα τρία. Για την πίστη στην αγάπη τραγούδησε με τη μπάντα της το 1999.
All I really want is love – Henri Salvador feat. Lisa Ekdahl (2001)
Η Λατινική Αμερική και η Γαλλία μουσικά σε μία προσωπικότητα. O Henri Salvador ήταν από τους μακροβιότερους καλλιτέχνες, η καριέρα του ξεκίνησε από τα γαλλικά καμπαρέ τη δεκαετία του ’30. Δισκογραφούσε σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών το 2008.
Το 2001, 83ων ετών τότε, ερμήνευσε ντουέτο με τη Σουηδή τραγουδίστρια και στιχουργό Lisa Ekdahl, επιτυχημένη στη χώρα της, το τρυφερό “All I really want is love”. Το πιο φυσιολογικό «θέλω» του ανθρώπου, ντυμένο με τζαζ νοσταλγικές νότες.
L-O-V-E – Joss Stone (2007)
Τραγουδισμένο «γράμμα προς γράμμα» το 1964, ο Nat King Cole ήταν ο πρώτος που έκανε τη μουσική ανάλυση των τεσσάρων γραμμάτων στα αγγλικά, της λέξης που μπλοκάρει ή ξεμπλοκάρει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ένα χρόνο αργότερα το παρουσίασε υποδειγματικά στα γαλλικά, ως “Je ne repartirai pas”. Διασκευάστηκε επιτυχημένα από την κόρη του Natalie Cole το 1991, καθώς και από αρκετούς ακόμη, όπως η Peggy Lee, η Dionne Warwick και ο Julio Iglesias.
Η Joss Stone έδωσε πιο «πικάντικη» ερμηνεία το 2007, σαν να επιδιώκει να περιπλέξει την αγάπη με τον έρωτα.
Soldier of love – Sade (2010)
Η Sade Adu στο άλμπουμ “Soldier of love” του 2010 είναι αυτή που ξέρουμε και αγαπάμε, με τα αριστουργηματικά “The moon and the sky” και “Morning bird”. Με το ομώνυμο όμως τραγούδι του δίσκου, είναι διαφορετική μουσικά. H βελούδινη φωνή της «ντύθηκε» στα χακί πολεμώντας για την αγάπη, με το ηχητικό αποτέλεσμα να ακούγεται επιβλητικό, όπως υποτάσσει το θέμα του.
Made to love – John Legend (2013)
Ο ταλαντούχος Αμερικανός συνθέτης, πιανίστας και τραγουδιστής έχοντας στην κατοχή του 12 Grammy, ένα Tony, ένα Emmy, ένα Όσκαρ και μία Χρυσή Σφαίρα, έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που κέρδισε EGOT, τα αρχικά από τα τέσσερα πιο κορυφαία αμερικανικά βραβεία.
To 2013 ήταν από τις πιο σημαντικές χρονιές του. Παντρεύτηκε την Chrissy Teigen, από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του χώρου, ενώ κυκλοφόρησε το εξαιρετικό διπλά πλατινένιο άλμπουμ στην Αμερική “Love in the future”. Η μπαλάντα “All of me” είναι εμπνευσμένη από το χαρμόσυνο γεγονός του γάμου του, την έγραψε για την εκλεκτή της καρδιάς του. Ξεχωρίζουν επίσης το υπέροχο “Wanna be loved” και το σαρωτικό “Made to love”. Τυμπανοκρουσίες από τις πρώτες νότες, για χάρη της αγάπης.
This thing called love – Stephen Sanchez (2024)
Άκουσμα που μας παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, αυθεντικά ρομαντικές. Το 2023 o 20χρονος τότε Αμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής έκπληξη, ως προς τον ήχο του για τα σημερινά μουσικά δρώμενα, παρουσίασε το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο “Angel face”. Το άθροισμα των φυσικών πωλήσεων με το streaming ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο στην Αμερική και το πιστοποίησε χρυσό.
Τον περασμένο Απρίλιο ο Stephen Sanchez κυκλοφόρησε την τρυφερή μπαλάντα “This thing called love”, με λιτή ενορχήστρωση, ένα μόνο πιάνο. Τη συμπεριέλαβε στην Club Deluxe εκδοχή του “Angel face”, καθώς ταίριαζε γάντι με το νοσταλγικό ηχητικά μοτίβο του δίσκου. Στον ίδιο χωρόχρονο μας μεταφέρει και το lyric video, τότε που ασπρόμαυρη ήταν μόνο η εικόνα της τηλεόρασης αλλά τα συναισθήματα γεμάτα χρώμα.
L'amore vero – Mina (2024)
Ακόρεστη μουσικά και συναισθηματικά η 84χρονη περσόνα, διόλου τυχαία αποτελεί το πιο εμπορικό όνομα της ιταλικής μουσικής σκηνής παγκοσμίως. Στις 22 Νοεμβρίου παρουσίασε το νέο της άλμπουμ “Gassa d’amante”, που κυκλοφόρησε από τη δική της δισκογραφική εταιρία PDU. Είναι «αδιανόητο» για τη Mina να μη μιλήσει για την αγάπη, τις ανατροπές της, αλλά και την πολυπλοκότητά της.
Στο “L’amore vero” η ενορχήστρωση είναι «ταπεινή», τα λόγια που βγαίνουν από αυτή τη φωνή επαρκούν: «Αγάπη, ξέρεις, με λόγια που δεν θα μπορούσα να σου πω τι είσαι για μένα». Αξίζει να σταθείτε εξίσου στην απίθανη μπαλάντα που ανοίγει το δίσκο, το μελαγχολικό “Non smetto di aspettarti”. Ως πρώτο σινγκλ επιλέχτηκε το “Buttalo via“.
Το περιοδικό Hollywood Reporter σχολίασε για τη νέα της δουλειά: «Κάθε τραγούδι αποκαλύπτει νέα επίπεδα, αναδεικνύοντας όχι απλώς έναν τραγουδιστή, αλλά έναν αληθινό καλλιτέχνη και επιμελή ερευνητή, που συνεχώς διευρύνει τα όρια και ανακαλύπτει νέους τρόπους για να εκφράσει το διαχρονικό ταξίδι της αγάπης».
It's all (love) folks!