35+1 από τα ωραιότερα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι τα πιο πολυδιασκευασμένα στην ιστορία της μουσικής και αυτά που έχουν ερμηνευτεί στις περισσότερες γλώσσες. Παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ατμόσφαιρα των εορταστικών ημερών και στην ψυχολογία μας. Εκτός από το ότι αναβιώνουν κάθε γιορτές, κάποια καταφέρνουν περισσότερη αναγνώριση.

 

Συγκεντρώσαμε 35+1 χριστουγεννιάτικες επιτυχίες μέσα από 9 δεκαετίες, από τη δεκαετία του ’40 ως αυτή που διανύουμε και θα τις «συνοδέψουμε» με δύο λόγια για την ιστορία τους.

 

The Christmas song (Merry Christmas to you) The King Cole Trio (1946)

Έχει διασκευαστεί τουλάχιστον από 1.800 τραγουδιστές και μουσικούς. Η μελωδία ταξίδεψε και με άλλες γλώσσες όπως στα γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, νορβηγικά, φινλανδικά, ισλανδικά, δανέζικα και τσέχικα. Το έγραψε ο Mel Torme, άφησε ιστορία ως ερμηνευτής, μαζί με τον Robert Wells το 1945, κατά τη διάρκεια σοβαρού καύσωνα στην Καλιφόρνια. Ο πρώτος που το τραγούδησε ήταν ο Nat ‘King’ Cole με το τρίο που είχε δημιουργήσει, τον Oscar Moore στην κιθάρα, τον Wesley Prince στο διπλό μπάσο, ενώ ο ίδιος έπαιξε πιάνο και το ερμήνευσε σε ηλικία 27 ετών. Το συμπεριέλαβε στον ομότιτλο δίσκο του το 1963, από τους καλύτερους χριστουγεννιάτικους όλων των εποχών, που ξεπέρασε τα 6 εκατ. αντίτυπα.

Video Url

 

All I want for Christmas (Is my two front teeth) – Spike Jones (1948)

Το έγραψε ο δάσκαλος μουσικής Donald Yetter Gardner το 1944, παρατηρώντας ότι μερικοί από τους μαθητές του δεν είχαν τα δύο μπροστινά τους δόντια. Τραγούδι έγινε το 1947, με τον ηθοποιό και μουσικό Spike Jones να το ηχογραφεί πρώτος και να το κάνει μεγαλύτερη επιτυχία ως σήμερα, που κυκλοφόρησε το 1948.

Video Url

 

Rudolph, the red-nosed reindeer – Gene Autry (1949)

O περιβόητος τάρανδος του Άη Βασίλη με την κόκκινη φωτεινή μύτη μελοποιήθηκε το 1949. Το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι των μικρών παιδιών, βασισμένο στο διάσημο εικονογραφημένο βιβλίο του 1939 που μεταφράστηκε σε 142 γλώσσες, ερμηνεύτηκε αρχικά από τον τραγουδιστή, μουσικό και ηθοποιό Gene Autry το 1949. 70 χρόνια αργότερα, το 2019, έφτασε ως το Νο.16 στην Αμερική. Έχει διασκευαστεί από τουλάχιστον 730 καλλιτέχνες και μουσικούς, στα ελληνικά έγινε επιτυχία από το Θάνο Καλλίρη το 1995.

Video Url

 

Silent night – Dinah Washington (1953)

Ίσως η μακροβιότερη χριστουγεννιάτικη μελωδία, ξεπερνά τους δύο αιώνες ζωής. Το συνέθεσε ο Αυστριακός συνθέτης Franz Xaver Gruber το 1918. Είναι από τα πιο πολυδιασκευασμένα, με περισσότερες από 2.000 δισκογραφημένες εκτελέσεις, προσμετρώντας και τις ορχηστρικές. Το 2015 το Spotify κατέγραψε 26.496, στο υπέρογκο νούμερο υπολογίστε ότι στην πλατφόρμα μπορούν να ανεβάσουν τραγούδια και ανεξάρτητοι εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες, μέσω εξουσιοδοτημένων εταιριών.

Η αρχική ηχογράφηση της “Άγιας Νύχτας” έγινε με γερμανικούς στίχους το 1902, το τραγούδησε η Ιταλίδα Ornella Vanoni τo 1983, ενώ με αγγλικούς το 1908. Έχει διασκευαστεί επίσης στα γαλλικά, ιταλικά, αφρικάνικα, κινέζικα, τσέχικα, φινλανδικά, δανέζικα, γερμανικά και ελληνικά. H Dinah Washington το ερμήνευσε το 1953.

Video Url

 

Santa baby – Eartha Kitt (1953)

Η Eartha Kitt με την ορχήστρα του Henri Rene ήταν αυτή που το παρουσίασε πρώτη, το 1953. Έχει διασκευαστεί από γνωστά ονόματα, όπως η Madonna το 1987 που είναι η αγαπημένη εκτέλεση των ελληνικών ραδιοφώνων, καθώς και οι: Kylie Minogue, Macy Gray, LeAnn Rimes, Pussycat Dolls, Taylor Swift, Pink Martini και Alicia Keys.

Video Url

 

Have yourself a merry little Christmas – Betty Bennett (1956)

Ίσως η πιο πολυδιασκευασμένη χριστουγεννιάτικη μελωδία, ξεπερνά τις 2.060 διαφορετικές εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ορχηστρικών. Γράφτηκε το 1944 για τη Judy Garland και το υποψήφιο για τέσσερα Όσκαρ μιούζικαλ “Meet me in St. Louis”, το ηχογράφησε με τη διάσημη ορχήστρα του Georgie Stoll. Τo 1948 το διασκεύασε ο Frank Sinatra, το ξαναέγραψε ο Dean Martin τροποποιώντας τους αρχικούς καταθλιπτικούς στίχους, όπως: “Have yourself a Merry Little Christmas, it may be your last” και “Until then we’ll have to muddle through somehow”. H τζαζ τραγουδίστρια και πιανίστρια Betty Bennett το ερμήνευσε το 1956.

Video Url

 

Santa bring my baby back (to me) – Elvis Presley (1957)

Στις γιορτές είναι απαραίτητος ο χορός, πόσο μάλλον στην πιο ξέφαντη μορφή του, το ροκ εν ρολ. H πρώτη εκτέλεση έγινε από τον Elvis Presley το 1957, φτάνοντας στο Νο.07 της Αγγλίας. Από το δίσκο “Elvis’ Christmas album” της ίδιας χρονιάς, που έγινε ο πιο εμπορικός της καριέρας του ξεπερνώντας τα 17,2 εκατ. αντίτυπα, νούμερο απροσπέλαστο αν αναλογιστούμε τις νωθρές πλέον πωλήσεις των δίσκων και CD.

Video Url

 

Jingle bell rock – Bobby Helms (1957)

Ο κάντρι τραγουδιστής Bobby Helms ήταν ο πρώτος που το ερμήνευσε και αυτός που το έκανε μεγαλύτερη επιτυχία. Παρόλο που κυκλοφόρησε μόλις δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, του 1957, ανέβηκε μέχρι το Νο.06 στο ποπ τσαρτ του Billboard. 63 χρόνια αργότερα, το 2020, έγινε Νο.03 στον γενικό κατάλογο των σινγκλς στην Αμερική, ενώ στην Αγγλία Νo.07 το 2017. Είναι το έκτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι σε streams παγκοσμίως στο Spotify, με 807 εκατομμύρια.

Video Url

 

The little drummer boy – Harry Simeone Chorale (1958)

Κλασική χριστουγεννιάτικη μελωδία. “Ο μικρός τυμπανιστής” ξεκίνησε ως “Carol of the drum” το 1952, ως “The little drummer boy” παρουσιάστηκε το 1958 από χορωδία υπό τη διεύθυνση του Harry Simeone, που το έκανε γνωστό. Το 1959 έφτασε στο Νο.15 της Αμερικής, ενώ στο Νο.13 στην Αγγλία. Στη Μεγάλη Βρετανία έγινε Νο.06 από τις Beverly Sisters, την ίδια χρονιά. Επιτυχία έγινε και από τον Johnny Cash στην Αμερική, την ίδια χρονιά και εβδομάδα με τη πρωτότυπη εκτέλεση, στις 28 Δεκεμβρίου, φτάνοντας μέχρι το Νο.63. Ξεχωρίζει επίσης η ερμηνεία του Frank Sinatra το 1964.

Έχει ξεπεράσει τις 1.050 διαφορετικές εκτελέσεις από τραγουδιστές και μουσικούς, ενώ έχει διασκευαστεί στα γαλλικά, μία από αυτές από τη Νάνα Μούσχουρη το 1972, στα ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, τσέχικα, φινλανδικά, σουηδικά, δανέζικα, κινέζικα, χαβανέζικα και ελληνικά. 

Video Url

 

Rockin' around the Christmas tree – Brenda Lee (1958)

Τουλάχιστον 380 τραγουδιστές και μουσικοί «συνελήφθησαν» να κάνουν… rockin’ around the Christmas tree. Η πρώτη που έσυρε το χορό γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι η Brenda Lee το 1958, μόλις δεκατριών ετών. Το 2018 η πλατινένια επιτυχία της ξεπέρασε τα 15 εκατ. αντίτυπα, το 2019 εισήχθη στο Grammy Hall of Fame και έφτασε ως το Νο.03 της Αμερικής, ενώ στην Αγγλία στο No.04 στις αρχές του 2023. Φέτος στις 3 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 79 ετών, η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα είδε το 65χρονο τραγούδι της να γίνεται επιτέλους Νο.01 στη χώρα της και είναι πλέον η γηραιότερη που κατέκτησε τη συγκεκριμένη κορυφή.

Είναι το τρίτο χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε Νο.01 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το "The Chipmunk song” του David Seville (The Chipmunks with David Seville) το 1958, παρέμεινε για τέσσερις εβδομάδες και το “All I want form Christmas is you” της Mariah Carey του 1994 με δώδεκα συνολικά. 

Οι πιο γνωστοί που ζήλεψαν σαν τα μικρά παιδιά που το καθένα κάνει ότι το άλλο, είναι κατά σειρά οι Mel and Kim που το οδήγησαν στο Νο.03 της Αγγλίας το 1987, η Cyndi Lauper, η LeAnn Rimes, η Kim Wilde με τον Nik Kershaw, o Justin Bieber το οδήγησε στο Νο.04 της Αγγλίας το 2020, ενώ ο Chris Isaak το διασκεύασε το 2022.

Video Url

 

Donde esta Santa Claus? – Augie Rios (1958)

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη από πορτορικανούς γονείς, ήταν από πιτσιρικάς τραγουδιστής και ηθοποιός σε μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ. Το 1958 σε ηλικία 12 ετών τραγούδησε το αγγλόφωνο με τον ισπανικό τίτλο “Donde esta Santa Claus?”, φτάνοντας μέχρι το Νο.53 στην Αμερική. Ιδανικό για μικρά παιδιά, αλλά και μεγαλύτερα που κάνουν σαν μικρά τις γιορτές.

Video Url

 

Let it snow! Let it snow! Let it snow! – Dean Martin (1959)

Ξεπερνά τις 1.100 εκτελέσεις, μαζί με τις ορχηστρικές. Αν τους βάζαμε όλους μαζί να τραγουδήσουν το επαναληπτικό “Let it snow! Let it snow! Let it snow!” πιθανόν να γινόταν βουντού και να χιόνιζε! Εκτός από τα αγγλικά «μεταφέρθηκε» στα ισπανικά, μεταξύ άλλων από την Ιταλίδα Laura Pausini, στα γαλλικά, γερμανικά, ισλανδικά, τσέχικα, δανέζικα, σουηδικά, νορβηγικά και φινλανδικά. Η πρώτη εκτέλεση έγινε το 1945 από την ορχήστρα του Vaughn Monroe, με φωνητικά του ίδιου μαζί με τις Norton Sisters, φτάνοντας στο Νο.01 της Αμερικής. Μερικά από τα πολλά ηχηρά ονόματα που το διασκευάσαν κατά σειρά, είναι οι: Bing Crosby, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Patsy Cline, Doris Day, Temptations, Diana Ross, Garth Brooks, Nancy Wilson, Cliff Richard, Carly Simon, Kylie Minogue και Joss Stone.

O Dean Martin το ηχογράφησε δύο φορές, το 1959 και το 1966. Μαζί του γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία, Νο.17 στην Αγγλία το 2007, ενώ Νο.08 στην Αμερική το 2021.

Video Url

 

Sleigh ride – Ella Fitzgerald (1960)

Το έλκηθρο του Άη Βασίλη μελοποιήθηκε το 1949. Το παράξενο είναι ο Leroy Anderson συνέθεσε τη μουσική με καύσωνα, τον Ιούλιο του 1946. Η πρώτη εκτέλεση ήταν ορχηστική, από την Boston Pops Orchestra, ενώ το 1950 απέκτησε στίχους από τον Mitchell Parish και το τραγούδησε το γυναικείο τρίο των Andrews Sisters. Μεγαλύτερη τσαρτ επιτυχία γνώρισε με τη διασκευή του γυναικείου τρίο Ronettes το 1963, No.10 στην Αμερική το 2022 και Νο.22 στην Αγγλία το 2013. 

To 1963 η Ella Fitzgerald μας χάρισε μια υπέροχη εκδοχή, που είναι από τις πιο αγαπημένες των ραδιοφωνικών σταθμών ολόκληρου του πλανήτη.

Video Url

 

It's the most wonderful time of the year – Andy Williams (1963)

Γράφτηκε το 1963 με τον Andy Williams να το ερμηνεύει πρώτος την ίδια χρονιά, είναι η πιο επιτυχημένη εκτέλεση ως σήμερα. Εκτός από το Νο.05 στην Αμερική και το Νο.09 στην Αγγλία το 2021 αντίστοιχα, φέτος «σιγουράρει» στην όγδοη θέση των χριστουγεννιάτικων με τα περισσότερα streams παγκοσμίως στο Spotify, με 714 εκατομμύρια.

Video Url

 

Jingle bells – Jim Reeves (1963)

Σχεδόν 1.500 οι δισκογραφημένες ηχογραφήσεις του, από τις παλαιότερες και πιο πολυδιασκευασμένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Ο Αμερικανός συνθέτης James Lord Pierpont έγραψε τη μουσική και τους στίχους το 1857, τότε είχε τον τίτλο “”One horse open sleigh“. Η πρώτη αγγλόφωνη εκτέλεση έγινε το 1898 ως "Jingle bells", έγινε medley με το “Goodnight, ladies” από τους Edison Male Quartet, γνωστοί και ως Haydn Quartet. Ξεχωριστά ως “Jingle bells” πρωτοκυκλοφόρησε από ένα άλλο ανδρικό κουαρτέτο, τους Shannon, το 1925.

Το τραγούδι έχει μία ιδιαίτερη πρωτιά. Είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο που ακούστηκε στο διάστημα, το 1965. Μεταξύ των σπουδαίων καλλιτεχνών που το διασκεύασαν κατά χρονολογική σειρά είναι οι: Bing Crosby, Frank Sinatra, Perry Como, Paul Anka, Ella Fitzgerald, Barbra Streisand, Carpenters, Boney M, Dolly Parton και Etta James. Το 1963 ο Jim Reeves παρουσίασε μία από τις καλύτερες εκδοχές του.

Video Url

 

We wish you the merriest – Bing Crosby, Frank Sinatra & Fred Waring (1964)

Η πρώτη κυκλοφορία έγινε από το δημιουργό του, τον τζαζ μουσικοσυνθέτη Les Brown το 1961. O Bing Crosby με τον Frank Sinatra και τον Fred Waring το ερμήνευσαν από κοινού το 1964. Κυκλοφόρησε σαν σινγκλ και συμπεριλήφθηκε στο κοινό τους εξαιρετικό άλμπουμ “12 songs of Christmas” την ίδια χρονιά. Από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Video Url

 

What Christmas means to me – Stevie Wonder (1967)

Δημιουργία του υπερταλαντούχου μουσικού και τραγουδιστή Stevie Wonder, δικαιωματικά η πρώτη εκτέλεση του ανήκει. Τη συμπεριέλαβε στον χριστουγεννιάτικο δίσκο του “Someday at Christmas” το 1967. Ως σινγκλ στην Αγγλία έφτασε στο Νο.72 το 2021, ενώ στην Αμερική στο Νο.51 το 2022, στην κατηγορία “Holidays 100 Peak”. Tο έχουν διασκευάσει οι Hanson, ο Cee Lo Green, οι Boyzone και η Joss Stone το 2022.

Video Url

 

Feliz Navidad – Jose Feliciano (1970)

Ισπανόφωνος ο τίτλος, όπως και το κουπλέ, ενώ το ρεφραίν είναι στα αγγλικά. Ο Πορτορικανός μουσικός, τραγουδιστής και δημιουργός του το ερμήνευσε πρώτος το 1970. Η υψηλότερη θέση που πέτυχε στην Αμερική είναι το No.06 το 2021, ενώ στην Αγγλία το No.21 το 2017. Είναι το δέκατο χριστουγεννιάτικο παγκοσμίως στο Spotify, με 555 εκατ. streams. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που το διασκεύασαν είναι κατά σειρά οι Boney M, o Al Bano με την Romina Power, οι Chicago και η Celine Dion της οποίας ξεχωρίζει επίσης, το 1998.

Video Url

 

Happy Christmas (War is over) – John & Yoko and the Plastic Ono Band with the Harlem Community Choir (1971)

Παρόλο που δεν είναι χριστουγεννιάτικο, είναι από τα πιο κλασικά τραγούδια των εορτών. Ενάντιοι στο πόλεμο του Βιετνάμ και στρατευμένοι για την ειρήνη, ο John Lennon και η σύζυγος του Yoko Ono το έγραψαν το 1971 σε ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη. Στην εισαγωγή ακούγεται η Yoko να ψιθυρίζει «Happy Christmas Kyoko», η Kyoko Chan Cox είναι η κόρη που έκανε με τον Anthony Cox, ενώ ακολουθεί ο Lennon λέγοντας «Happy Christmas Julian», αναφερόμενος στον γιο που έκανε με την πρώτη του γυναίκα Cynthia. 

Η δολοφονία του John Lennon στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 ήταν η αφορμή για να γίνει Νο.02 στην Αγγλία, στις 4 Ιανουαρίου του 1981, χάνοντας την κορυφή από τον ίδιο του τον εαυτό αφού το “Imagine” καρφώθηκε απευθείας στο Νο.01, είχε ξαναβρεθεί στην κορυφή με το “(Just like) Starting over” το 1980. Στην Αμερική η υψηλότερη θέση που έφτασε ήταν το Νο.38 το 2022. 

Μέσα στο «υποτιθέμενο» εορταστικό κλίμα των ημερών γίνεται όλο και πιο επίκαιρο, ειδικά μετά τα φετινά θλιβερά γεγονότα σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Video Url

 

Step into Christmas – Elton John (1973)

Το 1973 ήταν κορυφαία χρονιά για τον Βρετανό καλλιτέχνη. Ο δίσκος “Goodbye yellow brick road” έγινε πολυπλατινένιος και ο πιο εμπορικός στην καριέρα του, καθιερώνοντάς τον παγκοσμίως. Έγινε Νο.01 σε Αγγλία, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, ξεπερνώντας τα 31 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.

O Elton John έγραψε τη μουσική και ο Bernie Taupin τους στίχους, για να ευχαριστήσει o πρώτος τους θαυμαστές του το 1973. Μεσημέρι Κυριακής δημιουργήθηκε, το απόγευμα ηχογραφήθηκε, ενώ για την ολοκληρωτική ηχογράφηση χρειάστηκε μόνο μία μέρα. Παρόλο που έπαιξε ακατάπαυστα από τους βρετανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς έφτασε ως το Νο.24, ενώ το 2019 πέτυχε την υψηλότερη θέση, το Νο.08. Στην Αμερική έγινε No.01 στο “Billboard Christmas Singles Chart”. Παραμένει από τα πιο πολυπαιγμένα εποχιακά και στην Ελλάδα.

Video Url

 

Merry Xmas everybody – Slade (1973)

Οι ρόκερ Slade σύμφωνα με το βιβλίο “The British hit singles and albums” είναι το πιο επιτυχημένο βρετανικό γκρουπ τη δεκαετία του ‘70. Έχουν 16 τραγούδια στο Top 10 της Αγγλίας, 6 Νο.01, ένα από αυτά είναι το “Merry Xmas everybody” το 1973. Το έχουν διασκευάσει οι Oasis, o Robbie Williams ντουέτο με τον Jamie Cullum και οι Train.

Video Url

 

When a child is born – Johnny Mathis (1976) 

Η καταγωγή της μελωδικής σύνθεσης είναι ιταλική. Γεννήθηκε το 1972 ως “Le rose blu”. Η πρώτη αγγλόφωνη εκτέλεση ως “When a child is born” έγινε από τον Michael Holm το 1975. Είναι τραγουδισμένο σε αρκετές γλώσσες. Προηγήθηκαν της αγγλικής, με ισπανόφωνο, πορτογαλικό και γερμανικό στίχο το 1974, ενώ το 1975 με γαλλικό, τσέχικο, σουηδικό, φινλανδικό και δανέζικο. Το 1978 τραγουδήθηκε και με ουγγρικό. 

Bing Crosby, Kenny Rogers, Boney M, Cliff Richard, Moody Blues, Andrea Bocelli, Il Divo, Sarah Brightman, μερικοί από τους καλλιτέχνες που το ερμήνευσαν. Με τη φωνή του Johnny Mathis γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία στα αγγλικά, το 1976, φτάνοντας στο Νο.01 της Μεγάλης Βρετανίας για τρεις εβδομάδες. Το θέμα του, η γέννηση ενός παιδιού, σε συνδυασμό με τους στίχους και τη μελωδία συγκινούν.

Video Url

 

Do they know it’s Christmas – Band Aid (1984)

O Ιρλανδός ηγέτης των Boomtown Rats και ακτιβιστής Bob Geldof με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ στο BBC για το λιμό στην Αιθιοπία, θέλησε να δημιουργήσει ένα τραγούδι προκειμένου τα έσοδα να δοθούν για την ανακούφιση των οικογενειών. Έγραψε τους στίχους, ο Midge Ure των Ultravox συνέθεσε τη μουσική και έκανε την παραγωγή. Η ηχογράφηση και το μιξ έγιναν σε μία μέρα. Μεταξύ των 37 καλλιτεχνών που συγκέντρωσε ήταν οι: Paul McCartney, David Bowie, Bono, George Michael, Sting, Phil Collins, Simon Le Bon και Boy George. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο Bono απέδωσε τα καλύτερα φωνητικά ενώ ο Phil Collins ήταν ο πιο συνεργάσιμος, εκτός από τη φωνή του ήταν ένας από τους πέντε μουσικούς παίζοντας ντραμς.

Ανέβηκε στο Νο.01 της Αγγλίας το 1984 παραμένοντας στην κορυφή για 5 εβδομάδες. Έγινε το ταχύτερο σινγκλ σε πωλήσεις στην ιστορία της βρετανικής μουσικής πουλώντας 1 εκατ. αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και 3,8 συνολικά. O σκοπός ήταν να συγκεντρώσουν 70.000 λίρες, τελικά ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια. 13 χρόνια αργότερα, το 1997, το ρεκόρ πέρασε στα χέρια του Elton John που έγραψε επίσης για φιλανθρωπικό σκοπό το “Candle in the wind”, με αφορμή το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ξεπερνώντας τα 4,9 εκατ. αντίτυπα. Στην Αμερική πούλησε 1,9 εκατομμύρια, το σύστημα όμως του τσαρτ όπου υπολογίζονται και οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις το κατέταξε στο Νο.13, παρόλο που είχε πουλήσει υπερδιπλάσια από το Νο.01. Έγινε κορυφαίο σε 14 χώρες.

Video Url

 

Last Christmas – Wham! (1984)

Έχει αγαπηθεί, τραγουδηθεί, χορευτεί και αφιερωθεί όσο ελάχιστα, παρόλο που και οι στίχοι αναφέρονται σε χωρισμό, κάτι που αποτυπώνεται και στο βίντεο κλιπ. Για να μην πούμε... άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, όσοι το αγαπάμε θα ισχυριστούμε ότι οφείλεται στους ελπιδοφόρους στίχους: “This year to save me from tears I'll give it to someone special”. Κατά τα άλλα η αξεπέραστη διαχρονική επιτυχία των Wham! του 1984, «αναγκάστηκε» να περιοριστεί στο Νο.02 της Αγγλίας, παρέμεινε όμως εκεί για 13 εβδομάδες εξαιτίας του φιλανθρωπικού σινγκλ “Do they know it’s Christmas” της Band Aid, στο οποίο συμμετείχε ο George Michael. Τα έσοδα και των δύο επιτυχιών προσφέρθηκαν στα παιδιά της Αιθιοπίας.

Το “Last Christmas” μέχρι το 2020 ήταν το τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αγγλία που δεν έγινε Νο.01, φτάνοντας το 1,9 εκατ. αντίτυπα. Στην Ιαπωνία η κακή παράδοση επαναλήφθηκε και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή, αφού πουλώντας 600.000 έγινε το σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις χωρίς να γίνει καν Τοπ 10. Στην πολυπόθητη κορυφή της Αγγλίας έφτασε 36 χρόνια αργότερα, το 2021, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του George Michael που το έγραψε, τραγούδησε και έκανε την παραγωγή. Επέστρεψε στο Νο.01 δύο φορές το 2022, ενώ φέτος στις 8 Δεκεμβρίου, για τέταρτη φορά όπου και παραμένει ως αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας πέντε συνολικά εβδομάδες. Στην Αμερική η υψηλότερη θέση που πέτυχε είναι φέτος, στο Νο.04.

Μόνο δύο χριστουγεννιάτικα έχουν ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο streams παγκοσμίως στο Spotify. Το πρώτο, αυτό με τα περισσότερα, θα το συναντήσουμε σε λίγο. Το δεύτερο, είναι η επιτυχία αυτή των Wham! με 1,2. 

Video Url

 

Driving home for Christmas – Chris Rea (1986)

Από τα ωραιότερα των γιορτών. Ο Chris Rea το είχε γράψει αρκετά χρόνια πριν το ηχογραφήσει το 1986, το εμπνεύστηκε κολλημένος σε κίνηση έξω από το Λονδίνο. Δεν συμπεριλήφθηκε σε δίσκο του μέχρι το 1988, όπου σκαρφάλωσε ως σινγκλ, Β-side, στο Νο.53 της χώρας του την ίδια χρονιά. Η υψηλότερη θέση στο βρετανικό τσαρτ ήρθε το 2021, στο Νο.10. Μεταξύ των καλλιτεχνών που το διασκεύασαν είναι οι Saint Etienne, ο Michael Ball και o Johnny Logan.

Video Url

 

Santa Claus is coming to town – Frank Sinatra & Cyndi Lauper (1992)

Η μεγαλύτερη προσμονή των παιδιών έγινε τραγούδι το 1934. Γράφτηκε το 1932, αλλά οι δημιουργοί του δεν έβρισκαν κάποιον που να θέλει να κάνει την παραγωγή επειδή ήταν παιδικό. Δύο χρόνια αργότερα ο παρουσιαστής Eddie Cantor το τραγούδησε στην ραδιοφωνική του εκπομπή και έγινε αμέσως επιτυχία. Περισσότεροι από 1.100 καλλιτέχνες το «έντυσαν» με τις φωνές τους, μεταξύ αυτών ο Frank Sinatra που το ερμήνευσε αρχικά μόνος το 1948, το έκανε ντουέτο με τη Cyndi Lauper το 1992, ενώ το 2015 το «ντουέτο» του με την Kylie Minogue δημιουργήθηκε με samples της φωνής του.

Video Url

 

All I want for Christmas is you – Mariah Carey (1994)

Η βασίλισσα των Χριστουγέννων θα δυσκολευτεί να έχει διάδοχο είτε με το συγκεκριμένο τραγούδι είτε με κάποιο άλλο και είναι αναμενόμενο να το χαίρεται. Το έγραψε η ίδια μαζί με τον Walter Afanasieff το 1994, ενώ έκανε και την παραγωγή. Έγινε Νο.01 στην Αμερική για 12 εβδομάδες συνολικά, ενώ στην Αγγλία για τρεις. Βρίσκεται με διαφορά στην κορυφή των streams παγκοσμίως με 1,5 δισ. μόνο στο Spotify. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μόνο δύο επιτυχίες ξεπερνούν το 1 δισ. στην εν λόγω πλατφόρμα, το δεύτερο είναι το “Last Christmas” των Wham! με 1,2.

Από το 2009 που ανέβηκε το επίσημο βίντεο κλιπ στο YouTube έχει ξεπεράσει τα 772 εκατ. views, ενώ το 2020 η επανεκτέλεση του τραγουδιού με νέο βίντεο, ”Make my wish come true edition”, τα 501. Το άλμπουμ της Mariah με τίτλο “Merry Christmas”, του 1994, έχει ξεπεράσει τα 15 εκατ. αντίτυπα.

Video Url

 

Jingle bells – Yello (1995)

Αν ο Άη Βασίλης τραγουδούσε, θα επέλεγε αυτό. Κάπως έτσι δεν έχουμε φανταστεί τη φωνή του; Ειδικά τη στιγμή που ακούγεται το χαρακτηριστικό γέλιο “Ho ho ho”! Με περισσότερες από 1.480 διαφορετικές εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ορχηστρικών, η πρωτότυπη έγινε το μακρινό 1898, όπου το “Jingle bells” παρουσιάστηκε ως medley με το “Goodnight, ladies” από τους Edison Male Quartet, τους μετέπειτα Haydn Quartet. Ως “Jingle bells” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από ένα άλλο κουαρτέτο, τους Shannon, το 1925. To 1995 οι Ελβετοί Yello κράτησαν τη μουσική, έβαλαν δικούς τους στίχους και το έκαναν εκτέλεση για… φιέστα!

Video Url

 

I saw mummy kissing Santa Claus – Amy Winehouse (2000)

Ήταν αρκετά τα μαρτυριάρικα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Η αρχή του «κακού» έγινε το 1952 από τον 13χρονο Jimmy Boyd. Έγινε No.01 στο ποπ τσαρτ του Billboard, ενώ Νο.03 στην Αγγλία το 1953. Έχει τραγουδηθεί από τον Paul Anka, τις Ronettes, τους Jackson 5 και την Amy Winehouse.

Video Url

 

Believe – Josh Groban (2004)

Παρόλο που δεν είναι χριστουγεννιάτικο κατατάσσεται σε αυτά, άλλωστε στους στίχους υπάρχει αναφορά στην ημέρα των Χριστουγέννων. Επένδυσε μουσικά την υπέροχη ταινία κινουμένων σχεδίων “The Polar express” το 2004, με αληθινούς ηθοποιούς όπως ο Tom Hanks, ύστερα από ψηφιακή επεξεργασία. Ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ, ένα BAFTA και μια Χρυσή Σφαίρα. Το έγραψαν ο Glen Ballard με τον Alain Silvestry το 2004 και βραβεύτηκαν με Grammy. Ο John Groban ερμήνευσε υποδειγματικά τη μελωδία με το μήνυμα της πίστης στον εαυτό μας: “Believe in what you feel inside and give your dreams the wings to fly. You have everything you need, if you just believe”.

Video Url

 

It's beginning to look a lot like Christmas – Michael Buble (2011)

Ο Perry Como με τις Fontane Sisters ήταν οι πρώτοι που το τραγούδησαν το 1951. Ακολούθησαν αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες, ανάμεσα τους ο Bing Crosby, ο Johnny Mathis, η Dionne Warwick και ο Michael Buble. Η εκτέλεση του τελευταίου το 2011 είναι η πέμπτη χριστουγεννιάτικη μελωδία παγκοσμίως στο Spotify, με 864 εκατ. streams.

Video Url

 

Mistletoe – Justin Bieber (2011)

«Πιτσιρικάς» 12 ετών το τραγούδι, γεννήθηκε το 2011, ο ερμηνευτής συμμετέχει στη δημιουργία του. Με το Spotify να ξεκινά τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Bieber βρίσκεται ανάμεσα σε μεγαθήρια της μουσικής, αφού η χριστουγεννιάτικη μελωδία του είναι η ένατη παγκοσμίως στην αντίστοιχη λίστα με 669 εκατ. streams.

Video Url

 

Santa tell me – Ariana Grande (2014)

Ένα ακόμη που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χριστουγεννιάτικων σε streams στο παγκόσμιο Spotify, στο Νο.04 με 896 εκατομμύρια. Κυκλοφόρησε το 2014, με την Arianna Grande να συμμετέχει επίσης στη δημιουργία του. 

Video Url

 

Baby it’s cold outside – Idina Menzel & Michael Buble (2014)

Έχει χαρακτηριστεί ως χριστουγεννιάτικο παρόλο που δεν αναφέρονται στους στίχους τα Χριστούγεννα, ούτε καν οι γιορτές γενικότερα. Μάλλον έβαλε το χεράκι της η… παγωνιά. Ντουέτο το ερμήνευσαν αρκετοί καλλιτέχνες, ανάμεσα τους o Dean Martin με την ηθοποιό Marilyn Maxwell, ο Ray Charles με τη Betty Carter, o Tom Jones με την Cerys Matthews των Catatonia, ο Rod Stewart με τη Dolly Parton, ο John Travolta με την Olivia Newton-John και η Idina Menzel με τον Michael Buble. 

Ο Buble το είχε κάνει αρχικά ντουέτο με την Ann Murray το 2008. Η συνεργασία του με τη Menzel το 2014 εκτός από εξαιρετική διασκευή, έχει ένα από το ωραιότερα χριστουγεννιάτικα βίντεο κλιπ εξαιτίας των λιλιπούτειων πρωταγωνιστών. Η γοητευτική μικρή και ο ακαταμάχητος πιτσιρικάς κλέβουν τη παράσταση.

Video Url

 

Snowman – Sia (2017)

Το πιο μικρό ηλικιακά τραγούδι, μόλις έξι ετών, που βρίσκεται στη δεκάδα των πιο στριμαρισμένων χριστουγεννιάτικων στην ιστορία του Spotify. Η Αυστραλιανή τραγουδίστρια και δημιουργός το έγραψε με τον Greg Kurtsin το 2017 και το ερμήνευσε την ίδια χρονιά κάνοντας «θραύση» στο TikTok, είναι η κύρια αιτία που βρίσκεται στην έβδομη θέση με 767 εκατ. streams.

Video Url

 

Christmas (Baby please come home) – Cher with Darlene Love (2023)

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Darlene Love το ερμήνευσε πρώτη το 1963 και το έκανε μεγαλύτερη επιτυχία, Νο.15 στην Αμερική το 2022 και Νο.22 στην Αγγλία τo 2018. Η Love έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές στο περιοδικό Rolling Stone, ενώ εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2011.

Η Mariah Carey και οι U2 το διασκεύασαν στη συνέχεια, η Cher το παρουσίασε ντουέτο αρχικά με τη Rosie O’Donnell το 1999, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο το επαναηχογράφησε αυτή το φορά μαζί με τη Darlene Love. Έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατ. streams στο παγκόσμιο Spotify, έπαιξε ρόλο ότι το τραγούδησαν στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Νέας Υόρκης, στο Rockefeller Centre, στις 29 Νοεμβρίου.

Video Url