Ο Ρίντλεϊ Σκοτ θυμάται τον Βαγγέλη Παπαθανασίου: «Το μουσικό θέμα του ήταν η καρδιά και η ψυχή του Blade Runner»

Όταν ο θρυλικός μουσικός και συνθέτης ταινιών Βαγγέλη Παπαθανασίου πέθανε τον Μάιο σε ηλικία 79 ετών, πολλά μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας μίλησαν.

Όταν ο θρυλικός μουσικός και συνθέτης ταινιών Βαγγέλη Παπαθανασίου έφυγε τον Μάιο σε ηλικία 79 ετών, πολλά μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας μίλησαν. Ο πρώην prog-rocker δημιούργησε μερικές από τις πιο διάσημες παρτιτούρες στην κινηματογραφική ιστορία - συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού Chariots Of Fire - καθώς επίσης δούλεψε σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Cosmos και έκανε soundtrack τεράστια αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα αποτελέσματα στην καριέρα του ήταν αυτή για το Blade Runner του Ridley Scott. Στο νέο τεύχος του περιοδικού Empire, ο Sir Ridley αφηγείται τη στιγμή που το άκουσε για πρώτη φορά.

"Θυμάμαι τον μοντέρ μου Terry Rawlings και είχα κάνει μια πολύ καλή προσωρινή παρτιτούρα για το τελικό cut του Blade Runner.

Είχα συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για τη σύνθεση της παρτιτούρας. Οι περισσότεροι μουσικοί δεν θέλουν να ακούν temp scores, ιδιαίτερα αν είναι πραγματικά καλό, γιατί αναπόφευκτα έχει κυρίαρχη επιρροή στη δημιουργική τους διαδικασία. 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε έναν μεγάλο χώρο, που έμοιαζε με αχυρώνα, βόρεια του Marble Arch στο Λονδίνο. Πήγαινα κάθε βράδυ έχοντας τελειοποιήσει το μοντάζ κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως για να συζητήσω τη γνώμη του για τις περικοπές και το temp score.

Το συγκεκριμένο βράδυ, φαινόταν ενθουσιασμένος και είπε: «Νομίζω ότι βρήκα τον ήχο της ταινίας σου». Καθίσαμε στο μίξερ ήχου του και πάτησε το κουμπί.

Στη μεγάλη, μαύρη οθόνη μπροστά μου ήρθαν θρύλοι και περιγραφές ρεπλίκταντ και blade runners. Το subtext ήταν ο ήχος και όχι η μουσική. Ακόμη και το κουδούνι ενός πλοίου χτύπησε από μακριά… ανεξήγητα.

Δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά απλά το λάτρεψα. Τελικά, το subtext του ήχου έγινε μια ήσυχη οβερτούρα στην έκρηξη και το κύμα της μουσικής και του ήχου που με κατέκλυσε, αποκαλύπτοντας το Λος Άντζελες 2017, και οδηγήθηκα στο μέλλον.

Το μουσικό θέμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου ήταν η καρδιά και η ψυχή του Blade Runner. Θα μου λείψει.