Cathal Coughlan –Mια κραυγή στο σκοτάδι

Cathal Coughlan –Mια κραυγή στο σκοτάδι

 

Με λύπη έμαθα ότι ακόμη ένας υπέροχος άνθρωπος, μια ευαίσθητη ψυχή μας εγκατέλειψε. Θα μείνουν μόνο οι μνήμες, τα γεγονότα, οι φωτογραφίες, τα δημοσιεύματα και οι μουσικές του να μας συνοδεύουν. Ο Cathal Coughlan από τις 18 Μαϊου τρέχοντος δεν μένει πια εδώ.

Ιρλανδική ατίθαση και ανυπότακτη φιγούρα με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και μουσικές ανησυχίες στο όλο αυξανόμενο κύμα του new-wave ή post-rock της δεκαετίας του ’80 ανέλαβε δράση μέσα από διάφορα σχήματα.

Κυρίως ως μέλος των Microdosney και Fatima Mansions. Ξεκινώντας ω; μέλος  των  Constant Reminders περνώντας στην συνέχεια –αφού από την δεκαετία του ’90 ακολούθησε κυρίως σόλο καριέρα- από τους περιστασιακούς Bubonique και The North Sea Scrolls. 

Από τα τέλη του ’90 και μετά ακολουθώντας μοναχική πορεία, κυκλοφορούσε δίσκους μόνο όταν είχε κάτι ουσιαστικό να πει. 

Τα άλμπουμ  Black River Falls-2000 The Sky's Awful Blue-2002 & Rancho Tetrahedron-2010 είναι κυρίως κραυγές στο σκοτάδι. Ότι χάνεται μέσα από την μόλυνση του περιβάλλοντος, την αποξένωση, την ερήμωση της υπαίθρου, την ανθρώπινη κατάθλιψη, τον κοινωνικό αμοραλισμό, την αξία του ονείρου έβρισκε μια διέξοδο μέσα στα τραγούδια του.

Ένας σκοτεινός Scott Walker με βαρύτονη απαγγελία σαν ένα τρένο που διασχίζει αργά και διαδοχικά μισοφωτισμένα τούνελ.

Πέρυσι κυκλοφόρησε το τελευταίο του σόλο άλμπουμ «Song Of Co-Aklan» Μάρτιο του 2021. Φέτος λίγο πριν μας εγκαταλείψει συνεργάστηκε με τον παραγωγό Garret “Jacknife” Lee. Άλλη μια ανήσυχη Ιρλανδική φιγούρα που ξεκινώντας από τους Compulsion στα ‘90ς κατάφερε κυρίως από το 2000 και μετά να κάνει σπουδαίες παραγωγές σε σημαντικά άλμπουμ και γκρουπ όπως οι U2, R.E.M, Snow Patrol, Kasabian, Editors, Weezer, Bloc Party, Modest Mouse κ.α.

Μερικά χαρακτηριστικά τραγούδια αναδρομής  και μνήμης για να μάθουμε ότι υπάρχουν και δημιουργίες που ποτέ δεν μπαίνουν στο Top40.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url