9 γνωμικά για την θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο

9 γνωμικά για την θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο

Η θάλασσα καλύπτει την μεγαλύτερη επιφάνεια της Γης. Υπάρχει παντού τριγύρω μας και είναι το μέρος που σκεφτόμαστε οι περισσότεροι, όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε, να αποφορτιστούμε και να αποδράσουμε από τον θόρυβο και την βοή της καθημερινότητας.

Υπάρχει από την αρχαιότητα μια πολύ ιδιαίτερη ταύτιση του ανθρώπου με το υγρό στοιχείο. Η θάλασσα είναι ο μοναδικός προορισμός που ανυπομονούμε όλοι να βρεθούμε όταν φτάνει το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει τίποτα άλλωστε, που να ταυτίζουμε περισσότερο με το καλοκαίρι, από την θάλασσα.

Σκεφτόμαστε τα γαλαζοπράσινα νερά από τα πανέμορφα νησιά, τις ατέλειωτες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο και τα όμορφα χρώματα που αλλάζει κάθε τόσο, όσο περνάει η μέρα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό για το μυαλό μας από τον ήχο που κάνει ο παφλασμός των κυμάτων.

Στην θάλασσα είναι λες και αδειάζει το νους μας και ερχόμαστε σε επαφή με τις πιο κρυφές μας σκέψεις. Χανόμαστε στον ήχο που κάνουν τα κύματα και στα μαγευτικά χρώματα που παίρνει το νερό όταν αρχίζει να δύει ο ήλιος.

Πόσα τραγούδια, πόσα ποιήματα, γνωμικά και αποφθέγματα έχουν γραφτεί για αυτή την φυσική ομορφιά που μας ταξιδεύει. Η μυρωδιά της θάλασσας είναι μια ανάμνηση που σίγουρα όλοι έχουμε μέσα μας και θυμόμαστε με τόση νοσταλγία.

Η θάλασσα έχει το μοναδικό χάρισμα να μας κάνει να νιώθουμε ελευθερία. Να νιώθουμε πως δεν υπάρχουν όρια. Όσο μακριά μπορεί να δει το μάτι μας, τόσες είναι και οι δυνατότητες που έχουμε. Αρκεί να το θυμόμαστε και πάντα να επιστρέφουμε στην θάλασσα.

Ας δούμε 9 γνωμικά για την θάλασσα και πως συνδέεται με το μυαλό και την καρδιά μας.

1. ‘Ελεύθερε άνθρωπε, πάντα θα λατρεύεις τη θάλασσα’!

Charles Baudelaire

2. ‘Όλοι βρίζουν την θάλασσαν, ενώ πταίει ο άνεμος’.

Δημήτριος Καμπούρογλου

3. ‘Η θεραπεία για όλα είναι αλμυρό νερό: ιδρώτας, δάκρυα, ή η θάλασσα’.

Karen Blixen

4. ‘Η θάλασσα είναι το παν. Καλύπτει τα 7/10 της γήινης σφαίρας. Η ανάσα της είναι αγνή και υγιεινή. Είναι μια απέραντη έρημος όπου ο άνθρωπος δεν αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί η ζωή στροβιλίζεται από όλες τις πλευρές’.

Ιούλιος Βερν

‘5. Ο πατέρας μου –μύρο το κύμα που τον τύλιξε- δεν είχε σκοπό να με κάμει ναυτικό’.

Ανδρέας Καρκαβίτσας

6. ‘Η μοναξιά που αισθάνεσαι στη θάλασσα είναι προσωπική και ζωντανή. Δεν σε καταβάλλει ούτε σε αποθαρρύνει. Είναι μια διεγερτική μοναξιά’.

Anne Morrow Lindbergh

7. ‘Η θάλασσα έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση. Η θάλασσα μπορεί να υπνωτίζει. Η φύση γενικά έχει μια τέτοια δύναμη’.

Ερρίκος Ίψεν

8. ‘Καθένας μπορεί να κυβερνήσει, όταν η θάλασσα είναι ήσυχη’.

Πόπλιος Σύρος

9. ‘Όποιος θέλει να μάθει να προσεύχεται, πρέπει να πάει στη θάλασσα’.

Χέερτ Χέερτσεν