Πέθανε ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Πέθανε ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Πέθανε ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης σε ηλικία 74 ετών ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου και ώρα 4.30 μ.μ. στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δικαίου στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Το τέλος του τοπίου. Ο ποιητής ανήκει στην αποκαλούμενη Γενιά του '70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, και κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Η συλλογή του «Με το φως», 1999, τιμήθηκε ταυτόχρονα με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω», το 2000. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Harvard Review», στα τεύχη 50, 1998 και 80, 2000.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης. Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον έχρισε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών και ο δήμος Ηρακλείου του απένειμε το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης έχει γράψει μία σειρά από σπουδαία ποιήματα ενώ παράλληλα έκανε μεταφράσεις. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τον κόσμο των γραμμάτων. «Μόλις έμαθα ότι πέθανε ο Χριστόφορος Λιοντάκης. Η Ελληνική ποίηση έχασε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της και εγώ έναν καλό, πιστό φίλο», έγραψε ο διευθυντής του περιοδικού «Ποιητική», Χάρης Βλαβιανός, στο Facebook.

«Με το φως»

Θα ξανάρθει
ηλιοβασίλεμα μετανιωμένο
ξύπνημα πρωινό.
Και με μνήμη και με λήθη
θα ξανάρθει
ήχος απόβροχου καλοκαιρινού.
Θα ξανάρθει
το λίγο νοσταλγώντας του φωτός.

Aνακοίνωση Εταιρείας Συγγραφέων

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του διακεκριμένου ποιητή, μεταφραστή και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας μας, Χριστόφορου Λιοντάκη. Εξαιρετικός μεταφραστής, o Λιοντάκης είχε ασχοληθεί συστηματικά με τη γαλλική ποίηση και λογοτεχνία, έχοντας μεταφράσει μεταξύ άλλων Ζενέ, Απολλιναίρ, Μπονφουά, Ελυάρ, Ρεμπώ, Πονζ, Βαλερύ, Σταντάλ και έχοντας εκδώσει Ανθολογία γαλλικής ποίησης. Τιμήθηκε από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, που τον είχε χρίσει Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών. Έχοντας βραβευθεί για το ποιητικό του έργο, ο Λιοντάκης ανήκει στη λεγόμενη «Γενιά του ΄70». Εκτενώς επίσης ασχολήθηκε με τη θεατρική μετάφραση και συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.