Είναι αυτονόητο ότι για να έχεις πιθανότητα να κερδίσεις έναν αγώνα, πρέπει πρώτα να γνωρίζεις τους κανόνες του. Γι’ αυτό και ο δρόμος της λύσης του ελληνικού προβλήματος οφείλει να ακολουθήσει τις γενικές αρχές του φιλελεύθερου δημοκρατικού μοντέλου. Όχι επειδή αυτό είναι το καλύτερο σύστημα κοινωνικής οργάνωσης που σκέφτηκε ποτέ ο άνθρωπος, αλλά επειδή είναι αυτό που επικρατεί σε όλον τον πλανήτη. Aν απαλλαγούμε από τους παραμορφωτικούς, ιδεολογικούς φακούς και κατανόησουμε τους κανόνες, τότε εύκολα θα καταλάβουμε ότι προτάσεις όπως είναι η σοσιαλδημοκρατία ή ακόμη και η ανανεωτική αριστερά ουσιαστικά, δεν συνιστούν εναλλακτικές, αλλά εκδοχές του φιλελεύθερου δημοκρατικού μοντέλου.
Αφού εντοπίσουμε τη ρίζα του κακού και τη γενική κατεύθυνση της αντιμετώπισής του, το επόμενο βήμα είναι να δούμε πως αυτή μεταφράζεται στο επίπεδο ορισμένων μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας μας: Το μεταναστευτικό, το απεργιακό, η πολιτική βία, η πολιτική συμμετοχή και η Παιδεία είναι τα θέματα που θίγονται σε μια προσπάθεια εφαρμογής της φιλοσοφίας στην πράξη. Η ανάλυση μας δείχνει ότι υιοθετώντας τις αρχές της λογικής, μπορούμε να αρχίσουμε να τα λύνουμε.
Έτσι, λοιπόν, το βιβλίο δεν περιορίζεται στην απλή διάγνωση της ελληνικής νόσου. Αντίθετα, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Με αυτή την έννοια είναι ένα βιβλίο συλλογικής αυτοβοήθειας. Παρέχει επιχειρήματα για τη νηφάλια, ψύχραιμη αλλά και τολμηρή εναντίωση στις βεβιασμένες κραυγές της πόλωσης και των ιδεολογικά φορτισμένων παρερμηνειών, που διαποτίζουν το δημόσιο λόγο. Συνιστά πολύτιμο εργαλείο εννοιολογικής ανάλυσης, αλλά και φωτεινό οδηγό αισιοδοξίας.
To βιβλίο του επίκουρου καθηγητή Κοινωνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός