Διασκευάζοντας και διασκεδάζοντας με Led Zeppelin - 12 τραγούδια

Διασκευάζοντας και διασκεδάζοντας με Led Zeppelin - 12 τραγούδια

Μετά το άρθρο μου για τους Led Zeppelin και την «βροχή» διασκευών στο internet –κυρίως, αφού διανύουμε περίοδο εγκλεισμού – οι όποιοι δημιουργοί (παλιοί & νέοι) αρέσκονται σ’ αυτό το «παιχνίδι» των διασκευών. Έτσι οι παλιοί θυμούνται τραγούδια από τα νιάτα τους και όχι μόνο, οι νέοι διασκευάζουν και διασκεδάζουν τους παλιούς –κυρίως όμως σαμπλάρουν τους παλιούς, είναι κατάτι πιο εύκολο – όλοι περνάμε καλά και έχουμε και έτοιμες δικαιολογίες,
Για να μην μακρηγορώ και κόψω την έμπνευση της διασκευής, θα καταθέσω μερικές «πρωτότυπες», «πειραγμένες», διασκεδαστικές και κάποιες απρόσμενες «διασκευές» και όχι μόνο, σε τραγούδια των Led Zeppelin.

1. -D.O.A. - Communication Breakdown -1981

Οι Καναδοί D.O.A. (Dead-on-Arrival) μαζί με τους Black Flag, Bad Brains και άλλους εκλεκτούς, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στα τέλη του ’70 για την δημιουργία αυτού που θα ονομαζόταν, εύκολα και ξεκάθαρα, αμερικάνικο Hardcore. Με οξείς κοινωνικούς πολιτικούς στίχους και στόχους και εξίσου «θορυβώδη» ήχο, 43 χρόνια μετά ακόμα «ξυρίζουν» κάθε επιφάνεια.
Το “Communication Breakdown” των Zeppelin είναι μάλλον στα «μέτρα» τους και τα decibel τους.

 

 

2- Zepparella - When The Levee Breaks -2012

Για τις Zepparella (όπως Barbarella) μια Tribute Band από την Καλιφόρνια, όλα έχουν την ιδιαιτερότητα τους. Τέσσερεις γυναίκες με εξαιρετική φόρμα και δεξιοτεχνία ερμηνεύουν με ενέργεια, μαγκιά, μπρίο και άνεση, τι άλλο Led Zeppelin. Όλες στα άσπρα, μιμούνται, ιερουργούν και αναπλάθουν επί σκηνής την γυναικεία φύση των Zeppelin. Στο “When the Leeve breaks” απλώς «τα σπάνε».

 

 

3.- Dawn Tyler Watson and Paul Deslauriers - Going To California -2007

Η Καναδή Dawn Tyler Watson έχει βραβευθεί σαν άξια ερμηνεύτρια των Blues με το “Juno Award”. Στο “Going to California” πάλι από το Led Zeppelin IV, με τον Paul Deslauriers κιθαρίστα και σύζυγο από τον καταπληκτικό τους δίσκο “En Duo”-2007, αλλάζουν στο κομμάτι τρόπο, τόπο και ύφος ξεκινώντας για την Καλιφόρνια. Αν ρίξετε μια ματιά στην φωτογραφία και στα χρώματα του εξωφύλλου έχετε την μισή απάντηση για τον λόγο της διασκευής. Όταν ακούσετε την ερμηνεία έχετε το δεύτερο μισό της απάντησης για τον δρόμο προς την Καλιφόρνια. Το ακουστικό ταξίδι με την κιθάρα του Deslauriers και οι αρμονικές διφωνίες τους ζωγραφίζουν το ταξίδι στην Γη της Επαγγελίας σαν ένα μοναδικό σταθμό προορισμού ψυχών και ανθρώπων.

 

 

4- Dread Zeppelin Your Time Is Gonna Come -1990

Στην Αμερική λοιπόν όλα είναι δυνατά. Οι πρώτοι έσονται έσχατοι και οι έσχατοι πρώτοι. Τέτοια και η περίπτωση (περιπτω-σάρα) των Dread Zeppelin. Μια μπάντα διασκευών που η εμφάνιση τους θα έκανε και τους αείμνηστους Village People να κοκκινίσουν. Φτιαγμένοι σαν μια μπάντα για να παίζει τις αθλιότητες του Καρβέλα στις εκπομπές της Αννίτας Πάνια, οι Dread Zeppelin κατάφεραν να ξεπουλήσουν στην Αμερική «διασκευάζοντας» Led Zeppelin και άλλους. Η Ρέγκε επίγευση στα κομμάτια που αποφασίζουν να «χειρουργήσουν» πριν προλάβουν να ξεψυχήσουν στο ανατομικό κρεβάτι ζητούμενο. Εδώ ένα από αυτά, που όπως λέει και ο τίτλος του «ήρθε η ώρα του».

 

 

5. - Michael Winslow - Whole Lotta Love (Norwegian talk show) 9-11-2011

Αν για τους Dread Zeppelin τους ανεχόμαστε λόγω Αποκριάς, για τον Michael Winslow τι να πει κανείς. Όσοι δεν τον ξέρουν καλά, θα τον θυμούνται σίγουρα από τον αστυνομικό στα φιλμ «Η μεγάλη των μπάτσων σχολή» με τα ιδιαίτερα φωνητικά προσόντα.

Ο Michael Winslow όμως είναι και πολλά άλλα εκτός από κωμικός ηθοποιός. Είναι μια κατηγορία μόνος του. Στο παρακάτω Νορβηγικό σόου του 2011 (Senkveld med Thomas og Harald) με την βοήθεια του Νορβηγού κιθαρίστα Odd Nordstoga «παραδίδει» μαθήματα κιθάρας, φωνής, ερμηνείας και σόου, κάνοντας Beatboxing και άλλα ασύλληπτα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρουσιαστών που ακούνε μια εκτέλεση του “Whole Lotta Love” από το υπερπέραν.

 

 

6. - Greta Van Fleet - Highway Tune -2017

Αν ο Ιζνογκούντ θέλει πάντα να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη χωρίς ποτέ να το καταφέρνει, οι Greta Van Fleet από το Michigan είναι τρία αδέλφια Josh, Jake & Sam Kiszka με τον φίλο τους Danny Wagner (drums) που είναι οι «νέοι» Led Zeppelin χωρίς να είναι οι Zeppelin.
Με το πνεύμα των seventies μέχρι το κόκκαλο και την παρορμητική δύναμη που δίνουν τα νιάτα σε ότι κάνουν, οι Greta Van Fleet θα μπορούσαν να είναι οι Led Zeppelin του 21ου αιώνα. Το κάνουν τόσο πρωτότυπα και πετυχημένα, που δεν χρειάζονται διασκευές, διασκευάζουν τον εαυτό τους και πάνε στην κορυφή της επιτυχίας γκαζωμένοι.

 

 

7- The Jaguars - Immigrant Song -1972

Θα μπορούσε ελληνικό συγκρότημα να διασκευάσει Zeppelin? Ναι! Οι αθηναίοι Jaguars, και πολύ νωρίς μάλιστα. Αν και ξεκίνησαν όπως όλα τα ελληνικά σχήματα στα μέσα του ‘60s ως Beat μπάντα που παίζει τα πάντα για τις ανάγκες τις μόδας και του νεανικού κοινού, γρήγορα αντιλήφθησαν, αρχές του ‘70ς τις αλλαγές στη μουσική και άλλαξαν ρεπερτόριο.
Εδώ μέσα από την μετριότατη ταινία «Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί»-1972 στο κλαμπ των μηχανόβιων διασκευάζουν με τσαμπουκά Zeppelin -“Immigrant song” και μετά Grand funk railroad.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς? Ίσως Black Sabbath?

 

 

8. – Δημήτρης Πουλικάκος – Good Times Bad Times -1979

Ποιο άλλο όμως ελληνικό συγκρότημα θα μπορούσε να ερμηνεύσει πειστικά Zeppelin στα seventies? Ίσως μόνο η Εθνική Ελλάδος. Αυτό έγινε τελικά –μετά από πολλές αναβολές – στο γήπεδο του Ζωγράφου στις 10 Ιουνίου 1979. Εκεί η παλιοπαρέα Πουλικάκος – Πολύτιμος –Λογαρίδης –Σιδηρόπουλος – Παπαντίνας και πολλοί άλλοι, παρέδωσε μαθήματα κεφιού, έμπνευσης και ερμηνείας. Έτσι το Live που έμεινε στην ιστορία ως «Η συναυλία της βροχής» είχε απ’ όλα. Μεταξύ άλλων ο Δ. Πουλικάκος δίνει «ρέστα» στο “Good times bad times” των Zeppelin.

 

 

9.- Europe - Since I've Been Lovin' You (Live at Nalen) -2008

Μια άλλη Εθνική Ελλάδος - αυτή του μπάσκετ – που όλοι μας την έχουμε συνδέσει με την κατάκτηση του EURO-1987 και φυσικά με το απόλυτο τραγούδι της νίκης “The Final Countdown”. Βέβαια οι Σουηδοί Europe -άμα σε θέλει η τύχη μέχρι και το όνομα προβλέπει – ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι θα γινόταν συνώνυμο αυτής. Αποτέλεσμα το “The Final Countdown” να γίνει “One Hit wonder” ανά τον κόσμο.
Έτσι τους μάθαμε τους Europe και έτσι τους ξεμάθαμε. Κρίμα γιατί σαν γκρουπ είχε και έχει δυνατότητες που ποτέ δεν ψάξαμε.
Δικαιωματικά η Live απόδοση του “Since I’ve been lovin’ you” τους αξίζει.

 

 

10.- Frank Zappa - Stairway to Heaven -1991

Ένα κομμάτι που έχει ακούσει μέχρι και η γιαγιά μου είναι σίγουρα το “Stairway to heaven”. Ποιος όμως έχει τα κότσια ν’ αποδώσει αυτό το magnum opus των Zeppelin, με την ίδια πειθώ.
Όταν όμως αυτό «πέφτει» στα χέρια του «άτακτου» Frank Zappa και της ορχήστρας του, όλα μπορούν να συμβούν και όλα μπορούν ν’ αναιρεθούν. Αν έχεις «ανοιχτά» αυτιά και ξεχάσεις τα στερεότυπα τότε γίνεσαι ο καλύτερος φίλος του αείμνηστου Frank.

 

 

11.- Quo Vadis – Zeppelin party -1972

Λίγο το βιτριολικό χιούμορ του Frank Zappa, λίγο η ανένταχτη προσωπικότητα του, λίγο η μουσικά εκλεπτυσμένη του διαστροφή, σου γυρίζει τα γούστα από το τσιφτετέλι στο avant-garde. Ποιος άλλος θα τολμούσε παρόμοιο εγχείρημα χωρίς να τον «φάει» το μαύρο σκοτάδι. Κάτι περιστασιακό, κάτι πειραματικό, κάτι «τράβα κι όπου μας βγάλει», ίσως?
Ιδού λοιπόν, οι Γάλλοι “Quo Vadis” είναι ακριβώς αυτό που λέει τα’ όνομα τους. Που πάτε ωρέ αδέλφια. Μας αρέσουν οι Led Zeppelin και κάνουμε την πλάκα μας, Πώς αλλιώς θ’ ακουγόταν το ένα από τα τρία μόνο singles που κατάφεραν να βγάλουν, αν δεν το ονόμαζαν “Zeppelin Party”, αφού είναι ένα medley από τα “Communication Breakdown,” “Black Dog,” “Heartbreaker” “Whole Lotta Love” πασπαλισμένο με το Frankenstein” του Edgar Winter. Άντε και καλή Αποκριά.

 

 

12.- The Beatnix - Stairway To Heaven -1993

Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν τα είδωλα τους και αν είναι δυνατόν να βγάλουν και λεφτά. Πολλοί τα κατάφεραν, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Έτσι στα ‘60ς ‘70ς ‘80ς γεμίσαμε από «νούμερα» όπως “El Vez” δηλ. Elvis αλά Μέξικο, The australian Pink Floyd χωρίς συστάσεις, οι Didi And His ABC-Boys γνωστοί και ως γερμανοί Beatles, οι παρωδοί The Rutles και άλλοι, ων ουκ έστιν αριθμός. Αλλά σαν τους Αυστραλούς Beatnix, που όπως διαβάζω είχαν και πετυχημένη πορεία σε περιοδείες στην Ωκεανία και στα γύρω κράτη, νομίζω ότι το παρακάτω βίντεο με ξεπερνά.
Οι Beatnix χειρουργούν χωρίς εργαλεία το “Stairway to heaven” αναμεμιγμένο με το “Twist-n-Shout” ως καρύκευμα. Το αποτέλεσμα μόνο ο Χάρρυ Κλύνν θα εκτιμούσε και θα χρησιμοποιούσε κατάλληλα. Ο ορισμός της Tribute Band εδώ γίνεται τρύπια μπάντα.

 

 

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΟΛΟΓΚΑΣ

Δείτε ακόμη:

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>> Μέρος 'Α

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>

>>