Love Me Or Leave Me - Ένας καλός δάσκαλος πάντα βρίσκει τρόπους να εμπνέει τους μαθητές

Love Me Or Leave Me - Ένας καλός δάσκαλος πάντα βρίσκει τρόπους να εμπνέει τους μαθητές

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ένας καλός δάσκαλος πάντα βρίσκει τρόπους να εμπνέει τους μαθητές. Αυτή την ιδιότητα ο Κώστας την έχει επιβεβαιώσει πολλάκις και συνεχίζει να το πράττει. Πίστευα για χρόνια ότι ο Γιάννης είναι ο στρατάρχης και ο Ζουγρής ο στρατηγός, μπορεί ο ίδιος να έδωσε στον Πετρίδη την ιδιότητα του τζεντάι που μοιραία τον τοποθετεί τον ίδιο στη θέση του Γιόντα αλλά τελικά ίσως πιο κατάλληλο να είναι ότι ο Γιάννης είναι ο στιβαρός, σοβαρός γυμνασιάρχης και ο Κώστας ο αγαπημένος καθηγητής των «μαθητών».

Προσπαθώντας να εξηγήσω την τέχνη του Food For Thought που τους χαρακτηρίζει και τους δύο σαν δεύτερη φύση τους δεκαετίες τώρα, έπεσα πάνω στο άρθρο του site ekpaideytikos.gr «Τα 9 χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου Δασκάλου», https://www.ekpaideytikos.gr/index.php/arthra/443-ta-9-xaraktiristika-enos-spoudaiou-daskalou . Ο παραλληλισμός στο πρόσωπο του, για μένα τουλάχιστον, είναι αναπόφευκτος.

Κάπως έτσι η πρόσφατη αναφορά του στη αυθεντική εκτέλεση του Try A Little Tenderness οδήγησε στο μονοπάτι για να θυμηθώ ακόμη μια φορά το Love Me Or Leave Me, του 1929.

Η μουσική κωμωδία που ανέβηκε στο Μπρόντγουει ένα χρόνο πριν με τίτλο Whoopee! είχε στο ανθρώπινο δυναμικό της τη συμμετοχή της Ruth Etting όπου και εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε το συγκεκριμένο στάνταρ της τζαζ, https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/98-jazz-p/28227-100-xronia-jazz-a . Η συνθετική ομάδα των, Walter Donaldson, μουσική και Gus Kahn στίχους, ανάμεσα στα εκατό περίπου τραγούδια που έγραψαν μαζί μας χάρισαν και τα My Buddy (1922), Making Whoopee! (επίσης από την παράσταση Whoopee!) και My Baby Just Cares for Me (1930).

Αν και πάνω από μία φορές ο Κώστας έχει δηλώσει την αδυναμία του στο It Had To Be You, μια άλλη μεγάλη στιγμή της Etting από το φιλμ του 1936, Melody In May, προσωπικά λατρεύω τη στοιχειωμένη ερμηνεία της Lady Day του καλοκαιριού του ’55, είπα να θυμηθούμε το συγκεκριμένο τραγούδι. Ένας ακόμη λόγος είναι το ότι αποτέλεσε και τον τίτλο ταινίας με θέμα την ταραχώδη ζωή της ερμηνεύτριας ειδικά με τον πρώτο της σύζυγο, του 1955 με πρωταγωνιστές τους Doris Day και James Cagney, με έντεκα μάλιστα υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ.

Ορίστε λοιπόν η αυθεντική εκτέλεση μαζί με αγαπημένες διασκευές.

Ruth Etting (1929)

Fats Waller (1929)

Anita O'Day (1951)

Gerry Mulligan (1953)

Cal Tjader

Sammy Davis Jr. (1955)

Miles Davis All-Stars (1957)

Nina Simone (1958)

Sarah Vaughan

Ella Fitzgerald (1962)