Mona Lisa – 12 Εκτελέσεις

Mona Lisa – 12 Εκτελέσεις

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Το τραγούδι έρχεται από το 1950. Στις σκοτεινές αίθουσες εκείνη τη χρονιά η δημιουργία της συνθετικής ομάδας των Ray Evans, στίχους και Jay Livingston, μουσική, ερμηνεύτηκε από τον τρομπετίστα Charlie Spivak και την ορχήστρα του και στα φωνητικά τον Tommy Lynn, στην ταινία Captain Carey, U.S.A., κερδίζοντας μάλιστα το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού. Στις επόμενες γενιές όμως θα συνδεθεί με την εκτέλεση του βασιλιά Cole, που κυκλοφόρησε τρεις μήνες μετά το άνοιγμα της ταινίας και που κατάφερε να το ανεβάσει στην κορυφή των επιτυχιών στην Αμερική

Οι συνθέτες είναι υπεύθυνοι για τραγούδια σε πάνω από 80 ταινίες και μεταξύ άλλων έγραψαν δύο ακόμα τραγούδια που κέρδισαν τον θείο Όσκαρ. Το ένα ακουγόταν στην ταινία του Χίτσκοκ του 1956, Ο Άνθρωπος που γνώριζε πολλά (The Man Who Knew Too Much), το Que Será, Será (Whatever Will Be, Will Be) με την Doris Day και το πρώτο από τα τρία, το 1947 το Buttons and Bows που ερμήνευσε στο γουέστερν The Paleface, ο πρωταγωνιστής Μπομπ Χόουπ και αγαπήθηκε με την ερμηνεία της Dinah Shore. Επίσης έχουν γράψει και το κλασσικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι Silver Bells, επιτυχία αρχικά με τον Bing Crosby και την Carol Richards.

Πίσω όμως στην κυρία με το φημισμένο μειδίαμα. Ορίστε το αυθεντικό και η σπουδή έντεκα καλλιτεχνών στην ρομαντική και λίγο θλιμμένη είναι η αλήθεια σύνθεση.

Και για όσους προτιμούν την πλατφόρμα του Youtube…