Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη
Με αφορμή την επέτειο ενός ρεκόρ, θυμόμαστε την κυρία Francis, μια από τις πιο πετυχημένες γυναικείες φωνές της περιόδου 1957 – 1962 στην Αμερική και όχι μόνο. Ορίστε ατάκτως ερριμμένα μερικά μόνο από τα λατρεμένα τραγούδια της.
Anema E Core (LP: Sings Italian Favourites - 1959)
Γεννημένη στο Νιού Τζέρσεϋ στις 12 Δεκεμβρίου του 1937, το πραγματικό της όνομα είναι Concetta Rosa Maria Franconero, ιταλικής καταγωγής, την οποία τίμησε με αυτό το δίσκο στα 22 της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της θα τραγουδήσει σε διάφορες γλώσσες.
Stupid Cupid (1957)
Η πρώτη της επιτυχία το διπλό single The Majesty of Love / You, My Darlin' You. Ήταν 1957 σε ντουέτο με τον Marvin Rainwater, λίγο κάτω από το Νο 100.
Lock Up Your Heart (δεύτερη πλευρά στο σινγκλ I'm Sorry I Made You Cry – 1958)
Who's Sorry Now? (1957)
Αυτό που θα αποτελούσε το τέλος μιας σύντομης δισκογραφικής καριέρας έμελλε στο παραπέντε, και μετά από παραπάνω μια ντουζίνα τραγούδια, να γίνει η απαρχή μιας χρυσής σειράς επιτυχιών. Κορυφή στην Αγγλία και στα πέντε πρώτα των ΗΠΑ. Η διασκευή της σύνθεσης του 1923 την οδήγησε στα ουράνια και η ιατρική έχασε ένα μέλος.
Mama
Η αφορμή που σήμερα θυμόμαστε την ερμηνεύτρια. Η επέτειος ενός ρεκόρ, που σε άλλες εποχές όταν καταγραφόντουσαν κατά πολλούς αυτά είχαν κάποια σημασία. Στα δύο χρόνια του hot 100, γίνεται η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που ανεβαίνει σόλο στην κορυφή. Πρόκειται για τη δεύτερη πλευρά του σινγκλ Jealous of You (Tango Della Gelosia). Μια καθολική επιτυχία αφού έφτασε πλησίασε ασφυκτικά και την κορυφή των RnB τραγουδιών αλλά ακούστηκε και από το κοινό της κάντρι.
Everybody's Somebody's Fool
La Novia (The Wedding) (LP: Sings The All Time International Hits – 1965)
Εδώ διασκευάζει τη επιτυχία του 1964, πρωτοερμηνευμένο από την βρετανίδα Julie Rogers, λίγους μήνες πριν.
Fallin’ (single – 1958)
Where The Boys Are (single – 1960)
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της, από την ταινία με το ίδιο τίτλο που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, στην οποία πρωταγωνιστούσε, σύνθεση των Neil Sedaka και Howard Greenfield, συχνών συνεργατών της, όπως για παράδειγμα στο προηγούμενο και στο Stupid Cupid, την πρώτη μεγάλη επιτυχία του διδύμου. Θα το ηχογραφήσει έως και στα γιαπωνέζικα…
Don't Break The Heart That Loves You (1962)
Το τρίτο και τελευταίο Νο1 της, με την επιτυχία της να συνεχίζεται έστω και σε χαμηλές στροφές, αφού θα ακολουθήσουν άλλες 10 top 40 επιτυχίες έως το 1964 στη γενέτειρα της. Μη ξεχνάμε όμως ότι και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου έχει δύο νο1 και πάνω από 20 τραγούδια στα 40 πρώτα.
Ορίστε και ένας συνδυασμός αγγλικών και ελληνικών πάνω στις ουράνιες μελωδίες του αξέχαστου Μάνου…
Never On Sunday (LP: Connie Francis Sings Never On Sunday And Other Title Songs From Motion Pictures – 1961)
Μια μικρή μόνο αναφορά σε μια γυναικεία φωνή που γνώρισε την απόλυτη επιτυχία σε αυτό που έκανε αλλά και άξιας θαυμασμού για το πόσες φορές ξανασηκώθηκε από τα διάφορα χτυπήματα της ζωής. Με τέσσερις γάμους, ένα βιασμό, δικαστικές διαμάχες με την εταιρία της, εθισμό σε ναρκωτικά, ψυχιατρικά προβλήματα, εγχειρίσεις και τάσεις αυτοκτονίας δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις το δυνατό άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την 80χρονη καλλιτέχνη.
Να τελειώσουμε κάπου εδώ όμως με το ίδιο τρόπο που ξεκίνησε αυτό το μικρό αφιέρωμα. Από το πιο πετυχημένο της άλμπουμ, ηχογραφημένο στα θρυλικά Abbey Road Studios…
Ciao Ciao Bambino (LP: Sings Italian Favourites - 1959)