Τα «Ξεχασμένα» Νο1 τραγούδια των 60s - Μέρος ΙΙ

Τα «Ξεχασμένα» Νο1 τραγούδια των 60s - Μέρος ΙΙ

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Η δεκαετία του ‘ 60 είναι, και δικαίως, από τις πιο αγαπημένες ανάμεσα στους λάτρες της μουσικής ειδικά αυτής που αποκαλείται με τη γενική έννοια του όρου, ποπ. Μεγάλοι καλλιτέχνες, απίστευτα άλμπουμ και επιρροές αστείρευτες για τις επόμενες γενιές. Πολλά τα αγαπημένα τραγούδια, ατελείωτες οι λίστες που με κόπο, φτιάχνουν οι φανατικοί της οπαδοί ανά τον κόσμο για να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Μια λίστα και εδώ λοιπόν που θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη, λίγο διαφορετική όμως αυτή τη φορά. Τραγούδια που γνώρισαν επιτυχία από το ’60 – ’69, φτάνοντας στην κορυφή της Αμερικής, οι κατάλογοι επιτυχιών άλλωστε, όχι απόλυτα αλλά ενδεικτικά, ειδικά στον δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα, ήταν ένας οδηγός «μουσικής ανάγνωσης» της εποχής. Επιτυχίες λοιπόν, αλλά όχι που τις θυμόμαστε και έχουμε μάθει απέξω, κάθε ριφ, κάθε στίχο τους, κάθε εισαγωγή, τα ρεφρέν τους. Μια λίστα με τραγούδια που έχουν… «ξεχαστεί».

Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια ανάσυρση από τη λήθη ή και γιατί όχι μια απολαυστική ανακάλυψη, ποτέ δεν είναι αργά άλλωστε…

1963

The Rooftop Singers - Walk Right In (Ιανουάριος – 2 εβδομάδες)

Διασκευή από το φολκ τρίο στη σύνθεση του 1929. Επιτυχία στον γενικό κατάλογο επιτυχιών, στο easy listening και στο r’n b τσαρτ και στον κατάλογο των κάντρι τραγουδιών. Συγχρόνως υποψήφιο για γκράμμι καλύτερου φολκ τραγουδιού. Ο ορισμός της crossover επιτυχίας;

Jimmy Soul - If You Wanna Be Happy (Μάιος – 2 εβδομάδες)

Ένα ακόμη τραγούδι, μετά αυτό της Shelley Fabares του 1962, που οι νεότεροι μπορούν ευκολότερα να το βρουν στο σάουντρακ της ταινίας Γοργόνες, του 1990, με τους Σερ, Γουινόνα Ράιντερ, Χόσκινς, Κριστίνα Ρίτσι. Βασισμένο στο καλύψο τραγούδι του 1933 του Roaring Lion από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ugly Woman.

Kyu Sakamoto – Sukiyaki (Ιούνιος – 3 εβδομάδες)

Μια απίστευτη παγκόσμια επιτυχία με 13 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Επιτυχία περιέργως και στα r’n b τσάρτς της Αμερικής. Τα περίεργα συνεχίζονται και με τον τίτλο του τραγουδιού. Η ακριβής μετάφραση της επιτυχίας στην Ιαπωνία δύο χρόνια πριν Ue o Muite Arukō είναι I Look Up As I Walk. Ο τίτλος που επιλέχτηκε τελικά είναι για λόγους ακουστικούς και ότι είναι ένα σχετικά γνωστό έδεσμα της ιαπωνικής κουζίνας…Η επιτυχία γίνεται ακόμη πιο αναπάντεχη αφού οι ιαπωνικοί στίχοι είναι εμπνευσμένοι από μια έντονη αντιαμερικανική στάση, που ξεκίνησε στις αρχές του 60, τη διαμαρτυρία για τη συνεχή παρουσία τότε των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, βάση ειδικής συνθήκης που τηρείται ακόμα. Σκοπίμως όμως κουμπώνουν και στο πιο ήπιο θέμα των χαμένων αγαπών. Γνώρισε αρχικά επιτυχία στη Αγγλία ως ορχηστρικό κομμάτι από τους Kenny Ball and his Jazzmen για να ακολουθήσει η φωνητική έκδοση του με τη οποία εισέβαλε και στην Αμερική.

Dale & Grace - I'm Leaving It Up to You (Νοέμβριος – 2 εβδομάδες)

Μια ακόμα διασκευή. Ήταν το κορυφαίο τραγούδι στις ΗΠΑ όταν δολοφονήθηκε ο 35 πρόεδρος της χώρας.

The Singing Nun – Dominique (Δεκέμβριος – 4 εβδομάδες)

Μια περίεργη περίπτωση είναι αυτή της βελγίδας καλόγριας Jeannine Deckers. Έγινε παγκόσμια γνωστή με το αν μη τι άλλο πετυχημένου τραγούδι της, ερμηνευμένο στα γαλλικά, με θέμα τον ιδρυτή του τάγματος του Αγίου Δομίνικου όπου και άνηκε. Θα το τραγουδήσει επίσης σε άλλες 7 γλώσσες. Η επιτυχία της θα κρατήσει μακριά από την κορυφή τους Kingsmen και το Louie Louie. Αργότερα θα ξαναγυρίσει στο έργο της στο Βέλγιο, ενώ ο επίλογος της ζωής της ήταν τραγικός, αφού αυτοκτόνησε υπό το βάρος της οικονομικής της χρεωκοπίας, το 1985.

1964

Peter and Gordon - A World Without Love (Ιούνιος – 1 εβδομάδα)

Σε μια απίστευτη χρονιά για τα σκαθάρια, 6 συνθέσεις του συγκροτήματος ερμηνευμένες από τους ίδιους «χτυπούσαν»η μία μετά την άλλη την νεολαία των ΗΠΑ που σε μια φρενίτιδα τα ανέβαζε στην κορυφή της χώρας. Η 7η ήταν ένα τραγούδι που έγραψε ο Paul όταν ήταν 16 μόλις ετών και το είχε δώσει στον αδελφό της τότε κοπέλας του ένα χρόνο πριν. Η σύνθεση βρίσκεται στην περίφημη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame με τα τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock and Roll.

Lorne Greene – Ringo (Δεκέμβριος – 1 εβδομάδα)

Ο καναδός ηθοποιός φέρνει στη λίστα μας ξανά αναφορά στη σειρά Bonanza, στην οποία ήταν πρωταγωνιστής. Οι νεότεροι θα τον θυμούνται και από τη σειρά επιστημονικής Galactica

1965

Freddie and the Dreamers - I'm Telling You Now (Απρίλιος – 2 εβδομάδες)

Η επανακυκλοφορία του δύο χρόνια μετά την αρχική ήταν και η πετυχημένη.

1966

Lou Christie - Lightnin' Strikes (Φεβρουάριος – 1 εβδομάδα)

Μέχρι το 1966 ο Lou Christie είχε στο ενεργητικό του ήδη δυο χρυσές επιτυχίες (The Gypsy Cried – 1962 και το Two Faces Have I - 1963). Μεσολάβησε μετά ο στρατός και δυο χρόνια αργότερα με την νέα του εταιρεία MGM, κυκλοφορεί το Lightin’ Strikes με απροθυμία από πλευράς της. Η χαρακτηριστική ερμηνεία με το σήμα κατατεθέν φαλτσέτο παρέμεινε, και ανήμερα των γενεθλίων του το τραγούδι φτάνει στο Νο1 τραγούδι της χώρας.

Barry Sadler - The Ballad Of The Green Berets (Μάρτιος – 5 εβδομάδες)

Πατριωτικό αμερικάνικο τραγούδι εν μέσω του πολέμου το Βιετνάμ, ως φόρος τιμής για την πρώτη απώλεια του πολέμου με στρατιώτη από την Χαβάη.Το εμπορικότερο τραγούδι της χρονιάς στις ΗΠΑ. Είναι βασισμένο στην μελωδία ενός φολκ τραγουδιού, του Butcher Boy, με τα ίχνη του να χάνονται στο χρόνο. Κατά μία εκδοχή το Butcher Boy αποτελεί τον συνδυασμό διάφορων άλλων βρετανικών φολκ τραγουδιών. Κατά καιρούς το έχουν πει γνωστοί τραγουδοποιοί, συνήθως γυναίκες, Joan Baez, Kirsty MacColl, SinéadO'Connor, κα.

Donovan – Sunshine Superman (Σεπτέμβριος – 1 εβδομάδα)

Σε παραγωγή του Mickie Most (Τhe Animals, Suzi Quatro, Τhe Jeff Beck Group κ.α.). Σε μια χρονιά που το ψυχεδελικό κίνημα γνώριζε τις πρώτες μεγάλες εμπορικές του επιτυχίες και έδωσε το Pet Sounds των Beach Boys και το Revolver των σκαθαριών, το τραγούδι ήταν μαζί με άλλα ένας πρόδρομος του καλοκαιριού που θα ερχόταν τον επόμενο χρόνο και του Woodstock στα τέλη της δεκαετίας.

The Association – Cherish (Σεπτέμβριος – 3 εβδομάδες)

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος έμελε να είναι και ο πιο πετυχημένος τους. Τα ονειρικά φωνητικά της αρχικά εξαμελούς μπάντας ήταν κύριο κομμάτι της επιτυχίας τους. Το Cherish μαζί με το Along Come Mary ήταν τα δύο σινγκλς που έβγαλε το άλμπουμ.

Johnny Rivers - Poor Side Of Town (Νοέμβριος – 1 εβδομάδα)

Ένα χρόνο μετά τη χρυσή επιτυχία του με το Secret Agent Man, θέμα της αμερικάνικης μεταφοράς του βρετανικού σήριαλ Danger Man, ως Secret Agent, o Rivers περπάτησε σε πιο ατμοσφαιρικά μονοπάτια. Αυτή η στροφή θα του χαρίσει τη μεγαλύτερη επιτυχία του στην Αμερική. Τα μαγευτικά έγχορδα τα οφείλουμε στον Marty Paich, του οποίου τις εντυπωσιακές δουλειές μπορούμε να ακούσουμε ενδεικτικά με τους Ella Fitzgerald, Frank Sinatra (Softly as I leave you), Ray Charles (Modern Sounds in Country and Western Music I&II), Shirley Bassey (If you go away), Michael Jackson (Heal The World), Barbara Streisand, Sarah Vaughanκ.α. ένας υπέροχος μουσικός