Από την Χαρούλα Νικολαίδου
Ο Ali Farka Touré από το Μάλι.
Θεωρείται ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης που ανέδειξε ποτέ η χώρα του, με διεθνή αναγνώριση. Η μουσική του, πέρα απ' την τοπική παράδοση, συνδέθηκε άμεσα και με το Blues. Χαρακτηρίστηκε ο John Lee Hooker της Αφρικής. Συγκαταλέγεται μέσα στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone.Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι μέσα από τον δίσκο Talking Timbuktu (1994) στον οποίο συνεργάστηκε με τον Ry Cooder.
Ali Farka Toure –Diaraby
Ο Alpha Blondy από την Ακτή Ελεφαντοστού.
Διεθνούς φήμης και γνωστός ως ο Bob Marley της Αφρικής. Πολλά από τα τραγούδια του έχουν πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο είναι από τον δίσκο Jerusalem (1986). Μέσα από αυτόν προσπάθησε να προάγει την ενότητα μεταξύ των θρησκειών του Ισλαμισμού του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού.
Alpha Blondy - Jιrusalem
Ο Baaba Maal και ο Mansour Seck από τη Σενεγάλη.
Ο Maal είναι τραγουδιστής και κιθαρίστας. Στη χώρα του τον ονόμασαν «το Αηδόνι». Τραγουδάει κυρίως στη γλώσσα Pulaar. Ο τυφλός κιθαρίστας Mansour Seck συγκαταλέγεται και αυτός στους σημαντικούς μουσικούς από τη Σενεγαλη. Οι δυο τους ήταν φίλοι από παιδιά. Ο δίσκος Baayo (1991) από τον οποίο είναι και τα παρακάτω τραγούδια , είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο μουσικών, στον οποίο και οι δύο παίζουν κιθάρα και τραγουδούν.
Baaba Maal – Bouyel
Baaba Maal – Dogata
Η Cesária Évora από το Πράσινο Ακρωτήρι.
Η «Βασίλισσα των Μόρνας» και η «Ξυπόλυτη Ντίβα». Ο πρώτος της δίσκος La Diva Aux Pieds Nus (1988) που ηχογραφήθηκε στο Παρίσι, ήταν η αρχή της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας και της καριέρας της. Τραγουδούσε στα Πορτογαλικά και γνώρισε σε όλο τον κόσμο τα μόρνας, που είναι τα αντίστοιχα φάδος για την Πορτογαλία, το τανγκό για την Αργεντινή κλπ. Το τραγούδι είναι από τον πρώτο της δίσκο.
Cesaμria Eμvora - Destino Negro
Ο FelaKuti από την Νιγηρία, ή αλλιώς Fela Anikulapo (αυτός που κουβαλάει το θάνατο στο σακίδιό του) Kuti..
Ήταν πολυοργανίστας, συνθέτης και πρωτοπόρος της Afrobeat μουσικής. Συνδύασε τους αφρικανικούς ρυθμούς με ένα μείγμα jazz , funk, soul με κυρίαρχο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Το συγκεκριμένο τραγούδι προέρχεται από τον δίσκο του Zombie (1976), μαζί με το συγκρότημά του Afrika 70. Μέσα σε αυτό χαρακτηρίζει τους νιγηριανούς στρατιώτες ζόμπι, που υπάκουαν τυφλά στις εντολές των ανωτέρων τους. Είχε πάντοτε προβλήματα με το στρατιωτικό καθεστώς, μετά όμως από την κυκλοφορία του Zombie, στρατιώτες εισέβαλαν στην κοινότητα που είχε φτιάξει με τους μουσικούς και συνεργάτες του ( τεχνικοί, χορεύτριες, φίλοι οικογένεια κλπ ) την Kalakuta Republic , βίασαν και βασάνισαν τις γυναίκες, ξυλοκόπησαν τους άντρες, όπως και τον ίδιο τον Kuti, πέταξαν από το παράθυρο την μητέρα του ( η οποία αργότερα υπέκυψε στα τραύματα της ) και τέλος έκαψαν την kalakuta republic.
Παραθέτω και δυο liveαπό το 1978 και το 1984.
FelaKuti – Zombie
Ο Manu Dibango από το Καμερούν.
Είναι μουσικός, τραγουδοποιός, σαξοφωνίστας και βιμπραφωνίστας. Η μουσική του έχει στοιχεία freejazz, funk, fusionκαι παραδοσιακής μουσικής του Καμερούν. Το παρακάτω κομμάτι είναι από τον δίσκο Africadelic (1973).
Manu Dibango - The Panther
Η Miriam Makeba από το Γιοχάνεσμπουργκ ή αλλιώς Mama Africa.
Ήταν τραγουδίστρια και η πρώτη Αφρικανίδα που κέρδισε βραβείο Grammy,το 1966. Συνδύασε τη jazzμε την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική μουσική. Το παρακάτω τραγούδι από τη Σουαχίλη , είναι ένα από τα πιο αγαπητά και γνωστά τραγούδια στην Αφρική και είναι η ηχογράφηση της Miriam Makebaπου το έκανε παγκοσμίως γνωστό.
Miriam Makeba – Malaika
Ο Salif Keita από το Μάλι ή αλλιώς «Η χρυσή φωνή της Αφρικής».
Είναι τραγουδιστής και τραγουδοποιός της afro-pop μουσικής. Γεννήθηκε με αλμπινισμό και γιαυτό η οικογένειά του τον εξοστράκισε. Ο Keita κατάφερε να γίνει αληθινός star στην Αφρική και να κερδίσει παγκόσμια φήμη. Το πρώτο από τα παρακάτω τραγούδια είναι από τον δίσκο Soro (1987 )και σηματοδοτεί την πρώιμη περίοδο της μουσικής του. Το δεύτερο ακούστηκε στην ταινία Ali(Muhhamad Ali).
Salif Keïta – Souareba
Salif Keita – Tomorrow
Οι Tinariwen από την έρημο Σαχάρα, συγκεκριμένα από το βόρειο Μάλι.
Ανήκουν στη φυλή των Τουαρέγκ. Με τον δίσκο τους Tassili (2011) κέρδισαν το «Grammy Award for Best World Music Album» και το παρακάτω τραγούδι βρίσκεται σε αυτόν. Μετά από αυτόν τον δίσκο ακολούθησαν άλλοι δύο.
Tinariwen - Imidiwan ma Tenam