Οι 20 εμπορικότεροι δίσκοι της Country (1964 – 2016) - Μέρος 'Β

Οι 20 εμπορικότεροι δίσκοι της Country (1964 – 2016) - Μέρος 'Β

Μέρος 2ο

Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

 

Η λίστα εκδόθηκε από το περιοδικό Billboard τον Αύγουστο του 2016 και είναι η πρώτη φορά που κυκλοφόρησε μια τέτοια για την country. Καλύπτει πάνω από 50 χρόνια ιστορίας και βασίστηκε φυσικά στα charts. Είναι μια ιστορία γεμάτη αριθμούς, ρεκόρ και απίστευτες πωλήσεις…

Νο 10

Διάφοροι καλλιτέχνες – «Soundtrack - O Brother, Where Art Thou?» (2000)

Το μοναδικό σάουντρακ και συλλογή στη λίστα, έρχεται από τις αρχές του νέου αιώνα, από την καταπληκτική ταινία των αδελφών Κοέν. Τη βραβευμένη με γκράμι παραγωγή του άλμπουμ, την έχει επιμεληθεί ο τεράστιος, T Bone Burnett. Φυσικά και ο ήχος έχει επηρεαστεί από τη μουσική του Μισισίπι και την περίοδο της μεγάλης ύφεσης του ’29. Απολαυστικό από την γκόσπελ αρχή και τέλος του, με όλη την υπέροχη κάντρι, μπλουζ, bluegrass και φολκ μουσική του ενδιάμεσα. Ο δίσκος έφτασε τα 8 εκατομμύρια πωλήσεις, έμεινε για πάνω από 100 εβδομάδες στα 200 δημοφιλέστερα της Αμερικής, έχοντας περάσει και από την κορυφή. Αυτόνομο έργο που σωστά ηχογραφήθηκε πριν την ταινία….

 

 

No 9

Shania Twain – «The Woman In Me» (1995)

Τα όρια του παιχνιδιού, στο οποίο η κυρία Twain, είναι δόκτορας κανονικός, μπήκαν με το 2ο άλμπουμ της. Μίγμα κάντρι – ποπ – ροκ και αισθησιακά video clips. Κομβικό ρόλο στην επιτυχία του, και στους επόμενους, παίζει ο άνδρας της Robert John "Mutt" Lange (συνεργάτης μεταξύ άλλων AC/DC, Def Leppard, Lady Gaga, Muse, Michael Bolton και Billy Ocean!). Από αυτό και μόνο είναι ολοφάνερο ότι η καναδέζα καλλιτέχνης μαζί με τον Νοτιαφρικάνο σύζυγό της είναι ειδήμονες στο ανακάτεμα. Αποτέλεσμα 20 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως (τα 12 από αυτά στις ΗΠΑ), Νο 1 στα charts της κάντρι, top 5 στο γενικό κατάλογο, 8 από τα 12 τραγούδια να κυκλοφορούν σε single και γκράμι καλύτερου δίσκου της χρονιάς. Έχει μείνει πάνω από 110 εβδομάδες στα τσαρτς των κάντρι άλμπουμς.

 

 

No 8

Waylon Jennings - Greatest Hits (1979)

Το μοναδικό greatest της λίστας, έρχεται κατευθείαν από την καρδιά της outlaw, hardcore, εκτός Nashville country, που κυριάρχησε στα 70s έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο κύριος Jennings είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της, μαζί με τους, Willie Nelson, Kris Kristofferson, και τον Johnny Cash μεταξύ άλλων, με τους οποίους συνεργάστηκε κιόλας, φτιάχνοντας και αργότερα το σούπεργκρουπ των The Highwaymen. Ο πολυπλατινένιος δίσκος του με τα μόλις εννέα τραγούδια, στην πρώτη έκδοσή του, παρουσιάζει αποτελεσματικά, αν και όχι καθολικά, τα χρόνια της RCA. Με μία εξαίρεση, το Only Daddy That'll Walk the Line του 1968, τα υπόλοιπα τραγούδια καλύπτουν την περίοδο, 1972 – 1978 όπου μπήκαν τα όρια και γνώρισε επιτυχία το «παράνομο» παρακλάδι της κάντρι. Έστω και με αυτόν τον δίσκο μπορεί κάποιος να κάνει μια καλή αρχή για να γνωρίσει τη μουσική του πιο τυχερού μπασίστα του κόσμου…

 

 

Νο 7

Carrie Underwood – Some Hearts (2005)

Άξια εκπρόσωπος των talent shows ανά την εμφύλιο, είναι η κυρία που συναντάμε στην 7η θέση. Ο πρώτος της δίσκος έχει σπάσει αρκετά ρεκόρ για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ανεξάρτητα από το είδος που υπηρετεί. Πούλησε γρήγορα και πολύ. Ήταν ο πιο πετυχημένος δίσκος της Αμερικής για το 2006, ο πιο πετυχημένος country δίσκος για δύο συνεχόμενες χρονιές 2006 – 2007 και ο πιο πετυχημένος για το είδος από γυναίκα για τρεις χρονιές. Έβγαλε 5 singles, με 4 να φτάνουν ως την κορυφή των κάντρι τραγουδιών και έμεινε 135 εβδομάδες στo top country albums τσαρτ. Η 22χρονη τότε ερμηνεύτρια, στιχουργός και ηθοποιός θα κερδίσει και την αποδοχή των κριτικών με κερασάκι τα τρία γκράμι καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης κάντρι τραγουδίστριας και για δύο χρονιές την καλύτερη κάντρι ερμηνεία από γυναίκα (2007 - 2008). Το «Before he cheats», ένα από τα singles του δίσκου, μόνο θα πουλήσει ψηφιακά 5 εκατομμύρια downloads…

 

 

No 6

Charlie Rich – Behind Closed Doors (1973)

Το αριστούργημα του μελωδικού «Silver Fox», έγινε χρυσό την εποχή που κυκλοφόρησε αλλά πουλάει έκτοτε σιγά και σταθερά φτάνοντας αισίως τα 4 εκατομμύρια το 2002. Νο 1 στις ΗΠΑ, με δύο πετυχημένα No 1 country singles, το άλμπουμ δεν αγαπήθηκε από τους σκληροπυρηνικούς φαν της κάντρυ, ούτε και ο ίδιος ποτέ άλλωστε. Το ότι είναι μεταξύ άλλων και πιο τζαζ από ότι «πρέπει» τον κυνηγούσε από την εποχή που έστελνε demos στον Sam Phillips, ο οποίος τελικά θα ενδώσει στο ταλέντο του και θα δηλώσει ότι «Δεν έχω ηχογραφήσει κανέναν καλύτερο, τραγουδιστή, συνθέτη και μουσικό από τον Charlie Rich». Ο δίσκος έκανε τον κύριο Rich σταρ, έστω και αν χρειάστηκε να περιμένει 15 χρόνια και να αλλάξει 5 δισκογραφικές εταιρείες. To 1999 το ομότιτλο τραγούδι θα μπει στο Grammy Hall of Fame.

 

 

No 5

Randy Travis - Always & Forever (1987)

Ο δεύτερος δίσκος του Travis είναι και ο δεύτερος που συναντάμε στη λίστα. Έγινε πιο πετυχημένο από το ντεμπούτο του, φτάνοντας τα 5 εκατομμύρια πωλήσεις, βγάζοντας 4 Νο1 κάντρι τραγούδια, και μένοντας και αυτό όπως ο προκάτοχός του πάνω από 200 εβδομάδες στον κατάλογο Top Country Albums, 43 από αυτές στην κορυφή! O πιο πετυχημένος τραγουδιστής της δεκαετίας του ’80 για το είδος, δικαιωματικά ανήκει από τις 16 Οκτωβρίου του 2016 στο Country Music Hall Of Fame.

 

Video Url

No 4

Garth Brooks – Garth Brooks (1989)

Το μήλο λένε πέφτει κάτω από τη μηλιά και το ίδιο έγινε στην περίπτωση του απόλυτου σταρ της κάντρι στην δεκαετία του ’90. Η μητέρα του, Colleen Carroll Brooks, ήταν και η ίδια τραγουδίστρια στην δεκαετία του ’50, χωρίς όμως επιτυχία πέρα από τοπικό επίπεδο. Αντίθετα ένα από τα έξι παιδιά της πήρε την κάντρι από τα χέρια του Randy Travis και την απογείωσε… κυριολεκτικά (βλέπε οκταψήφια νούμερα!). Το ντεπούντο του άλμπουμ κυκλοφόρησε στα μέσα του 1989 και ξεπέρασε τα 13 εκατομμύρια αντίτυπα (τα 10 στις ΗΠΑ). Έβγαλε 4 singles, δύο από αυτά έφτασαν στο Νο1 των country singles charts και θα μείνει στον κατάλογο επιτυχιών των άλμπουμ για το απίστευτο νούμερο των 299 εβδομάδων.

 

 

No 3

Taylor Swift – Taylor Swift (2006)

Δεύτερη φορά και τελευταία, βρίσκεται στη λίστα η κυρία Swift. Μόνο που εδώ, τη βρίσκουμε στην τρυφερή ηλικία των 16 οπότε και κυκλοφόρησε η πρώτη της δουλειά. Έμεινε 176 εβδομάδες στα country album charts, 24 συνεχόμενες στην κορυφή και υπολογίστε σε αυτές και άλλες 275 στο Billboard Top 200. Έχει ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια μόνο στην Αμερική, έβγαλε 5 singles και έγινε η νεότερη καλλιτέχνης που έγραψε και ερμήνευσε τραγούδι που έφτασε στην κορυφή, με το «Our Song», τότε 18 μόλις. Ένα τραγούδι που πούλησε πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα και έμεινε 6 εβδομάδες στο Νο1.

 

 

No 2

Garth Brooks – No Fences (1990)

O κύριος που εμφανίζεται για δεύτερη φορά και αυτός στη λίστα, είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στον κόσμο που έχει να επιδείξει στο παλμαρέ του 7 διαμαντένια άλμπουμ. Συνολικά οι πωλήσεις του ξεπερνούν τα 137 εκατομμύρια δίσκους στην Αμερική, κάνοντάς τον έτσι έναν από τους πιο πετυχημένους τραγουδιστές όλων των εποχών παγκοσμίως και τον πιο πετυχημένο σόλο καλλιτέχνη σε πωλήσεις άλμπουμ στις ΗΠΑ, μπροστά και από τον Elvis! Το 2ο άλμπουμ του είναι και το πιο πετυχημένο του. 17 εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στις ΗΠΑ, 240 εβδομάδες στα Top Country Albums, έβγαλε 4 Νο1 country singles. Θεωρείται ότι επηρέασε καθοριστικά την κάντρι που ακούγεται στον νέο αιώνα. Ένα από τα 17 American music awards του τα λέει όλα, καλλιτέχνης της δεκαετίας του ’90.

 

 

No 1

Shania Twain – «Come On Over» (1997)

Η country μουσική έχει το δικό της «Thriller», και είναι ο τρίτος δίσκος της κυρίας Twain, ο δεύτερος σε αυτή τη λίστα και στην κορυφή αυτού του καταλόγου που συνέταξε το περιοδικό Billboard, το καλοκαίρι αυτής της χρονιάς. Πάνω από 40 εκατομμύρια πωλήσεις, παγκοσμίως, ο ορισμός της crossover επιτυχίας, φτάνοντας στην κορυφή 14 χωρών. Στην Αμερική θα ντεπουτάρει στη κορυφή των Country Album Charts και θα ανεβοκατεβαίνει εκεί με συνολικά 50 εβδομάδες παραμονής. Τρία χρόνια αθροιστικά παραμονή στο Top 10 και 12 singles, θα φτάσουν από την κυρία Twain και τον σύζυγο της, στα όρια του, τον ορισμό της country pop.