Marc Bolan : Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος καλλιτέχνης

Photo by Wikimedia Commons

Ο Bolan έφυγε από τη ζωή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1977

Ήταν ένας από τους μουσικούς που θαύμαζε ο David Bowie και σίγουρα αποτέλεσε επιρροή του. Ο Βρετανός Marc Bolan (1947-1977) ήταν μια ηγετική μορφή του glam rock κινήματος της δεκαετίας του 70, ωστόσο άπλωσε τη φήμη του και σε άλλα είδη όπως το punk, το new wave, το alternative rock και η brit pop. Δεν ήταν μόνο το μεγάλο του ταλέντο στον songwriting, αλλά και οι εκκεντρικές εμφανίσεις του πάνω στη σκηνή, που επηρέασαν πλήθος καλλιτεχνών ώστε να υιοθετήσει και να εξελίξει ένα αντίστοιχο στυλ τις μετέπειτα δεκαετίες. 

Με από το προσωπικό του σχήμα, τους Tyrannosaurus Rex (και μετέπειτα Τ-Rex), κυκλοφόρησε μια σειρά από δίσκους που είχαν μέσα μεγάλες επιτυχίες, αλλά κυρίως είχαν εκείνο το είδος των μελωδιών που όρισαν τα είδη με τα οποία ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Τα singles του έφταναν στις υψηλότερες θέσεις των charts με μεγάλη ευκολία, ενώ albums σαν το Electric Warrior του 1971 θεωρούνται απαραίτητα για κάθε ενημερωμένη δισκοθήκη. 

Ο Marc Bolan έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, μία μέρα σαν αυτή, στις 16 Σεπτεμβρίου 1977. Ακολουθεί μια λίστα με 10 χαρακτηριστικά τραγούδια του καλλιτέχνη, ώστε να αρχίσει κάποιος την περιήγηση του στη σπουδαία δισκογραφία του. Χωρίς αξιολογική ή χρονολογική σειρά.