Great White : Ο θάνατος του Jack Russell και η κληρονομιά του σπουδαίου συγκροτήματος

Photo by Wikimedia Commons

Ένα μεγάλο κεφάλαιο του hard rock των 80s

Ξεπήδησαν μέσα από το glam rock (ή hair metal) κίνημα και χτίσανε το fan base τους μαζί με τα άλλα σπουδαία ονόματα του χώρου. Οι εξαιρετικοί Great White όμως ήταν εξαρχής διαφορετικοί, πιο ποιοτικοί και με έναν εντελώς ξεχωριστό ήχο. Έχοντας ως βασική επιρροή τα blues και τους Led Zeppelin (όχι στο σημείο των Kingdom Come βέβαια), κυκλοφόρησαν μια σειρά από εξαιρετικά albums, μεταβαίνοντας από το σκληρό hard rock των πρώτων ημερών σε blues rock τραγούδια, συνοδευόμενα με κάποιες από τις πλέον σπουδαίες μπαλάντες του είδους. 

Τραγική στιγμή στην ιστορία του γκρουπ, αλλά και γενικότερα στην ιστορία του rock n roll, η πυρκαγιά στη συναυλία τους στο Rhode Island, στις 20 Φεβρουαρίου 2003. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 100 νεκροί, ανάμεσα τους και ο Ty Longley, τότε κιθαρίστας των Great White. Ο τραγουδιστής Jack Russell δεν ξεπέρασε ποτέ το συμβάν αυτό. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, διοργανώθηκε benefit concert με τα έσοδα να πηγαίνουν στις οικογένειες των θυμάτων. Η αγανάκτηση και ο πόνος όμως δεν έσβησαν. Το Station Fire Memorial Foundation, ίδρυμα αφιερωμένο στις 100 ζωές που χάθηκαν, αρνήθηκε να δεχτεί τα χρήματα.

Ο Jack Russell έφυγε από τη ζωή στις 15 Αυγούστου 2024. Ήταν μόλις 63 ετών. 

Παρακάτω ακολουθούν 10 τραγούδια από την σπουδαία μουσική κληρονομιά των Great White. Χωρίς χρονολογική ή αξιολογική σειρά.