1984 : This year in Rock vol. IΙI

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στη rock μουσική πριν από 40 χρόνια vol. III

40 χρόνια πριν και το ταξίδι προχωρά, μια εποχή όπου κυριαρχούσαν το ραδιόφωνο, το MTV, κυριαρχούσαν όλες οι μορφές προώθησης της μουσικής που αγαπήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους και δείχνουν να φθίνουν σήμερα. Στο τρίτο μέρος του αφιερώματος κοιτάμε τις προσπάθειες μεγαθηρίων του παρελθόντος, που προσπαθούν να σταθούν με αξιώσεις στο νέο μουσικό και καλλιτεχνικό τοπίο.

1) Roger Waters - The Pros and Cons of Hitchhiking
Το ντεμπούτο solo album του Waters δείχνει μια προφανή διάθεση αποστασιοποίησης από τους Pink Floyd, κάτι που έτσι κι αλλιώς συνέβη την επόμενη χρονιά με την αποχώρηση του. Ανήσυχος όσο ποτέ, σε μια κομβική ηλικία καλλιτεχνικά αλλά και βιολογικά, ο Waters οδηγεί τη μουσική σε πρωτόγνωρα για αυτόν και το κοινό του μονοπάτια, μέσα από 42 ηχητικών μονοπατιών τα οποία μοιάζουν τόσο Floyd αλλά και τόσο ξεχωριστά ταυτόχρονα. Το πολύ καλό αυτό album ακούγεται σαν την προσπάθεια του δημιουργού να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το κοινό, να συστηθεί εκ νέου ως μια αυτόνομη καλλιτεχνική οντότητα. Ως απαρχή αυτού, θεωρείται πλέον ιδιαίτερα επιτυχημένο.

 

2) Tina Turner - Private Dancer
Έχει ζήσει ως γνωστόν μια προσωπική κόλαση τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθεί να φτιάξει εκ νέου την καριέρα της. Στα τέλη του 1983 κυκλοφορεί τη διασκευή του "Let's Stay Together" του Al Green. Συνεργάζεται για τον καινούριο της δίσκο με σπουδαία ονόματα της εποχής όπως ο Bowie (προσωπικός της φίλος) και ο Mark Knopfler των Dire Straits. Στρατηγικές κινήσεις marketing, μεγάλη περιοδεία προώθησης, αλλά και σπουδαίο υλικό με προεξέχον το σπουδαίο "What's love got to do with it". Η Tina Turner δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω και έγινε μια superstar παγκοσμίου διαμετρήματος.

 

3) Kiss - Animalize
Έχουν πετάξει το make-up από τον προηγούμενο δίσκο Lick it Up, συνεχίζουν δε να δουλεύουν ασταμάτητα. Οι κυρίαρχοι του hard rock της δεκαετίας του 70 Kiss, γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να παλέψουν πολύ ώστε να παραμείνουν επίκαιροι. Έχουν εξάλλου να παλέψουν με εξαιρετικές νέες μπάντες, προεξεχόντων των Motley Crue που δείχνουν να κάνουν κουμάντο πλέον στη rock σκηνή του Los Angeles. Το Animalize δεν είναι κακός δίσκος σε καμία περίπτωση, ωστόσο δύσκολα θα σταθεί δίπλα σε κλασικά albums των Kiss, που κυκλοφόρησαν πριν ή μετά από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το Heaven's on Fire ακούγεται εξίσου ευχάριστα σήμερα όπως και τότε.