1984 : This year in Rock vol. IΙ

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στη rock μουσική πριν από 40 χρόνια vol. II

Το ταξίδι στο 1984 συνεχίζεται. Και αν η χρονιά έχει συνδεθεί κυρίως με το Οργουελικό αριστούργημα, στη συνείδηση των μουσικόφιλων υπήρξε μία από τις πιο παραγωγικές χρονιές, με εξαιρετικά albums να κυκλοφορούν και να καλύπτουν το πολύ μεγάλο εύρος από μουσικά είδη, το οποίο είχε σμιλευτεί τα προηγούμενα χρόνια. Άλλα τρία albums που ξεχώρισαν εκείνη τη χρονιά, ανεξαρτήτως κατηγορίας και ηχητικού αποτυπώματος. 

1) U2 - The Unforgettable Fire
Έχουν ήδη κάνει αίσθηση με τα τρία πρώτα albums τους. Οι U2 έχουν σύμμαχο τον πολιτικοποιημένο στίχο, την ξεκάθαρη ταυτότητα, αλλά και σπουδαία μέχρι τότε hits όπως τα New Year's Day, Sunday Bloody Sunday, Gloria, I will follow κ.α. Χρειάζονται το ξεκάθαρο album-δήλωση ότι είναι από τα καλύτερα γκρουπ της γενιάς τους. Συνεργάζονται με τον Brian Eno και το αποτέλεσμα είναι εμφατικό. Το Unforgettable Fire είναι ο δίσκος-πέρασμα στη χρυσή εποχή των U2, ένας δίσκος που συνδυάζεται εκτός των άλλων με έναν από τους υπερ-αγαπημένους ύμνους μιας ολόκληρης δεκαετίας. Pride (In the Name of Love).

 

2) Foreigner - Agent Provocateur
Οι Foreigner έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, όντας μια πραγματική μηχανή hits. Στην τελευταία τους δε προσπάθεια, κυκλοφόρησαν έναν εκπληκτικό δίσκο όπως το "4", το οποίο καλούνται να ξεπεράσουν. Πολύ έξυπνα, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μουσικό τοπίο, δίνουν περισσότερο χώρο στα synthesizers και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Ένας πολύ καλός δίσκος, αποτέλεσμα ως συνήθως της χημείας των "άσπονδων" φίλων Mick Jones και Lou Gramm, ο οποίος εκτός των άλλων δίνει το απόλυτο hit στο γκρουπ. Το I Want to Know What Love Is είναι η προσθήκη των Foreigner στη ροκ κληρονομιά. 

 

3) Deep Purple - Perfect Strangers
Πολλά λέγονται και γράφονται κατά καιρούς για τα διάφορα reunions συγκροτημάτων, όμως οι Deep Purple το έκαναν από τους πρώτους, και το έκαναν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η κλασική σύνθεση των In Rock, Fireball και Machine Head είναι ξανά μαζί, οι Rainbow του Ritchie Blackmore μπαίνουν στον πάγο μετά από ένα εντυπωσιακό σερί. Το Perfect Strangers είναι ένα από τα καλύτερα reunion albums όλων των εποχών, η χημεία των πέντε μελών δεν έχει χαθεί ούτε στο ελάχιστο, ο δίσκος έχει τουλάχιστον 3-4 κλασικά τραγούδια. Με το ομώνυμο να στέκεται ίσως ένα σκαλί παραπάνω.