1984 : This year in Rock vol. I

Τρεις δίσκοι που ξεχώρισαν στη rock μουσική πριν από 40 χρόνια vol. I

10 χρόνια μετά το 1974, το οποίο και καλύψαμε εκτενώς, το rock έχει αλλάξει, έχει γνωρίσει καινούριες μορφές έκφρασης, στιχουργικής και μουσικής, έχει δημιουργήσει παρακλάδια τα οποία φέρνουν όλο και περισσότερο κόσμο στο είδος. Post Punk, New Wave, Hard Rock & Metal, μαζί και πολλά γκρουπ ογκόλιθοι των παλαιοτέρων ετών, οι οποίοι συνεχίζουν και παρατείνουν τη δημιουργική τους περίοδο. Το ταξίδι ξεκινάει με τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους και πολύ ιδιαίτερα albums. 

1984, πάμε λοιπόν.

1) Queen - The Works
Ο κλασικός 80s δίσκος ενός παλιού θρυλικού συγκροτήματος για τον οποίον οι μισοί οπαδοί θα "τσινίσουν" και οι άλλοι μισοί θα αποθεώσουν. Βρισκόμαστε σε μια δεκαετία όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ένα νέο Bohemian Rhapsody μάλλον δεν έχει να προσφέρει κάτι, οπότε οι Queen προσπαθούν να προσθέσουν εμπορικά στοιχεία στον ήχο του. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Radio GaGa, I Want to Break Free, Hammer to Fall. Η πρόσκληση στο Live Aid είναι μονόδρομος. Ένα χρόνο μετά θα γραφόταν ιστορία. 

 

2) Leonard Cohen - Various Positions 
8 χρόνια μετά το θάνατο του και ίσως είναι πιο εύκολο να γίνει μια σωστή αποτίμηση του έργου του Leonard Cohen. Η πρώτη και η τελευταία περίοδος της καριέρας του υπήρξαν οι καλύτερες, ενώ κάποια albums στη μέση αυτής δε λαμβάνουν της δέουσας προσοχής. Ένα από αυτά είναι και το Various Positions, από το οποίο ωστόσο ξεκίνησε η "αντεπίθεση" του Cohen μετέπειτα, ένα album σε κάθε περίπτωση περιείχε ένα από τα καλύτερα τραγούδια του, το μαγικό Hallelujah.

 

3) Chicago - 17
Η μαγική jazz fusion περίοδος των 70s έχει κλείσει οριστικά, συμβολικά προφανώς με τον ατυχέστατο θάνατο του Terry Kath. Ωστόσο και με τον Peter Cetera μπροστάρη, οι Chicago δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Μετατρέπονται ως γνωστόν σε μηχανή παραγωγής hits, με το Hard to say I'm Sorry από τον προηγούμενο δίσκο να κάνει την αρχή. Τα "Stay the Night" και κυρίως το "You're the Inspiration"  που περιέχονται στο 17, γνωρίζουν τους Chicago σε μια ολόκληρη νέα γενιά οπαδών.

 

Tags