Underrated X : Metallica

Copyright Instagram @metallica

Τα κρυμμένα διαμάντια της δισκογραφίας των Metallica

Κάποια τραγούδια και αντίστοιχα δίσκοι των Metallica υπήρξαν κάτι παραπάνω από επιτυχημένα. Όρισαν το είδος που ενίοτε υπηρετούσε το συγκρότημα, έκαναν πάρα πολύ κόσμο να ασχοληθεί με αυτούς, συνέθεσαν εν μέρει το κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο έχει εξελιχθεί αυτό το γκρουπ. Ωστόσο και όπως είναι λογικό, υπάρχει πολύ υλικό τους το οποίο έχει μείνει στην αφάνεια. Όταν λέμε αφάνεια, δεν αναφερόμαστε φυσικά στους φανατικούς οπαδούς που γνωρίσουν και την τελευταία νότα της δισκογραφίας τους. Ωστόσο πρόκειται για τραγούδια τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πιο δημοφιλή, απλά είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο πλάι "συναδέλφων" τους των οποίων η δημοτικότητα ξεπερνάει τα όρια του metal και αποτελούν πλέον μέρος της pop κουλτούρας.

Ακολουθεί μια περιγραφή/ωδή σε 10 "αδικημένα" τραγούδια των Metallica. Χωρίς κάποια αξιολογική ή χρονολογική σειρά.

1) The Frayed Ends of Sanity
Παρά το γεγονός ότι ως γνωστόν το μπάσο ακούγεται αρκούντως θαμμένο στον εν λόγω δίσκο, το Frayed Ends of Sanity είναι μια εξαιρετική σύνθεση, την οποία κάλλιστα θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε με ήχο αντίστοιχο ενός Ride the Lightning ή Master of Puppets. Το τραγούδι είχε την κακοτυχία να διαδεχτεί το Harvester of Sorrow.
2) The Struggle Within
Ιδανικό κλείσιμο για τον από πολλές απόψεις σπουδαιότερο δίσκο των Metallica. Ηχητική καταιγίδα από την παραγωγή του Bob Rock, πολύ καλή εισαγωγή και riff, εξαιρετικό refrain. Πολλοί δίσκοι θα ήταν κάτι διαφορετικό, κάτι λιγότερο, χωρίς το ιδανικό τους κλείσιμο.
3) Metal Militia
Μιλώντας για κλείσιμο δίσκων, το Metal Militia αποδεικνύει με ιδανικό τρόπο το γιατί οι Metallica θεωρήθηκαν ως ηγέτες του thrash metal, τουλάχιστον στην αρχή της καριέρας τους. Ιδανικός συνδυασμός punk και metal, σε ένα τραγούδι statement για την επιρροή του punk rock στο είδος, την οποία πολύς κόσμος τότε επέμενε να αρνείται.
4) The Judas Kiss
Το Death Magnetic είχε το δύσκολο ρόλο του να είναι ο διάδοχος του παραλίγο καταστροφικού "St. Anger". Χωρίς να είναι το αριστούργημα, στάθηκε αξιοπρεπώς και έδωσε ώθηση στο γκρουπ για τη συνέχεια. Το Judas Kiss είναι μια πολύ καλή σύνθεση σύγχρονων Metallica, που όμως έμεινε στην αφάνεια λόγω των mini hits "The Day That Never Comes", "Unforgiven III". Η εξέλιξη της φωνής του Hetfield είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.
5) My Friend of Misery
Η κυριότερη συνεισφορά του Jason Newsted στο συνθετικό τομέα, η προσπάθεια του να αναδειχτεί μέσα στην πασιφανή κυριαρχία (σε κάθε τομέα) του διδύμου Hetfield/Ulrich. Όπως και το Struggle Within, έτσι και το My Friend of Misery αποσπά τα μέγιστα από το χρυσό χέρι του Bob Rock, καταλήγοντας ως άλλη μια σπουδαία και υποτιμημένη Metallica σύνθεση.
6) Trapped Under Ice
Έργο Kirk Hammett το συγκεκριμένο, με το βασικό riff να έρχεται από τις ημέρες του με τους Exodus. Ακόμα και σε έναν τόσο κλασικό δίσκο όπως το Ride the Lightning, κάποια τραγούδια θα μείνουν αδικημένα και το Trapped Under Ice είναι (σχετικά) ένα από αυτά. Ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο από την εποχή που οι Metallica με βάση το thrash, εξέλισσαν το metal με κάθε τους κυκλοφορία.
7) Wasting my Hate
Το Load είναι ίσως ο δίσκος που δέχτηκε τη μεγαλύτερη κριτική στη ροκ ιστορία. Κάτι λογικό εν μέρει αν σκεφτεί κανείς την πεντάδα δίσκων την οποία έπρεπε να διαδεχτεί. Χωρίς αυτό το context και αν δει κάποιος το album μεμονωμένα, έχουμε να κάνουμε με πολύ καλές συνθέσεις, ειδικά για μια δεκαετία όπως τα 90s που η παλιότερη μουσική των Metallica ήταν μάλλον ανεπίκαιρη. Το Wasting my Hate αποτελεί αντιπροσωπευτικό και πολύ καλό δείγμα της καινούριας αυτής τάσης
8) Leper Messiah
Είναι απλά το τραγούδι του Master of Puppets που δέχτηκε τη λιγότερη προσοχή από όλα. Αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα από τα οκτώ τραγούδια ενός από τα μεγαλύτερα (για πολλούς το μεγαλύτερο) albums του είδους. Παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα προσωπικό τραγούδι για τον Hetfield, η σύγκριση με τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου, μάλλον του αφαιρεί πόντους
9) Attitude
Κάπως αντίστοιχα με το Load, η κατακραυγή συνεχίστηκε και με το Reload για τους αμετανόητους οπαδούς των Metallica. Αν και μια σημαντική μερίδα του κοινού θεωρούσε εκείνη την εποχή πως το Reload ήταν πολύ καλύτερο του προκατόχου του. Πολύ καλές συνθέσεις στο δίσκο, με το Attitude να έπρεπε ίσως να είναι πιο δημοφιλές.
10) Escape
Την υποτίμηση του Escape την έχουν ξεκινήσει οι ίδιοι οι Metallica, με το τραγούδι να έχει αποδωθεί ζωντανά τόσες φορές, που να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός ή δύο χεριών. Η δομή του τραγουδιού, τα riffs, το ρεφρέν, ο ήχος, όλα συνηγορούν πως σε ένα παράλληλο σύμπαν, το Escape είναι για τους Metallica το μεγαλύτερο τους hit..

 

Tags