Underrated X : Guns N' Roses

10 τραγούδια Guns 'N' Roses, 59 ετών o Axl Rose

Τα "αδικημένα" της συνεργασίας δύο γιγάντων της μουσικής και νάνων της συμπεριφοράς

Axl Rose & Slash. Slash & Axl Rose. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες αλλά και δύο πολύ διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Η μεγαλομανία του Axl και η επιθυμία του για τραγούδια μακρά σε διάρκεια με πλούσιες ενορχηστρώσεις, ερχόταν πάντα σε αντίθεση με τον straight hard rock ήχο, και την αντίστοιχη προσωπικότητα του Slash. Ωστόσο, πέρα από όλες τις ιστορίες που τους συνδέουν και έχουν γράψει ξεχωριστό κεφάλαιο στη rock n roll Βίβλο, η συνεργασία τους απέδωσε καρπούς στο όνομα των οποίων, η μουσική κοινότητα πίνει νερό μέχρι σήμερα. 

Πάμε να δούμε μια σειρά από τραγούδια των Guns N' Roses που ίσως δεν γνώρισαν τη φήμη που τους άρμοζε. Τουλάχιστον στο ευρύ κοινό και όχι ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς, προφανώς. 

1) My Michelle
Τραγούδι που θα ήταν πρωταγωνιστής σε οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο δίσκο της εποχής αλλά στο Appetite for Destruction δεν είχε τύχη. Κλασικό riff εκείνης της GNR εποχής, σαν πιο σκληροί Aerosmith, κι ένας Axl συνεπής στην προστυχιά των ημερών.
2) Better
Για το Chinese Democracy έχουν γραφτεί και αναλυθεί τα πάντα. Απογοήτευσε πολύ κόσμο αλλά δε γίνεται να μην έχει και τις καλές στιγμές του. Το Better, αν και ξεκινάει υποτονικά, καταλήγει σε ένα ενδιαφέρον Guns N' Roses της σύγχρονης εποχής. Τα φωνητικά του Axl αξιοπρεπέστατα.
3) Reckless Life
Το Lies είναι για πολλούς ένα τεράστιο album/EP και το ξεκίνημα του είναι πραγματικά ιδανικό. Καταιγίδα από τις πρώτες ημέρες του γκρουπ με το Reckless Life να αποτελεί την έκπληξη της εποχής καθώς αποδίδεται ζωντανά. Εάν υπήρχε υπό οποιαδήποτε μορφή στο Appetite for Destruction, ίσως επισκίαζε πολλούς γνωστούς "συναδέλφους" του.
4) Hard Skool
Πόσο επίκαιροι είναι οι Guns Roses 35+ χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση τους; Το Hard Skool έβαλε ένα πλατύ χαμόγελο στα πρόσωπα των οπαδών τους, ωστόσο φαντάζει δύσκολο να κάνει γκελ το γκρουπ σε νεότερες γενιές. Το τραγούδι είναι αξιοπρεπέστατο, με ήχο κάπου ανάμεσα σε Appetite for Destruction και Lies.
5) Garden of Eden
Υπάρχουν πραγματικά στιγμές στα Use your Illusion I και II που νομίζεις ότι τα albums ανήκουν σε δύο ξεχωριστά συγκροτήματα. Μαζί με τις μεγαλοπρεπείς στιγμές και τις πλούσιες ενορχηστρώσεις, υπάρχουν και κάτι tracks τύπου Garden of Eden, όπου νομίζει κανείς ότι οι GNR επισκέφτηκαν το προβάδικο τους, το 1985.
6) Think About You
Άλλο ένα διαμαντάκι του Appetite for Destruction που είχε την "τύχη" να μπει ακριβώς πριν από το "Sweet Child O' Mine". Χάνοντας έτσι κάθε ευκαιρία για περαιτέρω διάκριση. Ταχύ, συναισθηματικό, με την κλασική hard heavy τεχνοτροπία στις κιθάρες. 
7) Don't Damn Me
Αντίστοιχα με το Garden of Eden, το Don't Damn Me έμεινε σε μια σχετική αφάνεια, αν σκεφτεί την επιτυχία άλλων τραγουδιών των UYI όπως τα πολυσύνθετα Civil War, Estranged, ακόμα και την μπαλάντα Don't Cry. Το τραγούδι καταδεικνύει και το πόσο φοβερός rhythm κιθαρίστας ήταν (και είναι) ο Izzy Stradlin.
8) Schakler's Revenge
Άλλη μια καλή περίπτωση του Chinese Democracy, όντας πολύ μακριά από τον ήχο που καθιέρωσε τους GNR. Το refrain παραπέμπει σε σκληρά σύγχρονα ακούσματα, ενώ ο Axl Rose δείχνει για πολλοστή φορά πόσο κορυφαίος τραγουδιστής και performer ήταν και είναι. Όταν ήθελε και θέλει. 
9) Pretty Tied Up 
Ο πλουραλισμός και η ποικιλία των UYI ίσως να ήταν και το σημάδι ότι μέσα στο γκρουπ υπάρχουν έριδες. Και ως γνωστόν όπου υπάρχουν πολλές προσωπικότητες, τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα. Pretty Tied Up και άλλη μια απόδειξη του πόσο σπουδαία υπήρξαν αυτά τα δύο albums
10) Used to Love Her
Το καλύτερο ίσως κομμάτι της λίστας, ξεκίνησε την πορεία του ως b-side στο single του Paradise City, έχοντας πλέον γράψει τη δική του πορεία στις καρδιές των οπαδών του γκρουπ, παλιών και νέων. Ένα ακουστικό τραγούδι το οποίο γράφτηκε για χαβαλέ, καθώς υποτίθεται ότι είναι love ballad, με τους στίχους να λένε μάλλον κάτι "διαφορετικό". Αγαπημένο και θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή των τραγουδιών του τεράστιου αυτού γκρουπ.