Οι 10 σημαντικότερες αλλαγές μελών στη rock ιστορία

Photo by Unsplash / Markus Spiske

Τα μέλη που άλλαξαν την πορεία των συγκροτημάτων με την έλευση τους

Η μόνη περίπτωση που λογικά έρχεται στο μυαλό, για γκρουπ που δεν άλλαξαν ποτέ τη σύνθεση τους, είναι ίσως οι U2. Για όλα τα υπόλοιπα ροκ μεγαθήρια, οι αλλαγές μελών ήταν σύνηθες φαινόμενο, λόγω καλλιτεχνικών διαφορών, καυγάδων με το management, οικονομικών διαφωνιών κ.α. Όπως γίνεται κατανοητό, είναι και οι εκείνες οι αλλαγές μελών που όχι μόνο αποδείχτηκαν κομβικές για ένα γκρουπ, αλλά σήμερα δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε το κάθε ένα συγκρότημα χωρίς την εν λόγω αλλαγή. Οι 10 σημαντικότερες αλλαγές μελών στην ιστορία είναι οι παρακάτω :

1) David Gilmour - Pink Floyd
Με τον Syd Barrett σε δύο δίσκους, θα μιλούσαμε σήμερα για εκείνο το ψαγμένο cult ψυχεδελικό συγκρότημα με τα δύο πολύ ωραία albums. Παρά την προσωπικότητα του Roger Waters, η ταυτότητα των Pink Floyd είναι καθόλα ταυτισμένη με την περσόνα του Gilmour, με το καλλιτεχνικό του όραμα.

2) Ringo Starr - Beatles
Ο Pete Best ήταν μια βοήθεια στην αρχή, ένας drummer χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες κατά τους ίδιους. Ο Ringo Starr αποτέλεσε εκείνη την συγκολλητική ουσία η οποία έκανε τη χημεία των τεσσάρων Σκαθαριών να μεγαλουργήσει. Ένας εξαιρετικά και καθόλα αδικημένος drummer, το τελευταίο κομμάτι του παζλ στο δημοφιλέστερο γκρουπ όλων των εποχών

3) Joe Walsh - Eagles
Το country rock των πρώτων δίσκων δε φαίνεται να πηγαίνει και πολύ μακριά. Η προσθήκη ενός στιβαρού rocker κρίνεται απαραίτητη και ο Joe Walsh, των James Gang και των πολύ καλών solo δίσκων, εντάσσεται στους Αετούς. Το Hotel California που ακολουθεί δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το Long Run που κλείνει την περίοδο εκείνη για το γκρουπ είναι ένα άρτιο album. Ο Walsh ήταν θα λέγαμε η μεταγραφή που "έβγαλε τα λεφτά της".

4) Lindsay Buckingham, Stevie Nicks - Fleetwood Mac
Το Buckingham Nicks ήταν το εξαιρετικό album που έκανε το Mick Fleetwood να τους εντάξει στο γκρουπ τους. Από ένα πολύ καλό blues rock συγκρότημα, οι F.M. μετατράπηκαν σε μια μηχανή παραγωγή Hits, με το Rumors του 1977 να αποτελεί ένα rock μνημείο. Ο Fleetwood ήθελε εξαρχής μονάχα τον Lindsay Buckingham, ωστόσο αυτός είπε πως θα ερχόταν μόνο μαζί με την τότε κοπέλα του.

5) Bruce Dickinson - Iron Maiden
Ο ανταγωνισμός στο NWOBHM ήταν ήδη μεγάλος. Ο Paul DiAnno μοιάζει πιο punk από το κανονικό, ο Steve Harris έχει άλλες βλέψεις. Ο Dickinson έρχεται κάποια στιγμή στα τέλη του 1981. Τα υπόλοιπα είναι μια πανέμορφη και πασίγνωστη ιστορία

6) Steve Perry - Journey
Λίγο fusion, λίγο jazz, όχι κάτι που δεν είχε ξανακουστεί και από άλλους, ίσως και καλύτερα. Ο manager τους επιβάλλει την έλευση του Steve Perry. Το αηδόνι που μπήκε στις τάξεις τους, απογείωσε την καριέρα τους κάνοντας τους Journey το συγκρότημα που αγάπησαν όλοι οι Αμερικανοί ανεξαρτήτως

7) Neil Peart - Rush
Στην αρχή είναι ένα αρκετά καλό γκρουπ που προσπαθεί να πετύχει στο στυλ των Led Zeppelin. Το progressive rock είναι στο μυαλό τους για τη συνέχεια, ωστόσο με τον John Rutsey πίσω από το σετ των τυμπάνων, οι δυνατότητες θα είναι ελάχιστες για τέτοιο ήχο. Η έλευση του Neil Peart στο συγκρότημα είναι η καλύτερη, ουσιαστικότερη και πιο πετυχημένη "μεταγραφή" στη ροκ ιστορία. Έκτοτε και κατά τα λόγια του Geddy Lee "Στους Rush δεν υπάρχει η έννοια "αντικατάσταση μέλους"".

8) Brian Johnson - AC/DC
Ο Bon Scott φεύγει άδοξα και οι AC/DC στο επόμενο album τους παίζουν ουσιαστικά την καριέρα τους. Το μικρόφωνο αναλαμβάνει ένας τύπος που σύχναζε στις παμπ βλέποντας την αγαπημένη του Newcastle United, ενώ τραγουδούσε και στους Geordie, με το όνομα του γκρουπ φυσικά να είναι το παρατσούκλι των ντόπιων της πόλης. Το Back in Black που ακολούθησε, δε λείπει σήμερα από τη δισκοθήκη κανενός. Κανενός όμως.

9) Ian Gillan, Roger Glover - Deep Purple
Ο Ritchie Blackmore έχει κουραστεί με τις κλασικίζουσες τάσεις του Jon Lord και θέλει να κάνει έναν αμιγώς ροκ δίσκο. Οι Gillan και Glover έρχονται από τους "Episode Six" και όλοι μαζί ηχογραφούν το "In Rock". Ο ροκ κόσμος δε θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος, το In Rock είναι το album που δε φεύγει ποτέ από τις δύο πρώτες θέσεις των καλύτερων δίσκων των Deep Purple, όντας ένας από τους πιο επιδραστικούς δίσκους όλων των εποχών

10) Tommy Shaw - Styx
Το νερό είχε μπει στο αυλάκι για το επιβλητικό πομπώδες στυλ των Styx, ωστόσο χρειαζόταν και ο ενθουσιώδης rocker που θα συνεισέφερε το κάτι παραπάνω. Τόσο με τη φωνή του, όσο και με τις συνθέσεις του. Σήμερα, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί τους Styx χωρίς τον Tommy Shaw. Την ίδια στιγμή, ο Dennis DeYoung έχει σχεδόν ξεχαστεί..