Worst to Best : Saxon

Photo by Wikimedia Commons

Μια ματιά στη δισκογραφία των κορυφαίων Βρετανών metal πρωτοπόρων

Οι Saxon, καθοδηγούμενοι από τον Biff Byford στα φωνητικά, είναι από τα πιο cult heavy metal συγκροτήματα όλων των εποχών. Η σχέση τους με τους οπαδούς τους είναι μοναδική, καθώς ο hardcore πυρήνας αυτών τους ακολουθεί με ευλάβεια, αναμένοντας το κάθε πόνημα τους με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό. Υψώνουν τη σημαία του NWOBHM εδώ και 45 χρόνια, ενώ με το πολύ καλό πρόσφατο Hell, Fire and Damnation, κάνουν για μια ακόμα φορά περήφανους τους οπαδούς τους. Η δε συναυλιακή εμπειρία που προσφέρουν είναι ανεπανάληπτη και στη χώρα μας το ξέρουμε πολύ καλά αυτό καθώς είμαστε πάντα εκεί στο ραντεβού που μας δίνουν κατά τις περιοδείες τους. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια όσο πιο γίνεται αντικειμενική ματιά στη δισκογραφία τους, μέσα από 10 κορυφαία albums τους. Εννοείται δε πως το "πολύ κακό" album είναι κάτι που λείπει από το back catalog τους.

Lionheart 2004
Λίγο πιο πριν από το Inner Sanctum του 2007, οι Saxon κάνουν μια μαγική κίνηση και προσλαμβάνουν τον εξαιρετικό Γερμανό Jorg Michael στα τύμπανα. Το αποτέλεσμα είναι μαζί με το κλασικό metal των επικών προεκτάσεων, τα τύμπανα του Jorg με τις χαρακτηριστικές δίκασες να δίνουν χαρακτήρα οδοστρωτήρα στο έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό υλικό του Lionheart. Σε μεγάλα κέφια το γκρουπ θα μας δώσει κάτα κάποιο τρόπο το νέο Crusader με το ομώνυμο κομμάτι, το Live by the sword θα αποτίσει φόρο τιμής στο παρελθόν του Michael , ενώ τέλος το English Manowar θα γίνει συναυλιακό απαραίτητο για μια περίοδο και αγαπημένο τραγούδι πολλών fans.
 

 

Carpe Diem 2022
Δεν υπάρχουν πολλά πραγματικά να πεις για ένα συγκρότημα του οποίου ένας από τους καλύτερους του δίσκους, είναι ο υπ'αριθμόν 23! Με 43 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας οι 70ρηδες Saxon κυκλοφορούν το σχεδόν εφηβικό, από άποψη ενθουσιασμού και ταχυτήτων, "Carpe Diem", ένα αψεγάδιαστο album, γεμάτο από τα αγαπημένα στοιχεία του γκρουπ εις την νιοστή. Έχει γίνει δικαίως ένα από τα αγαπημένα albums των οπαδών από το 1997 κι έπειτα, ενώ η τεράστια προσωπικότητα του Andy Sneap στην παραγωγή έχει κάνει για άλλη μια φορά το θαύμα της! Pilgrimage, Carpe Diem, Dambusters, Super Nova, ο δίσκος είναι απλά κορυφή.
 

 

Innocence is no Excuse 1985
Για πολύ κόσμο είναι μια στυγνή "αμερικανιά". Για κάποιους άλλους είναι ένας εξαιρετικός δίσκος με τραγούδια που δύσκολα να έγραφε εκείνη την εποχή άλλο αγγλικό συγκρότημα, καθώς οι Iron Maiden είχαν ήδη καθιερωθεί όσον αφορά τον προσωπικό ήχο, ενώ οι Def Leppard είχαν ήδη απωλέσει μέγαλο ποσοστό του metal χαρακτήρα τους. Κι έτσι λοιπόν οι Saxon, μέσα από μια πιο καλογυαλισμένη είναι αλήθεια παραγωγή, μας δίνουν δυνατό heavy metal με τύμπανα ογκόλιθους, και εξαιρετικές κιθάρες. Call of the Wild η πρώτη mεγάλη Saxon αγάπη, Broken Heroes κλασικό μέχρι σήμερα, Back on the Streets και Rock n Roll Gypsy o ορισμός του ποιοτικού εμπορικού metal.
 

 

Saxon 1979
Και κάπου εδώ ξεκινάνε όλα με τον επιβλητικό πολεμιστή του εξωφύλλου να προμηνύει το επικό στοιχείο της πρώιμης άγουρης περιόδου αυτού του πολύ μεγάλου. Επιβλητική αρχή με το  Frozen Rainbow ενώ σιγά σιγά ξεδιπλώνεται η πολύ καλή κιθαριστική δουλειά των Quinn και Oliver, μέσα από τραγούδια που αν βρίσκονταν σε κάποιο Strong arm of the Law πχ θα ήταν πολύ πιο κλασικά. Judgement Day (με το αγαπημένο μπλουζ τελείωμα), ο κεραυνός Stallions of the Highway και το υπεραδικημένο Militia Guard δείχνουν ένα συγκρότημα που ήρθε για να μείνει.
 

 

Solid Ball of Rock 1990
Με αυτόν τον δίσκο ο Biff Byford εκτός από μεγάλος metal τραγουδιστής έδειξε πως είναι και ένας εξαιρετικός manager. Ρισκάρει και δίνει τη θέση του μπασίστα στον πιτσιρικά Nibbs Carter (ήδη φανατικό οπαδό του group) και μετά τα στραβοπατήματα των Rock the Nations και Destiny, οι καρδιές των οπαδών ξαναμπαίνουν στη θέση τους με έναν πολύ καλό δίσκο. Το ομώνυμο, το Altar of the Gods και το Baptism of Fire είναι αγνό ατόφιο heavy metal, o Nibbs δείχνει ότι θα ξανακάνει τους Saxon μεγάλους, ενώ το Requiem (we will remember) θα αφιερωθεί σε όλα τα rock ονόματα που μας άφησαν νωρίς. Ένας πολύ μεγάλος δίσκος.
 

 

Unleash the Beast 1997
Το Unleash the Beast είναι το πλέον κομβικό album των Saxon, καθώς από τη μία είναι η απόλυτη επίστροφή ενός group που αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα, αφετέρου σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης περιόδου του group, με πολύ καλές έως εξαιρετικές metal κυκλοφορίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το ομώνυμο τραγούδι σε ωθεί σε ανελέητο headbanging, το έπος Thin Red Line που συνδυάστηκε με την ομώνυμη ταινία, ενώ πολύ καλό είναι και το "ψαρωτικό" Circle of Light. Πραγματικά απαραίτητο.
 

 

Power and the Glory 1983
Τα πράγματα σοβαρεύουν επικίνδυνα καθώς φτάνουμε στην πρώτη τετράδα με το Power and the Glory να συνεχίζει με την ορμή που του έδωσαν οι προκάτοχοι του. Ατόφιο βρετανικό ατσάλι μέσα από 8 δυναμίτες που δείχνουν ένα πολύ σφιχτοδεμένο σύνολο με την έμπνευση στα ύψη. Το ομώνυμο άσμα θα συνοδευτεί από ένα video με τελείως eighties αισθητική, ενώ τραγούδια όπως το This Town Rocks και το έπος Warrior θα γίνουν συναυλιακά απαραίτητα. Τέλος έουμε το απόλυτο έπος, που μέχρι σήμερα στέκει ως ένα από τα καλύτερα δείγματα αργόσυρτου υμνικού metal. The Eagle Has Landed.
 

 

Strong arm of the Law 1980
Μιλάμε για την περίοδο όπου οι Saxon έχουν πάρει απίστευτη φόρα και φυσικά είναι πιο μεγάλοι κι από τους Maiden τη δεδομένη στιγμή. Heavy Metal Thunder για εναρκτήριο κομμάτι και κάπου όλοι οι μετέπειτα ήρωες (ο Lars Ulrich κι οι υπόλοιποι δηλαδή) καταλαβαίνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα συγκρότημα και γενικότερα με ένα concept, που είναι ικανό να διαμορφώσει ταλέντα και συνειδήσεις. Taking your chances αγαπημένο, 20000 ft και Dallas 1pm για τη δολοφονία του Κεννεντυ, απαραίτητα σε κάθε συναυλία, ένας δίσκος μαζί με τους επόμενους δύο που είναι απλά ντροπή να λείπει από οποιαδήποτε σοβαρή metal δισκοθήκη.
 

 

Wheels of Steel 1980
Στο δεύτερο τους album, το κλασικό Wheels of Steel, οι Saxon δηλώνουν ξεκάθαρα πως ήρθαν να ηγηθούν της νέας αγγλικής μουσικής επανάστασης. Από το λιτό και κατατοπιστικό εξώφυλλο, μέχρι τη φωτογραφία του οπισθοφύλλου με την αλήτικη street αισθητική, τα πάντα είναι στη θέση τους. Όσο για τα τραγούδια, πολύ απλά πρόκειται για την επιτομή του αγγλικού ήχου που τότε άφηνε δειλά δειλά το hard rock υπόβαθρο των 70s και έφτιαχνε με τα καλύτερα υλικά το βρετανικό ατσάλι, βάση και υπόβαθρο για όλη τη σκληρή μουσική από τότε και μετά. Wheels of Steel, χωρίς περαιτέρω λόγια.
 

 

Denim and Leather 1981
Πρώτο δεύτερο, δεν έχει σημασία. Το Denim and Leather, ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια τους, είναι ένα album που σε κάνει να νιώθεις περήφανος για τις μουσικές σου επιλογές. Ο αετός του εξωφύλλου, το εναρκτήριο riff του Princess of the Night, οι ύμνοι που διαδέχονται ο ένας τον άλλον με αποκορύφωμα τον ομώνυμο εθνικό ύμνο του Heavy Metal, όλες είναι μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες ενός δίσκου με την πλέον ξεκάθαρη μουσική ταυτότητα. Το όνομα των Saxon απέκτησε τις πλέον γερές βάσεις με αυτό το album και τις εξαργυρώνει μέχρι σήμερα.
https://open.spotify.com/album/4ZeBGn0FbyUHL4Xf6Qn2lh

 

Tags